Відкрите суспільство

«...кому підпорядковується публічна влада, кому підпорядковується верховна влада в країні - бандитам або громадянам країни? До того часу, поки це питання не вирішене, ніякі інші питання не можуть бути вирішені.»

Андрій Іларіонов

«Янукович – людина старого кримінального складу, яка має свої ігри «за поняттями». У тому світі не ухвалюють закон в принципі. Така людина може говорити про закон, але кримінальний світ не любить закону... Карні злочинці в таборах говорили політичним: ви прийдете до влади і знову мене посадите, оскільки моя справа – обійти закон, а ви хочете привести суспільство до закону»

Євген Сверстюк, доктор філософії, політв'язень радянського режиму.

четвер, 5 липня 2012 р.

Як пацани Януковичу подарунок піднесли


УРОК МОВИ
Феєричним обманом протягнувши мовний законопроект Колесніченко-Ківалова, Партія регіонів нарешті отримала повне право називатися «партією шахраїв і злодіїв». Всі інші автоматично стають «терпилами».
... Легко бути розумним «заднім числом», але вже повірте на слово: з самого ранку «Обком» підозрював щось недобре. І приставав до всіх нардепів з одним і тим же питанням: чи не думаєте ви, що «регіонали», всупереч обіцянкам спікера Литвина зсунути «мовне питання» на осінь, «включать динамо» і проштовхнуть законопроект Колесніченко ще на цьому тижні?
Від кореспондента ввічливо відмахувалися, поблажливо посміхаючись і неуважно мружачись: так не бійся, дурненький! І профільний комітет не розглянув, і 2100 поправок нікуди не дінеш, і Литвин обіцяв, і не підуть вони на таку антизаконну «жесть»! Прем'єр тіньового уряду Сергій Соболєв сказав:
Ні, з мовою вже нічого не буде. Взагалі, зверніть увагу, провалилися всі три їх ініціативи, за рахунок яких вони збиралися показати результат на виборах: податок на розкіш, нібито зняття депутатської недоторканності та мовний законопроект Колесніченка. Спочатку був Євро, під час якого проштовхувати питання з мовою було не з руки, а тепер вони просто не встигають. І хто тільки порадив їм цю ідею з мовою? - Соболєв скептично знизав плечима ...
В залі і кулуарах також була повна благодушність. Серед депутатів фракції «Регіонів» йшов збір прізвищ тих депутатів, які 9 липня чартером полетять до Криму – вітати дорогого Віктора Федоровича з днем ​​народження. Фракція БЮТ блукала по Раді, причому лідера фракції Андрія Кожем'якіна в залі не було зовсім. Арсеній Яценюк також був відсутній. І це при тому, що БЮТівські депутати днем раніше запевняли: «У Кожем'якіна все під контролем, але режим секретності – найсуворіший. Якщо ПР стане проштовхувати законопроект, план дій нам повідомлять за 10 хвилин до «наступу».
Проте ні про який наступ не було й мови – суцільний привал. В курилці Тарас Чорновіл показував на iPad за допомогою програми «Google Earth» приморські види, зі знанням справи забезпечуючи їх італійськими назвами. Його з інтересом слухав відомий депутат від опозиції. Загалом, нардепи вже приміряли свої ніжні тушки до шезлонгів зарубіжних курортів. Або до марш-кидків в мажоритарні округи, догоджати електорату візуальною рекламою і матеріальними благами.
До обіду цій атмосфері загальної благодушності піддався і кореспондент «Обкому». Неясні передчуття заворушилися у нього в той момент, коли з'ясувалося, що в перерві між ранковим і вечірнім засіданнями в Раді сесійний зал зайняли під дивовижний захід під назвою «зустріч прем'єр-міністра України з народними депутатами коаліційної більшості».
З напівпорожнього балкона преси (журналістів всередину спочатку не пускали, але потім типу зглянулися, як тепер стало зрозуміло – щоб не збуджувати зайвого шуму і підозр) видовище це виглядало якимось натягнутим: Микола Янович в кріслі Литвина, «більшовики» по своїх місцях, питання і відповіді жартома (за винятком плачу Юхима Звягільського про слабку підтримку державою шахт Донбасу). І нескінченні «Спасибі, Микола Янович, що виділили для нас час ...».
