Відкрите суспільство

«...кому підпорядковується публічна влада, кому підпорядковується верховна влада в країні - бандитам або громадянам країни? До того часу, поки це питання не вирішене, ніякі інші питання не можуть бути вирішені.»

Андрій Іларіонов

«Янукович – людина старого кримінального складу, яка має свої ігри «за поняттями». У тому світі не ухвалюють закон в принципі. Така людина може говорити про закон, але кримінальний світ не любить закону... Карні злочинці в таборах говорили політичним: ви прийдете до влади і знову мене посадите, оскільки моя справа – обійти закон, а ви хочете привести суспільство до закону»

Євген Сверстюк, доктор філософії, політв'язень радянського режиму.

неділя, 10 липня 2011 р.

«Ми піонери - діти бандитів»

ОБКОМ-WEEKLY
На цьому тижні справжніми володарями дум прогресивної української громадськості стали молоді депутати від Партії регіонів - сміливі і мужні хлопці, гідні продовжувачі славетних традицій своїх не менш славетних батьків.
Одвічна мрія вітчизняної інтелігенції починає збуватися на очах: ​​на зміну замшілим совковим 
номенклатурникам, що всмоктали схильність до бюрократії та ретроградства ще з молоком своєї першої піонервожатої, у владі все більше проявляють себе молоді люди нового покоління - діти успішних донецьких політиків і бізнесменів прогресивної формації. Це хлопці з палаючими очима і блискучою європейською освітою, отриманою у найкращих університетах Донбасу (причому, як кажуть обізнані люди, багато хто в ці самі університети навіть не заходив жодного разу - такі вони були розумні), чиї життєві принципи сформувалися в полум'яні дев'яності, коли понад усе цінувалися сміливість і відвага, міцна чоловіча дружба, вміння управлятися з паяльником і помповою рушницею, а також безмежна любов до рідного краю і його незліченних багатств.
Воістину, щось пророцьке було в улюбленій пісні радянських піонерів Донбасу:
Взвейтесь кострами, бочки с карбидом.
Мы пионеры – дети бандитов!
Близится папа с толстым ремнем –
Смыться от папы всегда будь готов.
Звичайно, в останній фразі є певне перебільшення: за цими молодими людьми навіть в тендітному віці татусі з ременями не бігали - і зовсім не тому, що боялися, - просто не хотіли ламати гордий донецький характер своїх майбутніх спадкоємців.
Всі знають, приміром, що народного депутата Вітьку Януковича тато по малоліттю не бив навіть у день получки. Як відомо, Віктору Федоровичу в таких випадках було достатньо просто подивитися нашкодивому синові в очі - і син відразу розумів, що життя його, за великим рахунком, не варто ні гроша. Мамка, правда, іноді дозволяла собі зайвого з недоторканною попкою майбутнього нардепа, але батько такого підходу не схвалював.
Ось що свого часу розповідала «Обкому» обізнана людина з «старих донецьких»: «…Молодший, Вітьок, з дитинства «шухаріл». Коли Янукович з Єнакієвого перебрався до Донецька, їм квартиру дали на набережній. Якось ми з ним заїжджаємо до нього пообідати, а Людмила його розповідає, що Вітька відчудив (йому тоді років п'ять-шість було). Він, розумієш, сховався в шафі, а вона кричить, бігає по хаті, з балкона вниз дивиться, шукає, коротше. Потім знайшла і дала йому по сраці. А той у відповідь: «Та йди ти на х…й!». А Віктор Федорович їй і каже: «І правильно зробив, що послав! Дітей потрібно не бити, а словами виховувати!».
Ось тому й росли у «донецьких» діти виховані й поважні. Як, наприклад, виріс у родині народного депутата Володимира Ландика чудовий син і зразковий сім'янин Рома Ландик - і відразу став депутатом цілої Луганської міськради. А Луганськ - він хоч і не Донецьк, а все ж місто в Україну далеко не останнє (як мінімум третє - після Донецька і Макіївки). І чекає Рому ще більш славне майбутнє - вже хоча б по святому праву спорідненості і прописки. Це раніше Донбас був найбільш густонаселеним регіоном країни - зараз же корінного населення в ньому все менше і менше: масово роз'їжджаються по Україні представники богообраного регіону, щоб прийти і володіти нами. Так що і Ромі Ландику скоро доведеться в столицю перебиратися, бо люди в Донбасі закінчуються. Та й не можуть залишитися незапитаними в такий важкий час численні таланти цієї блискучої молодої людини.
На жаль, є у Роми, як і у всякого здібного політика, свої вороги і заздрісники. Не так давно ці нехороші люди тероризували його тата, який того проклятого даішника і пальцем не торкнув, а просто наказав охоронцеві «Вь…бать» мусора, що зарвався, щоб наступного разу не зупиняв. Хіба не вчинив би так на місці Ландика-старшого будь-хто, у кого була б така можливість?…
