Відкрите суспільство

«...кому підпорядковується публічна влада, кому підпорядковується верховна влада в країні - бандитам або громадянам країни? До того часу, поки це питання не вирішене, ніякі інші питання не можуть бути вирішені.»

Андрій Іларіонов

«Янукович – людина старого кримінального складу, яка має свої ігри «за поняттями». У тому світі не ухвалюють закон в принципі. Така людина може говорити про закон, але кримінальний світ не любить закону... Карні злочинці в таборах говорили політичним: ви прийдете до влади і знову мене посадите, оскільки моя справа – обійти закон, а ви хочете привести суспільство до закону»

Євген Сверстюк, доктор філософії, політв'язень радянського режиму.

четвер, 13 вересня 2012 р.

Передвиборчі ігри в «доброго царя»

Як на себе, Віктор Янукович талановитий. Можливо, він навіть брав участь в тюремній самодіяльності. Пам'ятаєте як в «Калині червоної»? «А зараз хор колишніх рецидивістів виконає вам задумливу пісню "Вечірній дзвін". У групі "Бом-бом" бере участь той, у кого закінчується термін ув'язнення. Це наша традиція, і ми її зберігаємо». Хоча, судячи з його виступів, Віктор Федорович швидше спеціалізувався на розмовному жанрі в стилі містера Біна. Мабуть, єдина роль, яка йому дійсно вдається, це роль царя, який на потіху черні влаштовує публічну прочуханку своїм вельможам.
Здається, позавчора Віктор Федорович офіційно заявив Петру Порошенку про те, що у нього занадто великі яйця, які заважають йому танцювати і в наслідок цього недоліку він відірве йому ... чомусь голову. Логіка дивна, хоча у нинішніх діячів, що геніталії, що голова - органи однаково зайві, так як думати вони не здатні, а розмножуватися їм категорично протипоказано. Щоб недоумків не плодити.
Так от. Це було позавчора. А вчора, знову-таки в публічному форматі Віктор Федорович не без єхидства вирішив проекзаменувати першого віце-прем'єра Валерія Хорошковського на предмет знання їм матчастини. Зокрема, розмірів мінімальної пенсії і прожиткового мінімуму. Колишній глава спецслужби і інтелектуал, «напомаджена істота» і метросексуал відповів: «И-и-и-и-и». Йому спробували допомогти співробітники, але Віктор Федорович зажадав, щоб задовольнив його саме Хорошковський. Особисто. Тоді Валерій Іванович відповів: «Е-е-е-е» і нарешті, видав цифри: «Прожитковий мінімум становить 960 доларів .... ой, гривень. Гривень? Ніхрена собі? Це в день напевно ». Віктор Федорович подивився у шпаргалку і радісно посміхнувся: «Перебір, перебір! Двадцять два». Потім, згадавши, що грають не в «очко», замовк і грізно насупився. А про себе подумав: «Блять, а як вони на ці гроші живуть? Крадуть, напевно. А пенсіонери? Діти, значить крадуть ». Взагалі, сценка вийшла абсолютно чудова. Два упиря, що неабияк насмоктались, намагаються згадати про те, скільки коштує жетончик у метро. Ну, типу цього. Скільки там той народ отримує на прокорм? «Вранці мажу бутерброд – Враз згадав: а як народ? І ікра не лізе в горло, і компот не ллється в рот!» Діалог гідний Гоголя, особливо враховуючи, що обидва персонажі, швидше за все гривні в руках взагалі ніколи не тримали, та й долари звикли рахувати виключно на вагу.
Але мова не про це. Що змусило Віктора Федоровича раптом відірватися від улюблених кенгуру, злізти з золотого унітазу, відірватися від щоденного об'їзду власної колекції авто? Невже біди народні? Або вже дійсно, як пише письменник Адольфич «Пі...дец близький як ніколи»? Пі...дець, безумовно близький, але навряд чи це особливо тривожить Віктора Федоровича, який розраховує на китайські гроші, молитви афонських старців і власну охорону. Швидше, весь цей спектакль затіяли хитромудрі політтехнологи, порахували, що виборець безсумнівно відчує приплив щирої любові до «Папі», після того як він публічно «опустить» парочку своїх «бригадирів» чи як там у них це називається. Причому, політтехнологи напевно ще й зняли з когось бабки за те, щоб «опустили» саме цих, а не інших персонажів. Не виключено, що словесним «опускаловом» справа не обмежиться і пару персонажів на догоду мстивості електорату знімуть з посади, а то й посадять. За що власне і платили політтехнологам персонажі, бажаючі зайняти звільнені місця. Загалом, все як завжди у нас. Просто до тупізни. Напевно, на цьому тижні бригада спеціально навчених людей почне розпускати чутки про те, що Віктор Федорович не тільки «опустив» Порошенко і Хорошковського, але ще й особисто надавав обом по яйцях. Хід не новий, але дієвий. Похапцем я пам'ятаю кілька таких міфів. Нібито Кирпі Янукович дав по яйцям, Медведчуку – в око, Ганні Герман теж в око. Народу подобається, чому б і не пофантазувати?
Взагалі, які б «забіги в ширину» ні влаштовував зараз Янукович, як би не задавав прочухана і не знімав з посад своїх вельмож, серйозно ставитися до цього не варто. «Блазнівський піар» цього «бордельєро» не виправить. І кого б вони не знімали, і кого б не призначали, нам з вами від цього легше не стане.
Станіслав Речинський, «ОРД» 13.09.2012 2:31

Немає коментарів:

Дописати коментар