Відкрите суспільство

«...кому підпорядковується публічна влада, кому підпорядковується верховна влада в країні - бандитам або громадянам країни? До того часу, поки це питання не вирішене, ніякі інші питання не можуть бути вирішені.»

Андрій Іларіонов

«Янукович – людина старого кримінального складу, яка має свої ігри «за поняттями». У тому світі не ухвалюють закон в принципі. Така людина може говорити про закон, але кримінальний світ не любить закону... Карні злочинці в таборах говорили політичним: ви прийдете до влади і знову мене посадите, оскільки моя справа – обійти закон, а ви хочете привести суспільство до закону»

Євген Сверстюк, доктор філософії, політв'язень радянського режиму.

понеділок, 17 вересня 2012 р.

БАЮ-ЛЮЛІ-БАЮ ... НЕ ЛЯГАЄМО НА КРАЮ!


Дозвольте привітати вас з новиною: Партія регіонів (а точніше, нинішній режим в сукупності, бо ПР навряд чи можна назвати партією в цивілізованому розумінні, це машина, що узурпувала всю владу) – вагітна. І новина ми повинні віднести до приємних, тому що саме режим розродиться опозицією. Справжньою. А ось нинішня опозиція – це так собі, тьху. Ви питаєте, на коли заплановано пологи? Ну, знаєте, вагітність – процес тривалий. Якщо ж мова йде про виношування політичного плоду, то за термінами взагалі непередбачуваний. Та й яка різниця? Від нас, громадян, тут нічого не залежить. В очікуванні народження чогось там, ми просто приречені подрімати. Ні, шановні читачі-співрозмовники, це не в мене, що бовкнула таке, раптом в невідомому напрямку від'їхали мізки. Мова йде про нову тенденцію, покликану занурити суспільну свідомість у сон. Навіть якщо такий сон обернеться летаргією, перейде в кому, і спричинить за собою загибель. Для режиму головне – щоб ми задрімали саме зараз.
Директор Інституту української політики Кость Бондаренко дає інтерв'ю Радіо Свобода. Існуючу нині політичну опозицію режиму він трактує, не приводячи, до речі, жодних аргументів на підтримку подібного висновку – сяк байдуже-зневажливо. Пророкує неодмінну маргіналізацію «тих, хто сьогодні себе називає опозицією». «Вони будуть поступово вибиватися з гри, відходити на узбіччя». В принципі, подібна думка має право носити в собі будь-який громадянин, який бажає теоретично міркувати на тему вітчизняної політики. І – висловлювати має право будь-хто, що володіє посадою для висловлювання, посадою, яка швидше за все, виплекана нинішньою владою. Але беручи до уваги реальний настрій суспільства, яке демонструє запит на супротивника ненависного режиму, не можна ризикнути кажучи – «опозиція не потрібна, у нас якраз без неї все чудово». І ось, Бондаренко нас радує. Опозиція буде. «Нова опозиція народжується всередині нинішньої партії влади». «У Партії регіонів утворюються два-три табори, які будуть між собою постійно конкурувати». «У нинішньому оточенні Віктора Януковича, швидше за все, народитися і позиція, і опозиція. Дві політичні сили, які і будуть вести справжню боротьбу, а не ті, хто сьогодні називає себе опозицією».
Картинка – дещо фантасмагорична, якщо уявити собі одне «чрево», милостиво виношує близнюків, з моменту зачаття покликаних стати непримиренними супротивниками. Хоча, в принципі, і в фізіології, і, тим більше, в політиці, всяке буває ... Але тут Бондаренко починає пропонувати які-ніякі, але аргументи на підтримку своєї впевненості. І, здається, здорово проколюється. Тому що єдиний аргумент у нього ось який. Він нагадує, що Янукович пообіцяв провести «деякі ротації в уряді після виборів». І на підставі цього стверджує, що «якщо завтра деякі чиновники опиняться за бортом, то вони будуть йти на вибори з опозиційними гаслами». Та не будемо загострювати увагу на відвертій нестиковці. Адже якщо умовні кадрові ротації обіцяні ПІСЛЯ виборів, то і «за бортом» ці самі деякі чиновники виявляться саме тоді. Тобто яким чином вони ЗАРАЗ «йтимуть на вибори з опозиційними гаслами»?
