Відкрите суспільство

«...кому підпорядковується публічна влада, кому підпорядковується верховна влада в країні - бандитам або громадянам країни? До того часу, поки це питання не вирішене, ніякі інші питання не можуть бути вирішені.»

Андрій Іларіонов

«Янукович – людина старого кримінального складу, яка має свої ігри «за поняттями». У тому світі не ухвалюють закон в принципі. Така людина може говорити про закон, але кримінальний світ не любить закону... Карні злочинці в таборах говорили політичним: ви прийдете до влади і знову мене посадите, оскільки моя справа – обійти закон, а ви хочете привести суспільство до закону»

Євген Сверстюк, доктор філософії, політв'язень радянського режиму.

суботу, 9 квітня 2011 р.

Д. А. Романов, Трагедія підводного човна "Комсомолець"


7 квітня 1989 в результаті аварії затонув підводний човен "Комсомолець" ("глибоководний великий атомний торпедний підводний човен" - такий був її повний "титул" за прийнятою у ВМФ СРСР класифікації). Закінчивши читання книги Д. А. Романова - заступника головного конструктора АПЛ - в якій він детально викладає свою "окрему думку" про причини, що призвели до втрати унікального* підводного крейсера і загибелі моряків, я з подивом раптом зрозумів, що ця книга, і ця трагічна історія мають саме пряме відношення до предмету моїх досліджень. Через півстоліття після подій початку 2 СВ, повторилося все те ж саме. "Трагедія сталася - пише Д. А. Романов - через катастрофічний розрив між рівнем технічної оснащеності сучасних підводних човнів і рівнем професійної підготовки підводників".
Повна єдність підходів спостерігається і в формуванні офіційної версії події. "Плавуча труна", "кричущі конструктивні і виробничі недоліки", "згоріла від першої ж іскри"... Саме так донині намагаються описувати і події літа 1941 року: ні кількість, ні високі "табличні" значення ТТХ радянської бойової техніки, виявляється, не треба навіть брати до уваги. Чому? Тому що "всі вони" (танки, літаки, тягачі, бронеавтомобілі - потрібне підкреслити) були ненадійними, несправними, мало ресурсними, негожими для ремонту..., бездоганними були тільки люди ("три танкісти, три веселих друга"), під якими ці "безнадійно-застарілі танки" ламалися на 50-м кілометрі маршу...
Книга Романова вельми велика за обсягом, написана інженером для інженерів і надзвичайно важка для сприйняття "нормальним читачем". Відповідно, бажаючі ознайомитися (тут краще б звучав термін "вивчити") повний текст можуть знайти його тут:
а для загального уявлення про подію та проблеми, з нею пов'язані, я пропоную короткий конспект, повністю набраний з фрагментів книги (мої короткі пояснення виділені червоним кольором):
Марк Солонін                                                                                                                06.04.11

Немає коментарів:

Дописати коментар