Відкрите суспільство

«...кому підпорядковується публічна влада, кому підпорядковується верховна влада в країні - бандитам або громадянам країни? До того часу, поки це питання не вирішене, ніякі інші питання не можуть бути вирішені.»

Андрій Іларіонов

«Янукович – людина старого кримінального складу, яка має свої ігри «за поняттями». У тому світі не ухвалюють закон в принципі. Така людина може говорити про закон, але кримінальний світ не любить закону... Карні злочинці в таборах говорили політичним: ви прийдете до влади і знову мене посадите, оскільки моя справа – обійти закон, а ви хочете привести суспільство до закону»

Євген Сверстюк, доктор філософії, політв'язень радянського режиму.

вівторок, 19 липня 2011 р.

Свободівці Руслан Марцінків та Роман Онуфріїв підбили підсумки роботи Івано-Франківської міської ради за перші півроку

19 липня 2011 року свободівці – секретар Івано-Франківської міської ради Руслан Марцінків та голова бюджетної комісії Роман Онуфріїв – підбили підсумки діяльности вищого представницького органа міста за перше півріччя поточного року. Керівники Всеукраїнського об'єднання "Свобода" в Івано-Франківську виокремили кілька головних напрямів, на яких було зосереджено роботу депутатського корпусу у перші 6 місяців роботи:
1. послідовне відстоювання на рівні місцевого самоврядування українських національних інтересів;
2. наведення порядку та постійний контроль за діяльністю виконавчих структур міської ради та роботою комунальних підприємств;
3. започаткування комунальних реформ;
4. збільшення кількості дитячих садочків і майданчиків;
5. кроки назустріч підприємцям та новим інвестиціям в Івано-Франківськ;
6. забезпечення прозорості діяльності міської влади.

