Відкрите суспільство

«...кому підпорядковується публічна влада, кому підпорядковується верховна влада в країні - бандитам або громадянам країни? До того часу, поки це питання не вирішене, ніякі інші питання не можуть бути вирішені.»

Андрій Іларіонов

«Янукович – людина старого кримінального складу, яка має свої ігри «за поняттями». У тому світі не ухвалюють закон в принципі. Така людина може говорити про закон, але кримінальний світ не любить закону... Карні злочинці в таборах говорили політичним: ви прийдете до влади і знову мене посадите, оскільки моя справа – обійти закон, а ви хочете привести суспільство до закону»

Євген Сверстюк, доктор філософії, політв'язень радянського режиму.

четвер, 4 серпня 2011 р.

Створено громадський комітет захисту від репресій режиму Януковича


Низка українських правозахисників створила громадський комітет захисту від політичних переслідувань у країні.
Про це йдеться в повідомленні на сайті Харківської правозахисної групи.
Наголошується, що після президентських виборів 2010 року нова влада поступово перейшла до політичних переслідувань своїх опонентів і критиків.
На думку правозахисників, безсумнівно політичне підґрунтя мають кримінальні справи проти учасників акцій протесту проти ухвалення Податкового кодексу, активістів організації «Тризуб», колишнього прем'єр-міністра, лідера партії «Всеукраїнське об'єднання« Батьківщина »Юлії Тимошенко, екс-міністрів внутрішніх справ Юрія Луценка та економіки Богдана Данилишина.
«З високою часткою упевненості до політичних переслідувань можна віднести також справи (екс-першого заступника міністра оборони) Валерія Іващенка, (екс-голови правління Національної акціонерної компанії «Нафтогаз Україна») Ігоря Діденка, (екс-голови Державної митної служби) Анатолія Макаренка та інших колишніх чиновників, позбавлених волі в ході слідства », - вважають правозахисники.
Вони відзначають поширення останнім часом фактів незаконних політичних переслідувань, зокрема побиття, незаконного збору інформації про особу, незаконного стеження, затримання, обшуків.
З метою припинення таких дій і був створений комітет.
Основними його завданнями є: інформування української та міжнародної громадськості про політичні переслідування, стан їх жертв, акції протидії політичним репресіям, створення щотижневої хроніки політичних переслідувань українською та англійською мовами; складання списку жертв політичних переслідувань українською та англійською з виділенням окремого списку політв’язнів.
Також до завдань відносяться правовий захист жертв політичних переслідувань, створення фонду допомоги жертвам; матеріальна допомога, при необхідності, їх сім'ям; дії, спрямовані на припинення політичних переслідувань, зокрема акції протесту проти політрепресій; моніторинг кримінальних справ з політичним забарвленням.
Комітет є позапартійним, неполітичним об'єднанням правозахисників радянського та сучасного періодів, яке не ставить інші цілі, крім зазначених вище.
Під створенням комітету підписалися - Зиновій Антонюк, Аркадій Бущенко, співголова Харківської правозахисної групи, член правління Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) Євген Захаров, Йосип Зісельс, Людмила Клочко, Микола Козирєв, Ігор Коліушко, Катерина Левченко, Мирослав Маринович, Василь Овсієнко, Олександр Павличенко, Ірина Рапп, Євген Сверстюк, виконавчий директор УГСПЛ Володимир Яворський.
Українські новини                                              4 серпня 2011 16:36
http://obkom.net.ua/news/2011-08-04/1636.shtml

Немає коментарів:

Дописати коментар