Відкрите суспільство

«...кому підпорядковується публічна влада, кому підпорядковується верховна влада в країні - бандитам або громадянам країни? До того часу, поки це питання не вирішене, ніякі інші питання не можуть бути вирішені.»

Андрій Іларіонов

«Янукович – людина старого кримінального складу, яка має свої ігри «за поняттями». У тому світі не ухвалюють закон в принципі. Така людина може говорити про закон, але кримінальний світ не любить закону... Карні злочинці в таборах говорили політичним: ви прийдете до влади і знову мене посадите, оскільки моя справа – обійти закон, а ви хочете привести суспільство до закону»

Євген Сверстюк, доктор філософії, політв'язень радянського режиму.

суботу, 27 серпня 2011 р.

Подорож Олександра Чекменьова на край ночі



Іноді одне фото скаже більше, ніж безліч соціологічних викладок чи аналітичних статей. А якщо це фотоальбом? Новий фотоальбом Олександра Чекменьова «Donbass» – це душевне потрясіння, діагноз і вирок. Діагноз для нашої країни і вирок для її влади. Не потрібно слів, досить подивитися, що зробила нинішня влада зі своєю «малою батьківщиною» – Донбасом, щоб зрозуміти, що з усією країною вона має намір зробити теж саме.


Чорно-білі знімки Чекменьова чимось нагадують знімки з журналу «Советское фото» 60-х років. Я колись знайшов підшивку таких журналів на горищі дідівської хати. Ейфорія, Гагарін, усміхнені робітники і селяни, а також трудова інтелігенція, підкорювачі Півночі, підкорювачі космосу та інша передноворічна радість. До комунізму залишалось якихось 40 років. Але він не прийшов. Замість Діда Мороза з подарунками – прийшов пиздець. Багато хто з нас цьому зрадів, бо розумів, що Діда Мороза не існує, але існує Політбюро і «мистецтвознавці в цивільному». Що новорічних подарунків не буває, а є твоє, вкрадене державою життя, з якого воно іноді робить тобі «подарунки». Що краще працювати на себе, а не на державу, з милості дозволяє тобі раз в житті купити «Жигуль» і з'їздити в Болгарію. Той, хто це зрозумів – або, скориставшись нагодою, змився з дивної країни, або зайнявся збагаченням. Ті, хто не зрозумів – назавжди залишилися в царстві північного хутрового звіра. А царство ставало все похмурішим і похмурішим. Убитий трудовими подвигами степ Донбасу перетворився на пориту норами, непридатну для життя територію. «Стахановці» позбулися щорічного відпочинку в кримських будинках відпочинку, та й взагалі всього. Залишилася лише понівечена земля, з якої подекуди ще можна вирити пару мішків вугілля, щоб купити хліба, ковбаси і горілки і прожити ще пару днів. Щоб потім знову спуститися в покинуту шахту і добути ще пару мішків вугілля або знайти смерть.
 «Подорож на край ночі» Селіна – це книга про війну. У якій є початок і є кінець. Книга Чекменьова – про пекло. В силу своєї звичності, що став для людей нескінченним. Вони вже й не усвідомлюють, що живуть у пеклі. Вони веселяться, але не можуть і не хочуть нічого змінювати. Це не подорож на край ночі. Це життя в нескінченній ночі. Чекменьов пише: «Була неділя. У будинку, зовні схожому на старий сарай, вирували веселощі – відзначали день народження господині цієї хати. Шахтарці Любані виповнилося сорок дев'ять років. Пізньо вночі веселощі були в самому розпалі, народ пив, танцював, гуляв, як умів. У якийсь момент серед цього свята хлопець, що спав на ліжку осторонь від усіх, мовчки піднявся, одягнувся в робочий одяг і попрямував до виходу. Взувши чоботи на порозі, він накинув на плечі фуфайку, взяв каску, коногонку і вийшов з дому. Мене вразила ця сцена, і я запитав Любаню, куди він попрямував? «Та в свою шахту за вуглиною, куди ж ще? » – Відповіла вона. «Але ж ніч на дворі! » – Дивувався я. Неабияк п'яна, втомлена іменинниця подивилася на мене з посмішкою і тихо промовила: «Під землею завжди ніч. У всякий час доби».
