Відкрите суспільство

«...кому підпорядковується публічна влада, кому підпорядковується верховна влада в країні - бандитам або громадянам країни? До того часу, поки це питання не вирішене, ніякі інші питання не можуть бути вирішені.»

Андрій Іларіонов

«Янукович – людина старого кримінального складу, яка має свої ігри «за поняттями». У тому світі не ухвалюють закон в принципі. Така людина може говорити про закон, але кримінальний світ не любить закону... Карні злочинці в таборах говорили політичним: ви прийдете до влади і знову мене посадите, оскільки моя справа – обійти закон, а ви хочете привести суспільство до закону»

Євген Сверстюк, доктор філософії, політв'язень радянського режиму.

пʼятницю, 31 серпня 2012 р.

Дещо про карму донецьких чи «У світі тварин»


Спостерігаючи життєдіяльність донецьких організмів, що нині у великій кількості спливли на поверхню нашої водойми, хоч-не-хоч починаєш думати в категоріях буддійської філософії. І першою справою згадується стара радянська передача з моторошною (з погляду буддизму) назвою «У світі тварин». Вона, здається, йшла по суботах. У пару до неї, по неділях варто було б запускати в ефір не «Клуб кіномандрівників», а більш доречну програму під назвою «У світі голодних духів». Хоча, СРСР по суті своїй був вельми заздрісною державою і більш органічно виглядало б бадьоре армійське шоу під назвою «Служу світу Ассура».
Однак, повернемося в день сьогоднішній. Дослідник, який вирішив класифікувати донецькі організми з точки зору їх нинішньої кармічної поведінки, яка повинна буде обумовити майбутнє життя нинішніх «патсанів», неминуче зіткнеться з серйозною проблемою. Справа в тому, що за своєю невгамовною жадібністю «патсани» неминуче повинні потрапити в наступному переродженні в «світ голодних духів», і там страждати від вічного голоду, насичуючись тільки випадково знайденим гноєм і протухлою кров'ю. Однак, жадібність «патсанів» вельми тісно пов'язана з ще одним серйозним «затьмаренням» – абсолютним нерозумінням причинно-наслідкових зв'язків, тобто – з тупістю. А тупість, за канонами буддизму, неминуче приводить людину в «світ тварин». Причому, чим більше тупість – тим в менш організованих, в тарганів, наприклад. Або комарів. Комар не жадібний, він не вип'є крові більше ніж потрібно, але він безмежно тупий, оскільки не розуміє, що якщо він раз за разом сідає на одне і те ж місце – то рано чи пізно в повітрі промайне караюча долоня ... і здрастуй чергове переродження в комариному вигляді.
Втім, враховуючи чисто зовнішню релігійність нинішніх донецьких, які вважають, що блага після смерті можна заробити «відстьобуючи» з грабежів «на храм» або отираючись за держрахунок серед афонських старців, ці організми навряд чи серйозно вірять у якесь майбутнє життя взагалі. Що, треба сказати, автора абсолютно не хвилює.
Але фокус карми полягає в тому, що іноді зовсім не обов'язково чекати майбутнього життя, кармічні наслідки можуть наступити значно раніше. Як у того тупого комара. Для цього потрібно бути надмірно наполегливим і завзятим у своїй жадібності і, відповідно, зовсім вже безпросвітно тупим. Що проявляється в нездатності усвідомити ще один найважливіший постулат буддизму, який звучить дуже просто: «Все змінюється». І, як правило в нашому нинішньому світі, змінюється дуже швидко. Цікаво, що цю максиму усвідомлюють не тільки звичайні люди, але і такі ж «патсани», але тільки не донецькі, а наприклад, київські чи львівські. І висловлюють вони її досить просто: «Ну, пи .. раси, за беззаконня ви відповісте. Скінчиться ваш час – вирізати будемо сім'ями».
Проблема донецьких організмів в цьому випадку так само корениться в тупості, що властива світу тварин. Вони трохи «поля поплутали», забувши, що Україна – це справді не Росія. І тут, насправді немає таких релігій, як «імперська ідея», яка може розбурхувати уяву навіть рязанського бомжа, або «державне православ'я», антисемітизм, чи військова міць, заради якої можна все пропити. В Україні єдиною реальною релігією є релігія приватної власності, що дуже ясно виражається в схильності українців будувати височенні та міцні паркани, а також ставити де завгодно броньовані двері. І, щодня і цинічно зазіхаючи на цю саму власність, Олександр Вікторович Янукович чи Артем Вікторович Пшонка або Ринат Равільєвич Кузьмін не усвідомлять, що чинять вони не якийсь там банальний майновий або «моральний» злочин. Вони святотатствують і скоюють злочин проти релігії, причому пануючої. І в силу цих особливих обставин реакція, чи то пак кармічні наслідки настануть набагато швидше, ще в цьому житті. І, боюсь, що будуть вони серйозніше «панк-молебнів» PR або навіть реакції на ці молебні. Подібна реакція на цій землі вже відбувалася, називалася вона то «Коліївщина», то по іншому, але викликана завжди була саме посяганням на головну святиню – приватну власність.
Автору можуть заперечити, що мовляв, скількох людей донецькі вже «отрейдерили», а виразного опору поки не видно, що задушили податками дрібний бізнес, а «Податковий майдан» так нічим і не закінчився. На це автор може відповісти лише те, що причинно-наслідкові зв'язки, або закон карми – невідворотний. І всі ті численні пограбовані власники, великі, середні і зовсім дрібні аж ніяк не забули про свою власність. Не забули про неї і їхні діти, дружини і батьки. І все разом це створює якісь особливі «обставини», якесь поле, начебто грозової хмари. Яка рано чи пізно, у міру накопичення «кармічних заслуг» донецьких організмів – палахкотітиме блискавкою. І тоді донецьким буде вже пізно думати про створення заслуг у вигляді добрих вчинків або про очищення карми. Творити добро і медитувати в труні просто незручно. З причини неможливості.
P.S. Ця замітка написана заради блага всіх живих істот. У тому числі і донецьких.
Станіслав Речинський, «ОРД»                     31.08.2012 2:28

Немає коментарів:

Дописати коментар