Але було і головна обставина, що не давала спокою: що робить у ложі уряду штурмова бригада Партії регіонів: нардепи Тедеєв, Шенцев, Цюрко, Царьов і пр.? Обороняють Азарова?
До 16.00 Микола Янович вже покинув зал, але ця «зондеркоманда» не поспішала йти. До зали вже, весело посміхаючись, заходили опозиційні депутати (серед яких, знову ж таки, сяяли своєю відсутністю Арсеній Яценюк та Андрій Кожем'якін), метушливо вбігали члени правлячої коаліції, що запізнились. У якийсь момент кореспондент «Обкому» чітко усвідомив, що «регіоналів» – як для вечірнього засідання – стало занадто багато. Рука набрала телефон одного з опозиційних депутатів, які стояли в залі.
– Як думаєте, що в кабмінівській ложі роблять Ельбрус і бойова група? Може, вони зібралися пробивати законопроект Колесніченко? Або Віктор Федорович таки надумав особисто прочитати своє послання до парламенту?
У трубці пролунав веселий регіт.
– Так це їм просто подобається там сидіти. Уявляти себе міністрами ...
... Що було далі – бачили всі. І те, як Адам Мартинюк скоромовкою поставив на голосування питання про включення до порядку денного з/п Колесніченко, а коли той 219-ю голосами провалився – миттєво повернувся до розгляду питання про включення документа до порядку денного і, провівши замість ланцюжка трьох необхідних процедурою голосувань – два, протягнув «мовну тему у другому читанні». І те, як рвонувся до президії Андрій Парубій – але був без праці зупинено когортою «биків» Януковича. І як у Мартинюка вирвали його мікрофон, а він успішно перебрався в крісло Литвина і там тремтячим голосом продовжив свою ганебну місію. І як потім в кулуарах тремтіли губи у багатьох опозиціонерів, а радісний Чечетов кричав у телефонну трубку, що «комбінація пройшла відмінно», і що опозиціонери – «слабаки» ...
... Журналісти – теж люди, і всі свої вигуки вони проговорили там, на балконі. Залишилося, однак, кілька неприємних думок і пара болісних питань.
Спочатку питання – до опозиції. Один футбольний тренер, будучи незадоволений млявою грою своїх підопічних, назвав їх «академіками з ціпками». «Об'єднана опозиція» в українському парламенті поводиться схожим чином, тільки до академіків їм далеко – так, молодші наукові співробітники. Але виникає питання. Панове, вас спеціально «здають» ваші ж ватажки, суворий Кожем'якін і відважний Арсеній? І якщо ні, то чому ви такі недотепи? Адже, здається, тільки лінивий в БЮТ і «НУ-НС» не назвав ПР злодіями і бандитами – так чому ви тепер надуваєте щоки, дивуєтеся, що професійні наперсточники розвели вас як останніх лохів? І чи будете ви так само здивовані наслідками прийдешніх виборів?
Безліч не цілком теплих побажань накопичилося до Володимира Литвина, чия фракція в повному складі проголосувала за мовну саморобку Колесніченко. І не виключено, що вкрай остогидлий своєю неймовірною гнучкістю спікер-моралізатор спочатку демонстративно відмовиться підписувати прийнятий з мільйоном регламентних порушень новий закон і навіть сплакне перед камерами – але пару тижнів по тому, переконаний залізними аргументами Віктора Федоровича, піде назад. Все-таки хочеться і на волі залишитися, і, бажано, в наступну Раду потрапити.
І тільки до Партії регіонів і її верхівки – жодних питань. З точки зору блатного урки все було спрацьовано «чікі-піки»: лоха кинути – свята справа. Вийшло яскраво і, на їхню думку, «красиво». Настільки яскраво, що саме ця дата повинна увійти в історію України як день народження нової партії, стрімко мімікрує під російського побратима: Партія шахраїв і злодіїв (Український варіант).

ОБКОМ                Евгений КУЗЬМЕНКО                        3 липня 2012 р. 2012 22:38

Немає коментарів:

Дописати коментар