Відкрите суспільство

«...кому підпорядковується публічна влада, кому підпорядковується верховна влада в країні - бандитам або громадянам країни? До того часу, поки це питання не вирішене, ніякі інші питання не можуть бути вирішені.»

Андрій Іларіонов

«Янукович – людина старого кримінального складу, яка має свої ігри «за поняттями». У тому світі не ухвалюють закон в принципі. Така людина може говорити про закон, але кримінальний світ не любить закону... Карні злочинці в таборах говорили політичним: ви прийдете до влади і знову мене посадите, оскільки моя справа – обійти закон, а ви хочете привести суспільство до закону»

Євген Сверстюк, доктор філософії, політв'язень радянського режиму.

неділю, 19 серпня 2012 р.

Хто продірявив шапку прем'єра?

ОБКОМ-WEEKLY
Поки тиждень безперервно влада полювала на політично неука-кота, який отримав від бабки хату і нічого не відстебнув «донецьким», біда прийшла звідки не чекали: якісь умільці спромоглися сплести лапті першому номеру списку Партії регіонів Миколі Азарову і йому ж їх публічно «втюхати». Погана прикмета перед виборами ...
Рішучу відсіч, який дали органи правопорядку провокаторам, що розперезалися та надумали бентежити людські уми кримінально караним біг-бордом про те, як недоумкувата бабця-самогонщиця, дізнавшись про здорові політичні симпатії свого онука, переписала хату на опозиційного кота, є абсолютно правильним, аргументованим і виваженим рішенням влади. Вже хоча б тому, що ця, ​​з дозволу сказати, агітація є відвертою пропагандою адмінресурсу і шаленого підкупу виборців. Ось тут деякі проплачені кажуть, що біг-борд, мовляв, нешкідливий і смішний. Але ядерний електорат Партії регіонів не розуміє такого примітивного гумору. І коли в східних регіонах країни з ненадійними бабками почнуть відбуватися превентивні нещасні випадки напередодні виборів – кому буде смішно? Та нікому!
Крім того, це неподобство, якби його вчасно не припинили, могло перерости в справжній політичний хаос. Опозиція, наприклад, могла б сприйняти його як керівництво до дії, і замість остогидлих всім сумовитих пик своїх поводирів з не менш похмурим написом «Ми об'єдналися заради Батьківщини» почала б змальовувати на своїх нечисленних біг-бордах які-небудь малюнки-демотиватори, якими Інтернет просто-таки кишить. Правлячій партії хоч-не-хоч довелося б відповідати тим же, але оскільки досі головною вершиною творчої думки її технологів було обливання зеленкою нардепа Власенка, максимум, до чого вони могли б додуматися в цьому випадку, так це до біг-борда, на якому буде зображена гола баба з головою Тимошенко, неодмінним синцем під оком і написом: «Юлька дура пипец ваще». Звичайно, це було б реально смішно, такий гумор ядерний електорат Партії регіонів розуміє і схвалює, але все ж навіщо доводити ситуацію до абсурду? ..
І ось, значить, пішов прем'єр-міністр Микола Азаров в перший раз на Сорочинський ярмарок. Сто років він йому не був потрібний, але перший номер виборчого списку – це не тільки шана, повага і прокльони групи Фірташа, але й обов'язок з'являтися в публічних місцях з таким виглядом, ніби ти такий же лох, як і ті, хто за тебе голосує.
На Сорочинському ярмарку серед можновладців зазвичай прийнято приймати поклони від місцевого Гоголя, купувати втридорога вишиванку і ще якесь начиння з українським національним колоритом, – ступу там, скриню або бойове коромисло.
Гоголь Азарову, як бачимо, попався ввічливий і незлостивий, тут жодних проблем не виникло. А потім Микола Янич відразу потрапив в халепу, тому що вишиванку йому купувати було б зовсім не по формату – не з вишиванкою він йде до свого виборця, а зовсім навпаки. Коли розповідаєш жителям Одеси, що в Україні всі ці роки «викорінювалась російська мова» – в тому числі, до речі, і режимом Януковича, який півтора роки цілеспрямовано знущався над російськомовним населенням та Азаровим зокрема, відтягуючи прийняття мовного закону під вибори, – а потім їдеш на Полтавщину і купуєш собі націоналістичну вишиванку, символ бандерівщини і гноблення одвічної російської людини, виборець зі східних регіонів може це неправильно зрозуміти.
Не випадково прем'єр-міністр ходив по ярмарку, маючи вигляд не стільки хвацький, скільки придуркуватий: він явно думав, як вийти з цієї складної передвиборної колізії. І тут побачив торговий курінь із написом на знайомій мові:
«Опа, товари для лазні!» – подумав Азаров.
Підійшов до куреня і купив там собі вовняні личаки. Бо, як ми вже говорили вище, не вишиванку він несе виборцю, але личак. Взагалі дуже потрібна в господарстві річ. А прем'єр у нас звик купувати тільки те, що йому необхідно (бо все інше, треба думати, йому дістається даром). Ось і шапку нову купив, бо стара вже «продірявилася». Ото він по ярмарку з непокритою головою ходив – рідкісне, між іншим, видовище! Адже всім відомо, що Микола Янич навіть на пляж в шапці ходить.
Кажуть, у цій пристрасті до головних уборів і криється секрет феноменальної популярності Миколи Азарова у Віктора Федоровича Януковича. Мабуть, шапка на голові співрозмовника якимось чином збуджує главу держави. Не випадково Микола Янич і в баню з голою головою – ні ногою.