На цій плутанині зупинятися не варто тому, що в бондаренківському «проекті» опозиції, яка сама є частиною влади, існує куди більш істотний прокол. Скажіть, що сьогодні заважає громадянинові, викликає його неприйняття? Конкретне прізвище конкретного чиновника, політика? Чи все ж система, вибудувана янучарами, система, яка донезмоги погіршила фінансове становище кожного з нас і України в цілому; що звузила і звужує громадянські свободи; поставила під загрозу геополітичне становище країни? Подумайте, нам з вами буде легше, якщо вкраденим у народу Межигір'ям та багатьма іншими цінностями буде одноосібно і беззаконно володіти не людина, на прізвище Янукович, а людина, на прізвище Тігіпко, або ще хтось там інший, але діючий за тими ж принципами ? Якщо відмашку для шкідливих і протизаконних «голосувань» в парламенті буде давати не одіозний Чечетов, а який-небудь інший запхнутий в нардепи регіонал, прізвище якого поки що нам взагалі незнайоме? Якщо світ буде констатувати: багатства України і вся влада концентруються в руках «Сім'ї», але при цьому буде сказано – не сім'ї Януковича, а, скажімо, сім'ї Бориса Колесникова?
Сьогодні в суспільстві існує запит не на опозиційність до певних прізвищ, а опозиційність до системи, вибудуваної і зміцненої тим, що називається Партія регіонів. І навряд чи люди, що сформувалися в цій системі і нині підтримують її, можуть стати справжньою опозицією їй. Тим більше що Бондаренко, анонсуючи народження опозиції в надрах партії влади, проговорюється дуже прозоро. По ньому – в опозиційну позу встануть так чи інакше обійдені при діленні місць біля корита. А значить, в такому випадку мова може йти ніяк не про опозицію в нормальному розумінні цього слова, а про можливу міжкланову боротьбу в свою особисту користь, від якої народові і справді, ні холодно, ні жарко. Точніше – в повсякденному житті то нестерпно холодно, то нестерпно душно. Незалежно від того, що відбувається десь там, «нагорі».
І здається, що вкидання подібних ідей – мовляв, немає зараз ніякої опозиції режиму, є незрозуміле віддалене майбутнє, в якому сам режим породить «опозицію» собі, а ви, громадяни, поки здрімніть – це ще одна, мусована сьогодні підла технологія. Покликана як завгодно, але відвернути нас від 28 жовтня, і «гарячих» днів, що мусять наступити після цього листка календаря, що неминуче наближається. Не варто було б так детально зупинятися на розмірковуваннях Костя Бондаренка, якби вони не були частиною тенденції. Незалежний політолог Віктор Каспрук характеризує її дуже точно: «Формується негативна матриця поведінки, з якої можна вискочити тільки відправившись у внутрішню або в зовнішню еміграцію». Оскільки зовнішня еміграція (в ній, втім, немає нічого позитивного ні для окремого громадянина, ні для країни) переважній більшості з нас не світить, нам залишають внутрішню. Старанно відводять в неї: ми – дрібні комашки, ми не можемо зробити нічого сьогодні, давайте ж беззубо-теоретично помріємо про якесь дуже віддаленому «завтра», і, в очікуванні його настання поза наших дій, баю-бай ...
