Відкрите суспільство

«...кому підпорядковується публічна влада, кому підпорядковується верховна влада в країні - бандитам або громадянам країни? До того часу, поки це питання не вирішене, ніякі інші питання не можуть бути вирішені.»

Андрій Іларіонов

«Янукович – людина старого кримінального складу, яка має свої ігри «за поняттями». У тому світі не ухвалюють закон в принципі. Така людина може говорити про закон, але кримінальний світ не любить закону... Карні злочинці в таборах говорили політичним: ви прийдете до влади і знову мене посадите, оскільки моя справа – обійти закон, а ви хочете привести суспільство до закону»

Євген Сверстюк, доктор філософії, політв'язень радянського режиму.

пʼятницю, 13 квітня 2012 р.

Міністр оборони незаконно потрапив до Верховної ради?


Міністр оборони України Дмитро Саламатін незаконно отримав депутатський мандат в 2007-му році, про це заявив депутат від НУНС Володимир Стретович в ефірі 5 каналу. За його словами, регіонал Саламатін отримав громадянство у 2005-му році, а згідно з національним законодавством, депутатом може стати людина, яка є громадянином не менше 5-ти років.
Поки юристи ВР аналізують цю ситуацію, представники як опозиції, так і влади говорять про суто політичний підтекст справи. Спікер ВР Володимир Литвин сказав, що проблема у різночитанні положень закону про вибори народних депутатів стосовно вимоги жити п’ять років на території України до обрання в депутати.
"В цьому плані потрібно однозначне юридичне тлумачення. Я доручив юристам ВР проаналізувати ситуацію, тому що одні кажуть про 5 років громадянства, а інші про 5 років проживання в Україні", – сказав Литвин.
Опозиційні політики вважають, що ПР сьогодні продовжує вести політику призначення своїх людей на керівні посади, як і раніше, при цьому закриваючи очі на багато що. Колишній міністр оборони Анатолій Гриценко в коментарі Голосу Америки сказав, що до владних посад не допускаються інакомислячі люди, тому подібні спірні призначення – це суто політичне питання.  
«Про це заговорили, бо знайшлася людина, яка вирішила цю справу підняти, інакше в країні не розуміють. Це добре, бо у нас зараз багато говорити не можна, ти щось не те сказав – ти вже винен, але от є вільнодумці, які не бояться говорити правду», – сказав Гриценко.
Розмови про незаконність депутатства Саламатіна розпочалися раніше, проте загострення набули тільки після його призначення на посаду міністра оборони. Саме його кандидатура викликає більше неприязні серед опозиції ніж інші призначення Януковича, тому що він замішаний у багатьох бійках у парламенті.
Зокрема, під час ратифікації Харківських угод та 16 грудня під час сутички у парламенті. Президент аналітичного центру « Відкрита політика» Ігор Жданов сказав Голосу Америки, що саме через участь Саламатіна у бійках у ВР, багато опозиційних політиків мають особисті мотиви у цій справі.
Співробітники деяких державних аналітичних центрів відмовляються коментувати цю справу посилаючись на неетичність у зв’язку з власними посадами, проте говорять про безкінечність політичної боротьби в Україні.
В той же час, представники опозиційних партій говорять про присутність кримінального злочину у діях тих людей, які сприяли тому, щоб Саламатін став депутатом у 2007-му році.
«Це жодним чином не політична, а кримінальна історія», – сказав Голосу Америки народний депутат від НУНС Володимир Арьєв. «Тут наочне порушення закону, зокрема балотування за підробними документами. Потрібно, щоб Генеральна прокуратура порушила справу, інакше виходить, що будь-яка особа подавши будь-який документ може балотуватися до ВР».
Експерти також схиляються до думки, що було порушення, адже навіть різночитання закону до якого апелює спікер стосується громадян України, яким для того, щоб мати право балотуватися в парламент до всього ж потрібно безперервно протягом п’яти років проживати на території країни.
Чи знімуть міністра з посади, експерти не беруться прогнозувати, але говорять про велику вірогідність того, що провладна партія буде застосовувати політичні важелі, щоб вирішити ситуацію.
 «Якщо б ми жили в нормальній цивілізованій демократичній державі, то, звичайно, було б службове розслідування, відсторонення від посади, зараз же будуть намагатися вирішити всі ці питання політичними важелями і не діяти в правовому руслі», – сказав Жданов.
Анна Полуденко,  Київ      четвер, 12 квітня 2012
http://www.voanews.com/ukrainian/news/ap-salamatin-2012-04-12-147186115.html

Немає коментарів:

Дописати коментар