А от син нардепа, депутат міськради Рома Ландик так би ні за що не вчинив. Тому що Рома не звик просити охоронців когось побити - він воліє особисто вирішувати всі свої проблеми. На цьому його і зловили в свої підступні мережі провокатори, що згодом розмістили в Інтернеті відеоролик, на якому Рома нібито б'є якусь блондинку і навіть нібито валяє її по підлозі з недвозначними намірами.
Рома відразу чесно сказав, що насправді ото не він побив цю дівчину, а вона його - всі кісточки на кулаках мордою порозбивала, карафою з горілкою в голову запустила - не інакше, у дівчини є якийсь бандитський дах, що вона так нахабно кидається на депутата міськради!
Але підступні заздрісники зробили все, щоб широка публіка не повірила Ромі. А деякі репліки народних депутатів від Партії регіонів, яких учора наслухався в Раді наш парламентський кореспондент, свідчать про те, що нитки змови проти молодого депутата ведуть на самий верх. «Ото урод! - Зокрема, сказав «Обкому» один з «регіоналів», коментуючи інцидент. - Уже в батька з даішниками було, так ще цей додав на горіхи. А ще ж була тема по «Бентлі», яке дядько йому до весілля подарував. І ні, щоб тихо вручити ключі - при всіх, мало не на стрічці!».
Звичайно ж, у цих словах нардепа звучить заздрість до щастя молодого Роми. Вдивіться в це обличчя: хіба могло воно когось побити, до того ж жінку?
Лихі язики кажуть, що Рома провчив дівчину на ґрунті невдалого флірту - мовляв, він хотів, а вона не дала. Ну, припустимо, буває - це життя. Однак, з іншого боку, легко зрозуміти, що цей аргумент не витримує ніякої критики: Роман тільки місяць як одружився, причому, так голосно, що, кажуть, сам Вітька Янукович, який в цей час катався неподалік по непролазному бруду на своєму джипі, на шум заглянув. Так навіщо ж щасливому молодому - депутату міськради швендяти без дружини по шинках, вбравшись у якусь зовсім уже непристойного вигляду футболку, і чіплятися до дівчат?!
Досить ще раз переглянути ресторанну відеозйомку, щоб переконатися: дівка сама причепилася до Роми.
А Рома - нізащо. Ні, мовляв, не потрібна ти мені, дівко! Я одружений чоловік, я депутат міськради! Іди додому!
А вона все одно домагається: і так, і сяк. Тоді Рома - людина великого такту - вирішив трішечки остудити запал навіженої дівиці і легенько облив її з стаканчика. А вона замість того, щоб охолонути, хлюпнула йому горілкою прямо в очі. Трохи зору не позбавила.
Рома не образився - Рома засмутився. Зітхнувши, він почав заспокоювати дівчину - навіть по щоці ласкаво погладив кулаком. А вона йому - пляшкою по голові!
Рома зрозумів, що у панянки істерика і вирішив трошки поплескати її кулаками по обличчю, а потім навіть загнав на підвіконня, щоб свіжим повітрям подихала. Та пручається, хоче знову сісти за стіл і бухати. Навіть ногою брикнула депутата.
Що ж, робити нічого. Потер Рома забиту пляшкою голову, та й пішов у своїх справах. Подзвонив до міськради, запитав, чи не надійшло якихось нових наказів від виборців, зажадав від комунальників не підвищувати ціни на послуги, перевірив, як реформи просуваються. Повертається - а дівка все на тому ж місці сидить.
«Іди додому, не ганьби наше місто!»- Стомлено сказав Рома і як депутат міської ради, покликаний піклуватися про своїх виборців, легенько потягнув дівчину за руку, а коли вона впала на підлогу і почала брикатися, ввічливо намотав її волосся на кулак і плавно потягнув до дверей, ніби на саночках катав, але заблукав і був змушений довго возити дебошірку по підлозі. Зрештою, вона заколисалась, охолола і помирилася з Ромою. Причому, давно.
Ось, власне, і весь інцидент. Таким чином, як бачимо, Рома зумів постояти в ресторані і за себе, і за своє улюблене місто. Честь йому і хвала від всіх вдячних виборців України. А дівці-провокаторці - ганьба і загальне презирство. Безсумнівно, Рома покарає її за таку зухвалу поведінку в громадському місці. Звичайно, ні про яку фізичну розправу і мови бути не може: з часу перемоги Януковича на президентських виборах у середовищі «донецьких» стало модно карати своїх кривдників за допомогою правоохоронних органів. Рома вже подав відповідну заяву, і у нас немає ніяких причин сумніватися в тому, що він доведе цю справу до логічного кінця. А сам Янукович, вражений подвигами молодого луганського політика, просто зобов'язаний взяти його на наступних виборах до першої п'ятірки Партії регіонів. А поки суд та кримінальна справа, можна призначити Рому, наприклад, губернатором Луганщини, що давно вже скучила за сильною рукою. І настане в регіоні життя навіть краще, ніж зараз!