Це відведення суспільної свідомості від спроби вплинути на парламентські вибори, які наближаються, достатньо шкідливий. З повагою ставлюся до соціолога, директора Фонду «Демократичні ініціативи» Ірини Бекешкіної. Але ось – вона в інтерв'ю «Газеті по-українськи» говорить наступне: «Для Об'єднаної опозиції важливо отримати хоч невелику перевагу за списками на виборах. Це буде дзвіночком, що їхній кандидат виграє в другому турі на виборах президентських». Поза всяким сумнівом, для реальних опозиційних сил важливо отримати (і ще важливіше, відстояти від фальсифікацій) перевагу на парламентських виборах, і бажано, не невелику. Але зосередитися на «дзвіночку» для другого туру вельми віддалених виборів президентських? Повноті. При нинішньому стані економіки; згортанні громадянських свобод; небезпечних геополітичних судомах; розкручуванні маховика репресій – через три роки буде не «дзвіночок», а похоронний дзвін по країні. Коли, скоріше всього, ні про який «другий тур президентських виборів», що прозоро проводяться в незалежній і більш-менш демократичній Україні мова просто не піде.
Інший раз забігати вперед, забувши про нагальні справи, просто нерозумно. Дозволю собі нагадати стару притчу. Якийсь бідняк вирушив на полювання. Помітив зайця, прицілився, і тут ... віддався роздумам. «Ось зараз вистрілю, потраплю, знесу видобуток на базар, вигідно продам. На виручку куплю курку та півня, буду торгувати яйцями та курчатами, розбагатію, побудую новий будинок. І на новосілля – як станцюю, як прітопну ногою ...». Ну, і притупнув. Зайця, єдину реальну здобич, необхідну «тут і зараз» – природно, як вітром здуло.
Звичайно, сенс притчі можна розгорнути іншою стороною. Мовляв, проголосуємо ми за наявну опозицію. Зробимо можливе (і понад можливого, судячи з усього, доведеться саме так), щоб відстояти результат голосування від фальсифікації. Яка у нас гарантія, що в майбутньому випаде, образно кажучи, танцювати від радості в новому будинку? Скажу жорстко: гарантії – ніякої. Ні ви, ні я не тримаємо в долоні магічної кулі, вдивляючись у яку можна безпомилково побачити віддалене «завтра». Більш того, такої кульки просто не існує. Можна, бажано у вільний від вирішення нагальних проблем час, теоретизувати про віддалені абриси вітчизняної політики. Про те, що нинішня належність, наприклад, когось із бізнесменів до Партії регіонів – це не довічне клеймо. І можливо, з розвалин ПР викристалізується група, вибір якої буде – не одномоментне розграбування країни, а зв'язок з батьківщиною на перспективу, за цивілізованими правилами гри. (Тільки для цього потрібно умова – до влади прийшли сили, здатні ввести цивілізовані правила, і справу доводиться мати з ними). Або міркувати про те, що нинішня опозиція, по прізвищах, послужить лише гумусом для проростання покоління воістину нових, прогресивних політиків. (Але і для цього необхідно умова – прибрати нинішній режим, дати гіпотетичній новій команді формуватися в умовах дотримання законів, не боятися бути розтоптаними тоталітарним бульдозером).
Словом, як не крути, але не зациклюючись на ефемерних припущеннях, нам з вами слід виходити із «зараз і тут». Образно кажучи, не тупати заздалегідь ногою ні від засмучення, ні від радості. А «прицільно стріляти».
Останнім часом Інтернет-форуми, в тому числі і ОРД, рясніють негативом. По-перше – «нічого не вийде змінити на краще у країни, що складається з дурних і боягузливих лохів». По-друге – «мені не подобається нинішня влада, але ніхто не говорить мені, що робити, та й що я можу взагалі».
