Відкрите суспільство

«...кому підпорядковується публічна влада, кому підпорядковується верховна влада в країні - бандитам або громадянам країни? До того часу, поки це питання не вирішене, ніякі інші питання не можуть бути вирішені.»

Андрій Іларіонов

«Янукович – людина старого кримінального складу, яка має свої ігри «за поняттями». У тому світі не ухвалюють закон в принципі. Така людина може говорити про закон, але кримінальний світ не любить закону... Карні злочинці в таборах говорили політичним: ви прийдете до влади і знову мене посадите, оскільки моя справа – обійти закон, а ви хочете привести суспільство до закону»

Євген Сверстюк, доктор філософії, політв'язень радянського режиму.

неділю, 9 вересня 2012 р.

"Янукович готовий задушити кожного" Учасники газетного конгресу виплеснули свої враження про Україну


Редактори і журналісти іноземних ЗМІ роз'їхалися по домівках після Всесвітнього газетного конгресу без зайвих ілюзій щодо України.

"Уявіть країну з політикою, як в Росії, економікою, як в Греції, і у вас вийде щось, що нагадує сучасну Україну", – пише у своїй колонці головний редактор канадської The Globe and Mail Джон Стекхаус, який напередодні побував у Києві.
"У самому центрі столиці, в Києві, пустує футбольний стадіон 21 століття, страхітливо далекий від переповнених вулиць. Цей стадіон, де проходив чемпіонат Євро-2012, – суворе нагадування про те, що може собі дозволити український народ при існуючому зовнішньому боргу країни. Новий гігантський термінал аеропорту в рівній мірі ігнорується авіакомпаніями, які не хочуть платити лихварські збори", – пише Стекхаус.
Редактор The Globe and Mail бачить, що "найбільша проблема України усунена з виду". "Колишній прем'єр-міністр Юлія Тимошенко, яку пам'ятають за ретельно заплетені коси і прості політичні гасла, нудиться в тюрмі незважаючи на поганий стан здоров'я. Вона відбуває семирічний термін за туманні зловживання владою, нібито вчинені, коли вона була головним політичним суперником діючого президента Віктора Януковича", – нагадує канадський журналіст.
Скориставшись випадком, десятки кабельних мереж по всій країні відключили провідний приватний телеканал TVi, відзначено в його колонці. Мітинги на підтримку TVi стали топ-темою новинних сюжетів іноземних ЗМІ. "Сотні мітингувальників вийшли на вулиці в центрі української столиці проти того, що вони називають тиском влади на один із небагатьох незалежних телеканалів, що залишилися в країні напередодні парламентських виборів. Близько півтори тисячі людей зібралися в суботу на підтримку телеканалу TVi і свободи слова в Україні", – пише The Associated Press.
TVi, який мовить у великих містах і кабельних мережах, постраждав від тиску влади. Податкова міліція проводила рейди і його офісах, а багато кабельних оператори відмовилися ретранслювати канал. Директора телеканалу звинуватили в ухилянні від сплати податків, хоча пізніше звинувачення були зняті, повідомляє видання.
"Критики режиму Януковича вважають, що рух проти телеканалу має своєю метою задушити потенційно шкідливі репортажі незалежних ЗМІ перед парламентськими виборами 28 жовтня, коли Партія регіонів буде боротися за збереження більшості в парламенті", – пише Reuters.
"Уряд не користується популярністю через податкової та пенсійної реформи, збільшення термінів виходу на пенсію", – укладає ЗМІ.
Редактор The Globe and Mail пише, що через лише кілька місяців після святкування Євро-2012, Україна "розкриває могилу, в якій поховано вільне підприємництво на догоду клептократії, свобода слова на догоду репресіям, і глобалізм на користь ізоляції".
"Політична криза може загостритися після парламентських виборів 28 жовтня. Президент Янукович сподівається, що його прихильники зможуть утримати владу. Це не викликає сумнівів. Проросійська Партія регіонів і групка маленьких, "технічних" партій майже безумовно збережуть контроль над парламентом. Набагато більш серйозне питання, чи достатньо маніпуляцій вироблено в цій виборчій кампанії, щоб виграти супер-більшість в парламенті, яка б дозволила президентові змінити Конституцію і продовжити свою владу?", – задається питанням журналіст.
Джон Стекхаус назвав українську ситуацію "драмою на берегах Дніпра" і побачив у ній "відгомони Росії Володимира Путіна". "І як його союзник в Москві, Янукович, схоже, готовий задушити кожного, хто встає на його шляху", – вважає редактор.
Справа                                 09.09.2012 12:01

Немає коментарів:

Дописати коментар