До речі, на власного молодшого сина Віктору Федоровичу теж давно пора увагу звернути. Хлопець явно переріс свою нинішню посаду простого народного депутата. На цьому тижні Вітька виграв приголомшливо складні змагання з гарною іноземною назвою «Ukraine Trophy 2011» в найважчій номінації «TR 3» (модіфіковані позашляхові автомобілі), і вже за одне тільки це досягнення його слід призначити мінімум главою фракції, а то і спікером. Вже з Литвина-бо гонщик точно ніякий, тим більше по бездоріжжю. Такого тільки посади в джип і запусти в ліс - у першій же ж калюжі і сам втопиться, і техніку занапастить. Тільки й знає, що сидіти в президії і в мікрофон кашляти, поки прогресивні депутати Вітька Янукович і Микола Катеринчук захищають честь парламенту в нерівній боротьбі з бездоріжжям.
Все ж таки є якийсь особливий шик в тому, щоб демонстративно забити повновагий болт на посадові обов'язки і вдатися захоплюючим чоловічим розвагам в останній тиждень роботи Верховної Ради перед відпусткою (прийдешній заїзд депутатів «до округів», зі зрозумілих причин, не в рахунок), поки інші парламентарі сидять в залі до пізньої ночі і працюють над доленосними - принаймні, так тато всім вкручує - законопроектами. При цьому, що особливо збуджує, можновладні учасники перегонів не мають можливості відмазатися від факту нахабних прогулів ні хворобою, ні горезвісної роботою з документами, ані іншими хитрощами, які зазвичай застосовує середньостатистичний народний депутат, якому закортіло махнути в розпал сесії на острови з бабами або, як в даному випадку, в ліс з мужиками.
З іншого боку, обом гонщикам навіть в голову не прийде комусь щось пояснювати. У Катеринчука політичної відповідальності ніякої, він простий опозиціонер з нульовим рейтингом і такими ж нульовими шансами пройти в наступну Раду (якщо до когось знову в останній момент не присмокчеться, наголошуючи на тому факті, що його солодкава фізіономія дуже добре виглядає на бігбордах), у той же час покрасуватися поруч з Вітьком на японському драндулеті завжди корисно: знайомство з президентським сином у додаток до елементів суворого спортивного підлабузництва ще нікому не заважало.
А Вітьку Януковичу - політику нової формації - взагалі все по барабану. В усякому разі, тато лаяти точно не буде - він сам раніш гонками захоплювався, навіть виграв свого часу в Донбасі якесь ралі - чи то «Губернатор», чи то «Директор», більше того, за протекцією космонавта Берегового їздив на гонки в Монте-Карло, щоправда, незрозуміло нащо.
Тепер тато став Президентом, і охорона не дозволяє йому сідати в екстремальні машини. Все, що може собі дозволити глава держави на сьогоднішній день, - це стріт-рейсинг Києвом (коли Віктор Федорович катається з вітерцем, для нього спеціально перекривають столичні вулиці, особливо вранці та ввечері), та й то за кермом сидить не він, а спеціально навчений водій. 
Ось і довелося Вітькові ганяти і за себе, і за того тата. Шкода тільки, організатори змагань злякалися нахабних екологів і не дали проїхатись по територіях заповідників - звірів поганяти та себе показати, а може, й кабанчика підстрелити до вечері. Звірина-то там нелякана, сама б на приціл йшла…
Втім, учасникам трофі-рейду місцева влада і так смажених поросят подавала - усі знали, що Вітька їде, спробуй таку голоблю не нагодувати - вмить з посади злітиш… Щоправда, довгий час ніхто не міг зрозуміти, на чому саме підкорює лісові простори президентський син. Ми, наприклад, щодня моніторили офіційний сайт змагань, але не могли знайти ні однієї фотографії іменитого гонщика.
Найбільше підозрілим, в кінці кінців, виглядав наступний знімок:
Ми б, звичайно, ніколи не повірили, що Вітька Янукович сидів за кермом саме цієї машини - аж надто красиво для такого скромного хлопця вона була розмальована, але через кілька днів ця фотографія була без будь-яких пояснень видалена з сайту «Ukraine Trophy 2011», і ми відразу ж запідозрили, що без підступів спецслужб тут не обійшлось.
Проте, врешті-решт, все закінчилося добре. Вітька знайшовся на п'ятий день в гламурному, хоч і брудному драндулеті з ефектним написом «БТР» на капоті, який тягнув на мотузці якийсь мужик:
І у всіх відлягло від серця. Втрата такого перспективного, знаючого і ефективного політика стала б для України справді непоправною. Статистика депутатської діяльності Вітька Януковича, розміщена на сайті Верховної Ради, говорить сама за себе: за три з половиною роки талановитий нардеп жодного разу не виступив з місця, ні з трибуни (бо досить уже язиками чесати - працювати треба! ) І подав цілих шість законопроектів - щоправда, у співавторстві з великою кількостью інших депутатів, зате жоден з них в закон так і не перетворився: один не прийнятий, один повернуто на доопрацювання, два відкликані, ще два застрягли в комітетах.
І при такій напруженій роботі на благо народу Вітька встигає не тільки в гонках брати участь, але ще й перемагати в них! Воістину, цей хлопець дуже далеко піде.
Зрештою, тато його теж з гонок починав . . .
Василь РИБНИКОВ 8 липня 2011 17:14
http://obkom.net.ua/articles/2011-07/08.1714.shtml

Немає коментарів:

Дописати коментар