Що ж, спробуємо розібратися. Але перш за все, розібратися кожен повинен з собою. Поставивши запитання, чи лох особисто я, і чого хочу насправді напередодні багато в чому поворотніх виборів. І, відповідаючи, не фантазувати, а визнати, що варіантів відповідей не так вже багато. Перший. «Я при владі янучар відчув реальне покращення», і твердо вірю, що при їх владі завтра буде ще краще, тому свідомо голосую за них і їх сателітів». Другий. «Як би не було погано зараз, я сподіваюся на фантастику, коли поліпшення нехай казна в якому віддаленні, але відбудуться в результаті чуда без моєї участі, і тому плюю на ці вибори». Третій. «Україна йде на дно. Тут нема чого ловити, і я за всяку ціну зіскочу за бугор, хоч посуд мити, хоч чужаком, але у передбачуваній країні, робіть тут без мене, що хочете». Четвертий. «Україна – на краю загибелі. Я ховаю голову під подушку, і заливаючись тихими сльозами, чекаю, коли мене пристукнуть остаточно, бо я – попелиця». П'ятий. «Режим творить чорті-що. Я не згоден так жити. Я шукаю, що можу зробити на своєму місці, щоб виправити становище».
Ті, хто вибрали п'яту відповідь, повинні зрозуміти, що сьогодні їм – по дорозі з Об'єднаною опозицією і «Свободою». Не тому, що там зібралися ангели. А тому, що це єдині сили, які спалили за собою мости для співпраці з режимом. Платять – буквально життям лідерів, що знаходяться в політичному ув’язнені. І ті, що поки на волі, неслабо ризикують. Чітко виписали програму, яка передбачає реальні пункти усунення тих беззаконь, які навернув режим. Підкреслюю: ми не йдемо за даними політичними силами, відкривши рот від симпатії до тих чи інших осіб. Нам зараз, от саме, по шляху, причому наскільки політична опозиція ні на крок не зверне з декларованого «шляха», багато в чому залежить від багатомільйонної, незв'язаної ніякої організацією, але й справді існуючої опозиції народної. Даний шлях – не стовідсоткова гарантія. Але справжній шанс. Бо ніякого іншого шансу просто немає.
Ну, і що ж, скажімо так, в побуті, робити, а не просто думати людині, що обрала п'яту відповідь на питання? По дрібниці – вже не знаю на чому, але зарубати: позитивну позначку в бюлетені на цих виборах можна поставити тільки навпроти № 19 (Об'єднана опозиція «Батьківщина») або № 11 – «Свобода». Будь-які інші «хрестики», це могильний хрест на власному житті та житті країни. Для того щоб поставити правильні позначки, на голосування потрібно прийти, і привести з собою рідних та друзів, переконавши їх у безальтернативності вибору. Ви можете більше? От і славно. Розмноження на принтері, та що там, від руки написані 10-20 (100, 200, якщо зможете) звичайні папірці, розклеєні вами у вашому мікрорайоні, з найпростішим зазначенням номерів списків і номерів мажоритарника вашого округу від об'єднаної опозиції, і написом «Голосуючи інакше , ти голосуєш за режим», це чимала підмога для тих, кому, може бути, складно вчитатися в бюлетені в штовханині голосуючих. Пропоную партизанщину? Що ж, війну розв'язали не громадяни, а режим. Упіймають за розклеюванням несанкціонованих листівок? А давайте не попадатися. І всіх не переловлять.
У вас вистачить енергії і на більше? Ще краще. Є відомості, що більше 80% виборчкомів місцевого рівня контролюють регіонали. Хоч що-небудь протиставити цій підозрілій монополії може тільки скрупульозне спостереження. На сайті spilnasprava.org.ua можна запропонувати себе в якості незалежного спостерігача, який бажає протистояти фальсифікації. Ваша фізична підготовка і сміливість припускають щось ще? Як треба, смикніть місцевий штаб опозиції, сказавши: я готовий брати участь (або навіть організувати) групу самооборони, яка знадобитися для захисту акцій протесту проти фальсифікації.
Словом, якщо хочете діяти, а не пускати сопливі міхури безнадії, простір є. Від малого – до більшого. Головне, не дозволяти «заколисати» під брехливі баю-люлі про якусь «опозицію», яку ПР виносить і народить сама на свою голову, або про те, що рішучий двобій з режимом відкладається до далеких «прозорих, демократичних» президентських виборів. Адже колисаючи, нас укладають спати на небезпечному краю.
Вікторія АНДРЕЄВА, «ОРД»            17.09.2012 1:07

Немає коментарів:

Дописати коментар