Інше питання – як могла продірявився прекрасна лазнева шапка першого номера в списку Партії регіонів? .. Ні, ну, коли, виступаючи в ефірі заслуженого Савіка, Микола Янич наводить свій знаменитий економічний приклад: «Припустимо, у вас вдома продірявився басейн», – відразу віриш, що вдома у Азарова таке цілком може статися. Особливо якщо прем'єр звик пірнати в свій басейн «бомбочкою». Але шапка? Він її що, з дитинства в лазню тягав, поки вона не зотліла від старості? Чи, може, хтось йому її «продірявив»? Може, Віктор Федорович зривав її з Миколи Янича в парильні, зривав, поки вона за щось не зачепилася і не тріснула по шву? Або просто по голові віником бив? .. Все могло бути. Та й підступи «папередніков» ми б виключати не стали. Ясно одне: якщо у прем'єр-міністра протікає шапка, це не є добре ні для прем'єра, ні для країни. А коли йому ще й постоли плетуть, та ще й вовняні, – це зовсім вже не до добра ...
Погані прикмети, якими на цьому тижні рясніло безпутне життя першого номера списку Партії регіонів, не забарилися позначитися на його високопоставлених соратниках. Навіть народний депутат, заслужений семафор парламенту Михайло Чечетов – вже на що педантична людина, що стежить за кожним своїм необережним словом, – і той почав забазікуватися. «46 мільйонів людей розуміють дві мови: російську та українську, – заявив учора Михайло Васильович, пояснюючи суть нового мовного закону. – Не болгарську мову, не угорську мову, не румунську, не єврейську мову, ідиш чи іврит, я не знаю як там. Ці мови розуміє лише жменька людей ».
І, начебто, все ж абсолютно правильно сказав, чого дурня клеїти перед народом, коли всі і так прекрасно знають, що мовний закон тільки для однієї мови і писаний. Але ні, проходить кілька годин – і Чечетов починає обурено бурмотіти, що ні про яку «жменьку людей» він не говорив, це все журналісти набрехали. На жаль, Михайло Васильович забув про диктофон, на який він все це наговорив, і вийшло недобре. І де, питаємо, традиційна для Чечетова краса гри? Де розведення кошенят? Де приправлені блудливою усмішкою розповіді про те, як караїми, гагаузи та інші широко представлені в країні багатотисячні етнічні групи – ні, не жменьки, а цілі жмені! – потребують захисту рідної мови від українських націоналістів? ..
Все шкереберть пішло.
Спасибі хоч Віктор Федорович Янукович не піддається цій недобрій тенденції. Воістину, не сплели ще такого лаптя, який би зміг збити з вірного шляху цього гіганта думки!
На цьому тижні Президент, відчувши тривожні передвиборчі відчуття, теж несподівано потягнувся до виборців, піднімаючи популярність рідної партії своїм невичерпним інтелектом і широкою посмішкою доброго троля. Кажуть, діти в таборі «Артек» були зачаровані принадністю Віктора Федоровича буквально до скляного стану. Приємно все ж таки, коли на питання, що потрібно зробити, щоб стати президентом, глава держави відповідає: «Потрібно мати лідерські якості, розвивати їх, займатися спортом ...». Міг, звичайно, сказати прямо: «Спочатку треба накачатися і очолити банду», – але не став чужим дітям головний секрет видавати, тому що у нього свої діти є.
Щоб остаточно підкорити серця захопленої малечі, Віктор Федорович вирішив застосувати свій випробуваний роками прийом під назвою «Вітя-мрійник». Загальновідомо, що Янукович куди приїжджає, про те і мріє. Так, за останні роки з'ясувалося, що в дитинстві Вітя практично одночасно мріяв стати льотчиком-космонавтом, льотчиком-винищувачем, шахтарем, шофером, кадетом, а також отримати паспорт. Деякі, правда, дивувалися: навіщо, мовляв, мріяти про той паспорт, якщо його і так дадуть? .. Але так можуть говорити тільки люди, які не зробили себе самі. А спробуй тут стань льотчиком-винищувачем, коли в кишені у тебе замість паспорта - довідка про звільнення!
... І ось президент приїхав в табір «Артек», де список мрій молодого Віті негайно поповнила ще одна, дасть бог не остання, – стати «артеківцем». Це, звичайно ж, зовсім не означає, що по молодості Янукович просто мріяв прибитися до зграї вірменського урки Артека, яка в ті роки наводила жах на все Єнакієве, а одного разу навіть бомбанула «Спорттовари» на Фенольній. Віктор Федорович запевняє, що жадав стати справжнім «артеківцем» - щоб з пілоткою, краваткою, та під барабан, та вожатому в диню ... І ось мрія Віті неждано-негадано збулася в зрілі роки - він знову надів табірну курточку, і вона знову припала йому до лиця. Хоч у ній став він схожий не стільки на «артеківця», скільки на популярного співака і кандидата в народні депутати Михайла Поплавського.
Ось що значить з самого дитинства правильно поводитися - займатися спортом і взагалі бути великим хлопчиком з лідерськими замашками. Виріс Вітя, став президентом, – і всі мрії збуваються які тільки хочеш! Шкода тільки, що занадто багацько про що він у дитинстві мріяв: всі мрії Януковича країна може просто не здужати.
Але де гарантія, що про це він теж не мріяв у свій час? ..
Василь Рибніков 17 серпня 2012 15:38

Немає коментарів:

Дописати коментар