Нескінченну ніч видно навіть на денних знімках цього альбому. Ніч порожньої безнадії, коли навіть відчай здається занадто слабким почуттям. Чорно-білі знімки альбому – це акт милосердя до відображеної дійсності. У фарбах вона була б просто огидною. Ч/б надає їй сухість середньовічної гравюри. «Суха голка» світла не відрізняється від чорної борозни зморшки. Борозни на землі, борозни на обличчі людини, чиє життя складається лише з двох кольорів – підземної ночі і ночі на землі. Немов хробак, він гризе цю землю, це вугілля, щоб тут же виплюнути його в жадібні топки ТЕЦ великих міст, повних світла і веселощів, тепла і, можливо, щастя. Чекменьов пише: «Я оселився у місті Торез. У старій квартирі панельної п'ятиповерхівки не було навіть центрального опалення. У багатьох в кімнатах стояли звичайні печі з листового заліза, які топилися дровами або здобутим в шахтах вугіллям. Бляшані труби цих печей стирчали з більшості почорнілих від сажі вікон багатоповерхівок. Холодну воду давали наче за розкладом – приблизно 2 години вранці і 2 години ввечері, гарячої ж не було зовсім. Я пам'ятаю, що спати мені доводилося одягненим поруч з піччю – настільки було холодно в тій квартирі. Мої гроші закінчилися швидко, тому щоранку, прокинувшись, я брів кілька кілометрів по засніженій степу до нелегальної шахти, на якій мене знали і визнавали своїм. Там можна було поснідати та пообідати, була вечеря і гарячий чай в надлишку. Я вже не дивувався своєму становищу, умовам, в яких мені довелося прожити тривалий час у шахтарському регіоні. Мене все влаштовувало – я до всього звик. Тільки одне не переставало дивувати: я не міг зрозуміти, усвідомити, чому ті люди, які обігрівають цілу державу, не можуть обігріти своє житло.
Розглядаючи знімки з альбому «Donbass» я теж не можу зрозуміти багато. Наприклад, чому саме тут, у цьому холодному і злиденному пеклі з'явилася найбагатша людина України – Рінат Ахметов, президент Янукович що обожнює золоті унітази і двійко десятків нардепів, що живуть то в Монако, то в Єнакієвому? Або, мабуть, вони з'явилися тут саме за рахунок рабської праці героїв Чекменьова? І, пограбувавши свою «малу батьківщину» ця мила компанія вирушила грабувати всю Україну загалом? І чомусь згадуються одкровення нардепа Ландика. Не мажора, а його дядька, нардепа Валентина Ландика: «« Подивіться, як на Сході працює сталевар, машиніст. Це жахливі умови. Він заробляє 200-300 доларів. А вуйко каже: "Щоб я за такі гроші так працював?! Я піду до поляка, нарубаю йому дров, він мені дасть 100 долярів, я ще до нього буду ходити". Це такий менталітет. Ми хотіли запустити в Івано-Франківську завод "Норд". Але ледве ноги звідти забрали. Возили туди поїздами своїх людей, бо тамтешні не хотіли працювати. Хоча зарплату давали, як у Донецьку. Працювати повинні всі. Потрібно закривати кордони і виробляти власний продукт, будувати ферми. Ми спробуємо це зробити за 10 років. Може, й більше часу знадобиться».






Є люди, яким потрібно, щоб над Донбасом була вічна ніч. У цій безвихідній ночі так приємно дешева робоча сила. І вони хочуть занурити в цю вічну ніч всю країну. І всі розмови про реформи насправді зводяться лише до цього. У країні повинні залишитися раби, наглядачі й господарі. Піраміда влади проста, як терикони Донбасу. Рабів багато, наглядачів трохи менше і зовсім мало господарів. На чолі з найголовнішим – сидить в Межигір'ї на золотому унітазі. В оточенні лакеїв з погонами генералів армії. Абсурдна картинка? Не менш абсурдна, ніж життя шахтарів з альбому Чекменьова. «Все буде Донбас? » Сподіваюся, що ні. Чекменьова запитували, навіщо він фотографує це життя? Він відповідав, що це має скоро закінчитися і стати історією. Тому що так жити не можна. Просто не можна.


 


 

 

 

 
Станіслав Речинський, «ОРД»,     Фото Олександра Чекменьова                      27. 08. 2011 3:27
http://www.ord-ua.com/2011/08/27/-puteshestvie-na-kraj-nochi-aleksandra-chekmeneva/


Немає коментарів:

Дописати коментар