Відкрите суспільство

«...кому підпорядковується публічна влада, кому підпорядковується верховна влада в країні - бандитам або громадянам країни? До того часу, поки це питання не вирішене, ніякі інші питання не можуть бути вирішені.»

Андрій Іларіонов

«Янукович – людина старого кримінального складу, яка має свої ігри «за поняттями». У тому світі не ухвалюють закон в принципі. Така людина може говорити про закон, але кримінальний світ не любить закону... Карні злочинці в таборах говорили політичним: ви прийдете до влади і знову мене посадите, оскільки моя справа – обійти закон, а ви хочете привести суспільство до закону»

Євген Сверстюк, доктор філософії, політв'язень радянського режиму.

середа, 23 листопада 2011 р.

«Макіївські». На стрьомі Батьківщини


«Макіївські» – це звучить більш зловісно, ніж «донецькі». Крім вибухівки та «Шансону», до цього поняття домішується бруд, розруха і натяк на глибоку провінційність. В українському контексті читай: дикість, недалекість і схильність до «безпредєлу».
Після того, як донецькими «господарниками» в Макіївці було порізано на металобрухт все, що було зроблено з металу, навіть трамвайні рейки, місцевим залишилося тільки їздити на роботу в близько розташований Донецьк. Місто порожніє і дичавіє. Реалії Макіївки сформували нову генерацію кочівників: звідси виїжджають за першої можливості. Для макіївських VIPів рятівна втеча забезпечується особистою безмежною відданістю вождю. «Макіївські», таким чином, – відмінні виконавці верховної волі.
Мабуть невипадково тому серед нинішньої державної еліти більшість з них задіяно саме у «правоохоронних» структурах …
Пташенята Джарти
Нещодавно 23-річна молодша дочка Василя Джарти Ольга стала заступником начальника Київської обласної митниці. Такому кар'єрному стрибку могла б позаздрити навіть її старша сестра, 31-річна Вікторія, яку після приходу до влади Віктора Януковича спочатку перевели з Донецька до Києва суддею столичного Господарського суду, а потім зробили заступником його голови. Інші претенденти на цю посаду попередньо, з різних причин, відмовилися від своїх претензій.
Для макіївських митників це не перше гучне призначення. Не так давно ажіотаж у львівських ЗМІ викликало переведення у Львівську митницю 34-річного Дениса Пудрика, сина відомого чиновника макіївського походження Валерія Пудрика. До призначення у Львів він недовго працював начальником Чернігівської митниці, а ще раніше очолював митницю АРК, куди прибув незабаром після сходження на кримський престол Василя Джарти. Але, на відміну від дочки останнього, яка тільки закінчила вуз, Пудрик-молодший має репутацію професіонала.
Це не перше призначення вихідця з Макіївки на західні кордони нашої батьківщини. У період другого прем'єрства Віктора Януковича головою новоствореної Західної регіональної митниці став макіївчанин Олександр Моргун. Завданням як першого, так і другого було, судячи з усього, розібратися з місцевими мафіозними кланами, що вигодувані контрабандою.
Кордон з ЄС – це взагалі контрабандний клондайк, і контроль над нею стоїть дорогого. Тому, на відміну від вугільної столиці України, де «все вже вкрадено», в культурній столиці ще час від часу пострілюють, причому в кращих донецьких традиціях – серед дня, в центрі міста. Прихід «макіївських» щоразу супроводжувався чистками серед наскрізь корумпованих місцевих митників – звільняли десятками, замінюючи людьми зі сходу країни. Можливо, насправді боролися з контрабандою…
…і орли Могильова
Перша хвиля макіївських кочівників була породжена ще першим прем'єрством Віктора Януковича. Завдяки йому, з донецького степу до управління державою прийшли такі персони, як Василь Джарти, Ренат Кузьмін і Анатолій Могильов. Друга хвиля еміграції «макіївських» була пов'язана саме з ними, що освоїли Київ і Крим.
Третя, схоже, буде залежати від сина президента Януковича Олександра, що мертвою хваткою, як вважається, вчепився в головне на сьогодні макіївське підприємство – ДП «Макіїввугілля». Своєму формальному або неформальному власникові воно обіцяє контрольний пакет акцій у структурі місцевої влади. Поки ж, безвідносно до ДП, від Олександра Вікторовича до Києва вирушив перший макіївський посланець – голова Податкової адміністрації Олександр Клименко.
Цікаво, що Василь Джарти, який звик діяти з власною командою, крім довірених макіївських чиновників, привів із собою в Крим цілу армію міліцейських кадрів зі своєї першої вотчини. Забавно, що в АРК з Макіївки, з її закатрупленою каналізацією і порізаними на металобрухт тролейбусами і трамваями, прийшов начальник «Кримтролейбуса» і «Виробничого підприємства водопровідно-каналізаційного господарства ПБК»…
Що ж до міліції, то крім рядових співробітників МВС та начальників подрібніше, «макіївські» з'явилися в керівництві управління по боротьбі з організованою злочинністю кримського главку, міліції Євпаторії, міліції Севастополя, і очолили ціле МВС автономії. Тому новому Макіївському прем'єр-міністру АРК Анатолію Могильову, який раніше також очолював кримську міліцію, а до недавнього часу стояв на чолі Міністерства внутрішніх справ, має бути комфортно в кримському середовищі.
Можливо, саме це міркування переважали серед мотивів призначення Могильова до Криму, в той час як МВС очолив близький до Олександра Януковича екс-начальник ДПА Віталій Захарченко, що теж, до речі, встиг трохи попрацювати в макіївської міліції.
Так само, як і Крим, «макіївські» з приходом нової влади уподобали традиційно «донецьку» Сумщину. Крім вихідця з Макіївки губернатора Юрія Чмиря і його команди, там працює, зокрема, макіївський голова обласного УМВС Петро Дяченко.
Серед вищих посадових осіб МВС – ще одна «макіївська», людина і Анатолія Могильова, і Василя Джарти, – 31‑річний Дмитро Ворона, нинішній заступник міністра внутрішніх справ, який в 2006 році, коли головою цього відомства був Джарти, був заступником міністра охорони навколишнього середовища.
Перший заступник Генпрокурора Ренат Кузьмін також працював у Макіївці, в якості голови міської прокуратури. Тому і серед його креатур зустрічаються «макіївські». Зокрема, заступником прокурора Києва став Сергій Софієв, що лічився в районних прокуратурах Макіївки і майже повторив, таким чином, кар'єрний шлях самого Кузьміна, – Макіївка, Донецьк, Київ.
Анатолій Головін, що в 2010 році очолив Конституційний суд, також уродженець Макіївки. З недавніх пір в ЗМІ побутує думка, що незабаром Головін перейде з КСУ в керівництво поки що єдиного не макіївського і навіть не донецького суду – Верховного.
Юлія Абибок, «ОстроВ» 2011.11.23 10:18
http://ostro.org/articles/article-289989/

Немає коментарів:

Дописати коментар