Відкрите суспільство

«...кому підпорядковується публічна влада, кому підпорядковується верховна влада в країні - бандитам або громадянам країни? До того часу, поки це питання не вирішене, ніякі інші питання не можуть бути вирішені.»

Андрій Іларіонов

«Янукович – людина старого кримінального складу, яка має свої ігри «за поняттями». У тому світі не ухвалюють закон в принципі. Така людина може говорити про закон, але кримінальний світ не любить закону... Карні злочинці в таборах говорили політичним: ви прийдете до влади і знову мене посадите, оскільки моя справа – обійти закон, а ви хочете привести суспільство до закону»

Євген Сверстюк, доктор філософії, політв'язень радянського режиму.

четвер, 14 липня 2011 р.

5 липня парламент Грузії прийняв Акт економічної свободи.

Акт закріплює найважливіші елементи економічної політики, що проводилася в Грузії з часу Революції Троянд, яка базується на принципах невеликої, відповідальної і прозорої держави.
Відповідно до Акту встановлення верхньої межі існуючих загальнодержавних податків або ж введення нових видів податків (за винятком акцизів) можливо тільки в тому випадку, якщо за це висловиться більшість громадян на загальнонаціональному референдумі.
Акт встановлює наступні обмеження найважливіших макроекономічних показників: 
         відношення бюджетного дефіциту до ВВП – не більше 3%;
        відношення витрат розширеного бюджету до ВВП – не більше 30%;

        відношення державного боргу до ВВП – не більше 60%.
Основні автори проекту Акта – Каха Бендукідзе і Ладо Гургенідзе.
Проект Акту був внесений до парламенту Грузії у вересні 2009 р. президентом Грузії Михайлом Саакашвілі.
На думку прем'єр-міністра Грузії Нікі Гілаурі, «це один з найкращих законів для розвитку економіки. Зокрема, він визначає макроекономічні параметри, якими надалі буде керуватися уряд. Ці параметри гарантують, що держава не збанкрутує і не візьме на себе такий обов'язок, який вона не зможе оплатити, і обслуговування якого може лягти серйозним тягарем на приватний сектор. При цьому питома вага уряду в економіці не перевищить 30% ВВП. Акт економічної свободи встановлює обмеження дискреційних прав виконавчої влади і гарантує, що уряд залишиться невеликим і обмеженим, в той час як податки – низькими і з пласкими шкалами».
Якщо не помиляюся, Грузія стала першою в історії людства країною, що конституційно обмежила фіскальні розміри держави 30% ВВП.
08:24 am July 14th, 2011

Немає коментарів:

Дописати коментар