Відкрите суспільство

«...кому підпорядковується публічна влада, кому підпорядковується верховна влада в країні - бандитам або громадянам країни? До того часу, поки це питання не вирішене, ніякі інші питання не можуть бути вирішені.»

Андрій Іларіонов

«Янукович – людина старого кримінального складу, яка має свої ігри «за поняттями». У тому світі не ухвалюють закон в принципі. Така людина може говорити про закон, але кримінальний світ не любить закону... Карні злочинці в таборах говорили політичним: ви прийдете до влади і знову мене посадите, оскільки моя справа – обійти закон, а ви хочете привести суспільство до закону»

Євген Сверстюк, доктор філософії, політв'язень радянського режиму.

пʼятниця, 8 липня 2011 р.

За шість місяців 2011-го у відділеннях міліції загинуло 26 людей

Протягом цього ж періоду за тортури і побої засудили… трьох співробітників правоохоронних органів
Тортури, побиття і смерті в міліцейських відділеннях вже давно стали буденним явищем української реальності. Незважаючи на суспільний резонанс, спричинений повідомленнями ЗМІ, заяви правозахисників та запевнення керівництва МВС, що для поліпшення ситуації вживаються всі необхідні заходи, положення не поліпшується. В усякому разі, саме такий висновок можна зробити, ознайомившись зі статистичними даними, які свідчать про неухильне зростання кількості катувань та загибелі громадян, затриманих співробітниками правоохоронних органів.
 «Тільки на 20 червня 2011 року вже маємо 26 загиблих. Це при тому, що за весь 2010 рік в установах міліції загинув 51 чоловік, а в 2009 році - 23 людини», - повідомив у Сімферополі на прес-конференції, присвяченій Міжнародному дню захисту жертв катувань співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров. Крім цього, результати соціологічних досліджень, за словами правозахисника, також демонструють збільшення загальної кількості постраждалих від знущань співробітників правоохоронних органів. Якщо в 2009 році про насильство міліціонерів заявляли 604 000 чоловік, то в 2010-му - вже 790 тисяч.
За словами Євгена Захарова, постраждалі від міліцейського свавілля все частіше стали звертатися до Європейського суду з прав людини, який вже прийняв кілька десятків рішень про порушення Україною Європейської конвенції по захисту від катувань.
Варто також зазначити, що зворотною стороною цього страшного явища часто стає безкарність людей, які за службовим обов'язком повинні захищати закон і порядок, але насправді причетні до знущань і тортур затриманих, що підтверджує і статистика. «Дані Міністерства внутрішніх справ свідчать, що з початку цього року за тортури і побої було засуджено . . . три співробітника правоохоронних органів», - розповів «Фактам» правозахисник, голова правління Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів, полковник міліції у відставці Олег Мартиненко. За його словами, в даний час в органах прокуратури перебуває понад півтори тисячі справ, порушених проти співробітників міліції.
«З початку цього року було засуджено 174 особи, з них 135 по посадовим злочинам, таким як перевищення повноважень і зловживання владою. До речі, під цю статтю дуже часто камуфлюють тортури і побиття. В органах прокуратури зараз знаходиться 19 справ власне за фактами катувань. У цілому ж ситуація з тортурами, побоями і смертями в міліції погіршується. Незважаючи на те, що при МВС створено Громадську раду для контролю за роботою відомства, вона практично не працює, і у громадськості немає доступу до інформації», - розповів Олег Мартиненко.
Про катастрофічне погіршення ситуації з дотримання співробітниками правоохоронних органів прав людини свідчать кілька останніх випадків загибелі затриманих в міліції. Так, у червні в Хортиському райвідділі Запоріжжя під час допиту помер 59-річний громадянин, підозрюваний у шахрайстві. Лікарям швидкої допомоги не вдалося його врятувати. А 30 березня цього року в ізоляторі тимчасового утримання Василівського райвідділу тієї ж області помер у камері 49-річний житель Енергодара. Правоохоронці звинуватили в його загибелі лікарів, але медпрацівники не погодилися з цим. 27 травня у Дніпропетровську з вікна Ленінського райвідділу (третій поверх) викинувся 29-річний хлопець, якого затримали за підозрою в пограбуванні. Співробітники міліції категорично заперечують свою причетність до його смерті.
Олександр АРТАЗЕЙ «ФАКТИ»                     08. 07. 2011

Немає коментарів:

Дописати коментар