За словами Руслана Марцінківа, в нинішніх умовах міська рада, виражаючи інтереси громади Івано-Франківська, докладає усіх зусиль для відстоювання української позиції у різних галузях. Це зумовлено постійними антиукраїнськими діями центральної влади на чолі з Януковичем та Азаровим. "Практично на кожній сесії депутати ухвалюють звернення з приводу болючих проблем життя українців у нашій державі. Ми вимагали ветувати Податковий кодекс, виступали проти "ручного" керування урядом бюджетними ресурсами місцевих громад, з приводу закриття української бібліотеки у Москві ухвалили звернення з вимогою припинити обмеження національних прав українців у Росії, заборонили вивішування совєтської символіки на 1 та 9 травня. На останній сесії депутати висловили свою категоричну незгоду з приводу запровадження так званої "пенсійної реформи"" – підкреслив свободівець.
Також секретар міської ради повідомив, що він є ініціатором створення Спілки секретарів місцевих ради Івано-Франківської області. Мета об'єднання – покращити співпрацю між органами місцевого самоврядування краю. "Сьогодні місцеве самоврядування залишилось останнім острівцем демократії в державі. Воно покликане протистояти узурпації влади, яку здійснює режим Януковича. У цьому солідарні депутати практично всіх місцевих рад области. Можете бути впевнені, що ми продовжуватимемо чинити спротив антиукраїнським діям центральної влади" – наголосив Руслан Марцінків.
Проте керівники фракції "Свободи" усвідомлюють, що робота в раді носить в основному господарський характер. Тому головну увагу вони зосередили на розв'язанні повсякденних проблем життя громади міста.
За перші 6 місяців ухвалено низку рішень, покликаних посилити контроль та відповідальність виконавчої влади перед людьми. Свободівці виступили з ініціативою провести реорганізацію виконавчих органів, наслідком чого стала ліквідація управління житлово-комунального господарства, відділів транспорту та зв'язку і управління архітектури та містобудування. Замість цих підрозділів створено два нових департаменти.
Роман Онуфріїв вважає надзвичайно важливим рішення про зобов'язання переукладення контрактів з керівниками комунальних підприємств. Це, на його думку, забезпечує можливість встановлення чітких критеріїв, за якими можна оцінити – чи відповідає керівник займаній посаді. Варто зауважити, що завдяки системному контролю депутатськими комісіями зупинено негативні процеси на низці комунальних підприємств. Найбільш показовий приклад – звільнення директора "Водоекотехпрому" Р. Шестопалова та рекомендація звільнити директора КП "Івано-франківськліфт". Останнє рішення сесії в цій галузі запроваджує публічні звіти керівників структурних підрозділів на Вічевому майдані.
Проте, чи не найбільше уваги на сесіях міської ради присвячено реформуванню житлово-комунальної сфери. З перших днів роботи депутати усвідомили, що місто перебуває на межі комунального банкрутства. Перед цією загрозою опинилися всі ЖЕО міста. Тому з ініціативи "Свободи" ухвалено нову програму реформування житлово-комунальної сфери "Реформи, порядок, розвиток". Головна її складова – розділення послуг замовника, виконавця та виробника житлово-комунальних послуг та створення єдиного управителя житловим фондом міста. Ним з листопада має стати Єдиний розрахунковий центр.
Однією з найголовніших проблем Івано-Франківська, на думку депутатів, залишається стан міських доріг. Секретар міської ради Руслан Марцінків зауважує, що з цього року повністю змінено підхід до виконання ремонтних робіт. На цю потребу у міському бюджеті 2011 року закладено понад 20 млн. гривень.
Окремої уваги заслуговує також робота з покращення благоустрою міста й боротьба з незаконною забудовою. Головними заходами на цьому напрямку роботи стали щотижневий моніторинг депутатами прибирання території міста, встановлення квіткових клумб на тротуарах та проведення понад 30 екологічних толок.
Ще одним пріоритетом у діяльності міської ради стала робота над збільшенням кількости дитячих садочків та встановлення нових дитячих майданчиків. На майбутнє відкриття нових дошкільних закладів спрямовано значну частину бюджету розвитку міста. Закладено основи для відкриття нового такого закладу в мікрорайоні Пасічна, а також у приміських селах. Якнайшвидше дитячий садочок має повернутись у приміщення на вулиці Вовчинецькій, 210. Його відкриття заплановано на 2012 рік.
Крім того, за перше півріччя у місті вже з'явилися три нові дитячі майданчики – у мікрорайоні Пасічна, на вулиці Коновальця та в Опришівцях. Ще стільки ж буде відкрито найближчим часом.
"Івано-Франківська міська рада намагається робити кроки назустріч малому та середньому бізнесу – говорить голова бюджетної комісії міськради Роман Онуфріїв. – З ініціативи фракції ВО "Свобода" спрощено умови оренди землі для дрібних підприємців, а ставка єдиного податку залишається однією з найнижчих в Україні. Бюджетна комісія також виділила частину фінансування на відкриття нового операційного залу в ДПА, що має полегшити умови сплати податків. Також міська рада встановила пільгове оподаткування для підприємців, які розробляють програмне забезпечення".
Варто відзначити, що діяльність міської влади за цей час стала більш відкритою та публічною. Зокрема, з'явився офіційний веб-сайт міської ради, де оприлюднюють не лише рішення, але й проекти рішень сесій. Незабаром планується їх он-лайн трансляція. Також депутати запровадили аудіозапис засідань виконавчого комітету. На переконання секретаря міської ради Руслана Марцінківа, забезпечення відкритости влади також досягається через механізм щомісячних депутатських прийомів, інформаційних зустрічей з виборцями та громадських слухань, які напередодні сесій провадять представники фракції "Свобода". Також свободівець повідомив, що з серпня при Івано-Франківській міській раді функціонуватиме громадська рада.
Руслан Марцінків
Прес-служба Івано-Франківської обласної організації ВО "Свобода"                             19 липня 2011
http://www.svoboda.org.ua/diyalnist/novyny/023155/

Немає коментарів:

Дописати коментар