Відкрите суспільство

«...кому підпорядковується публічна влада, кому підпорядковується верховна влада в країні - бандитам або громадянам країни? До того часу, поки це питання не вирішене, ніякі інші питання не можуть бути вирішені.»

Андрій Іларіонов

«Янукович – людина старого кримінального складу, яка має свої ігри «за поняттями». У тому світі не ухвалюють закон в принципі. Така людина може говорити про закон, але кримінальний світ не любить закону... Карні злочинці в таборах говорили політичним: ви прийдете до влади і знову мене посадите, оскільки моя справа – обійти закон, а ви хочете привести суспільство до закону»

Євген Сверстюк, доктор філософії, політв'язень радянського режиму.

пʼятницю, 22 червня 2012 р.

Постояти за ціною
"Вітаємо Росію з перемогами!". Це не вигадане мною гасло. Цей транспарант, кілька років поспіль зустрічав москвичів і гостей щасливої столиці на під'їзді до одного з терміналів Шереметьєва. Універсальність гасла – Росія перемагає завжди і всюди, її існування складається тільки з одних безумовних перемог – дозволяла не змінювати його досить довго – поки не продірявився матеріал або не виникла нагальна необхідність повісити якийсь заклик віддати свої голоси за партію переможців.
Гасло – не жарт. Це пряме продовження ідеї "народа-богоносця", трансформувалася в ідею "народа-переможця". Це віра в те, що перемога завжди солодка – і домагатися її потрібно будь-що-будь, за всяку ціну. І цією вірою отруєні всі – і ті, хто приходить поплескати Путіну, і ті, хто виходить на Болотну. Я навіть якось не здивувався, коли один з моїх дуже демократичних колег розповів, як він розпізнає людей "однієї з ним крові": по реакції на пісню, виконувану в фільмі "Білоруський вокзал". Чудову пісню прекрасного поета Булата Окуджави, в якій є ті самі слова – "ми за ціною не постоїмо". Слова, які живі співають про мертвих.
Так от, ми з колегою різної крові – хоча обидва виросли в Радянському Союзі і обидва, здається, етнічні євреї, а не росіяни. Я абсолютно впевнений, що за ціною потрібно стояти. Що переможців судять, а переможеним співчувають. Мені ближче логіка ізраїльських матерів, які після виграної війни Судного дня на похоронах полеглих зустріли прем'єр-міністра Голду Меїр і міністра оборони Моше Даяна криками "вбивці!": Було дуже багато жертв і занадто мало серйозної підготовки до війни.
Я розумію, чому Меїр, великий політик і патріот, і Даян, який не раз рятував Ізраїль від агресорів, змушені були залишити політичну сцену своєї країни. І я впевнений, що самоповага ізраїльтян від цього критичного ставлення до через силу видобутої перемоги тільки підвищилася. Але я знаю й інше. Голда Меїр не була вбивцею. А Сталін був. І він не був ні великим політиком, ні патріотом Росії. Він був просто холоднокровним апаратником, що насолоджувався владою і стражданнями людей, свято вірив в догму і своє право розпоряджатися чужим життям. Саме тому сталося те 22 червня, яке сталося. Саме тому моя бабуся, притиснувши до грудей мого дворічного батька, мчала в якійсь вантажівці, що звідкись там дивом виникла, від тодішнього радянського кордону в глиб країни, щоб врятуватися від армії колишніх союзників, що марширувала, – а скільки було тих, хто не врятувався, не домчав.
Саме тому ми ніколи не стояли за ціною, навіть не замислюючись про те, що можна було воювати інакше, – і не бажаємо думати про це навіть сьогодні. Саме тому радянські євреї гинули в ровах і газових камерах – а потім тих, хто залишився ще й навчили дякувати людожера, що запанував, за порятунок. Саме тому російські села спорожніли, а тих, хто вижив на окупованій території, десятиліттями зневажали усією країною.
Саме тому найбільш правдиві книги про війну ледь проривалися до читача, а зараз малоцікаві тим, хто вірить, що патріотизм – це вивісити "георгіївські стрічки" на куплених на не зароблені гроші автомобілях. Саме тому ті в Росії, кому просто необхідно бути охоронцями пам'яті, виявляються охоронниками безпам'ятства і брехні. Саме тому вертухай у нас завжди все знає краще за солдата.
Саме тому цей текст – спробу згадати про тих, хто загинув просто тому, що в цій країні ніколи не рахують людей, – негайно назвуть "антиросійським" саме ті люди, хто не вважає за потрібне підраховувати втрати, зате завжди акуратно веде рахунок орденам і грошам.
Віталій Портніков 22.06.2012 12:44

Немає коментарів:

Дописати коментар