Відкрите суспільство

«...кому підпорядковується публічна влада, кому підпорядковується верховна влада в країні - бандитам або громадянам країни? До того часу, поки це питання не вирішене, ніякі інші питання не можуть бути вирішені.»

Андрій Іларіонов

«Янукович – людина старого кримінального складу, яка має свої ігри «за поняттями». У тому світі не ухвалюють закон в принципі. Така людина може говорити про закон, але кримінальний світ не любить закону... Карні злочинці в таборах говорили політичним: ви прийдете до влади і знову мене посадите, оскільки моя справа – обійти закон, а ви хочете привести суспільство до закону»

Євген Сверстюк, доктор філософії, політв'язень радянського режиму.

вівторок, 3 квітня 2012 р.

Інвестиції у владу


Не роздавайте громадянам рибу – дайте вудки
Президент Янукович оприлюднив пакет соціальних ініціатив: житлова іпотека під 2-3% річних – десяти тисячам, виплати по 1000 гривень – шести мільйонам вкладників, підвищення зарплат, пенсій і допомоги – теж мільйонам. Причина ясна. Вибори.
Ціна питання? В уряді жонглюють цифрами: вісім мільярдів гривень, 16 мільярдів, 25 мільярдів…
Аргументи Януковича такі: за два роки його команда вивела країну із кризи, економіка стійко росте, гривня стабільна, і це створило базу для нових соціальних ініціатив.
Тоді чому в грудні, коли затверджувався бюджет-2012, про ці ініціативи не було сказано ні слова? Що сталося за два місяці? У країні трапилося економічне диво? Раптово надійшли мільярди доларів інвестицій? Росія різко зменшила ціну на газ? МВФ перерахував усі транші відразу? Знайшли золото Полуботка?
Нагадаю, саме Янукович, прем'єр-міністр і кандидат у президенти-2004, першим почав розкручувати спіраль популізму, роздаючи соціальні пряники. До нього таких масштабних безвідповідальних рішень, відірваних від можливостей економіки, не ухвалював ніхто. Після нього спіраль популізму розкручували інші: Ющенко і Тимошенко, разом і окремо. Особливо демонстративно і безвідповідально напередодні виборів-2010, коли економіка за рік обвалилася на 15%.
Чергові вибори – і знову популізм. Тимошенко запроторили до в'язниці, але спосіб спокушання виборців використали в кращих традиціях плагіату: «Юліна/Вітіна тисяча», «Юліна/Вітіна надбавка до пенсії», «Юліна/Вітіна іпотека».
Поглянемо на пакет Януковича з іншого боку. Якщо терміново виправляють кричущі диспропорції в пенсіях, додаючи 100 гривень одним, 165 – іншим, то це визнання недолугості пенсійної реформи! Якщо до Податкового кодексу за один рік внесли 500 поправок, а під соціальний пакет знову готують новації, це означає, що і податкову реформу провалено! Якщо одразу після ухвалення бюджету раптом «знайшлися» 25 неврахованих мільярдів, тоді й бюджетна реформа – блеф!
Насправді соціальний пакет Януковича вказує на масштаби розкрадання країни. 25 млрд. гривень – це лише частина річного «доходу» влади, якою напередодні виборів вирішено поділитися з виборцями. Не по добрій волі – вимушено. Це інвестиції влади – у зміцнення влади!
Людям, що живуть за межею бідності, надбавки – навіть мізерні – вкрай потрібні. Очевидно, частина незаможних на виборах знову підтримає владу. Тоді витрати влади будуть виправдані, а після виборів вона добере «свої» 25 млрд. з надлишком, за рахунок тих же громадян.
Але ж громадяни – не пінгвіни в зоопарку, щоби влада їх напихала рибою. Створіть умови, дайте людям вудки – вони самі, без влади, зароблять. І собі, і слабким, хто не може працювати й потребує державної підтримки.
Сильні, заповзятливі, ініціативні люди – середній клас, основа економіки і демократії – ось кого держава має підтримувати в першу чергу. Влада ж середній клас знищує, вбачаючи в ньому загрозу. І роздає подачки слабким, мізерні від того, що сильних з економіки виштовхує.
Піднімати зарплати і пенсії необхідно. Але не кон'юнктурно під вибори, а системно, на іншій економічній базі і з іншою цільовою установкою.
Мета – зміцнити внутрішній ринок, збільшити платоспроможність громадян. Сьогодні половина економіки працює на експорт, а світова криза доступ на чужі ринки обмежить. Треба вивести зарплату з тіні, що підніме й пенсії. Зняти непомірні нарахування на фонд зарплати, збільшити її частку в структурі витрат підприємств.
Економічна база? У підручниках давно написано, як стимулювати підприємництво і створення робочих місць; як ефективно витрачати бюджет і контролювати митний кордон; як прозоро проводити тендери і приватизаційні аукціони, відсікаючи від участі в них каламутні офшори; як визначити справедливі рентні платежі на видобуток корисних копалин; як боротися з монополією і стимулювати конкуренцію; як зробити доступними кредити і справедливими податки...
Правда, у підручниках немає «смотрящіх» і «відкатів», «майданчиків» і «конвертів», «прокладок» і «метеликів», «Сім'ї» і «сейфових угод» – усього того, на чому будується економіка влади. То чому б у неї не інвестувати 25 мільярдів?
журнал FORBЕS, квітень 2012                      3 квітня 2012
http://grytsenko.com.ua/blog/view-investytsiji-u-vladu.html

Немає коментарів:

Дописати коментар