Відкрите суспільство

«...кому підпорядковується публічна влада, кому підпорядковується верховна влада в країні - бандитам або громадянам країни? До того часу, поки це питання не вирішене, ніякі інші питання не можуть бути вирішені.»

Андрій Іларіонов

«Янукович – людина старого кримінального складу, яка має свої ігри «за поняттями». У тому світі не ухвалюють закон в принципі. Така людина може говорити про закон, але кримінальний світ не любить закону... Карні злочинці в таборах говорили політичним: ви прийдете до влади і знову мене посадите, оскільки моя справа – обійти закон, а ви хочете привести суспільство до закону»

Євген Сверстюк, доктор філософії, політв'язень радянського режиму.

вівторок, 7 лютого 2012 р.

Підвищення цін на газ, якого так бояться в керівництві ПР, уникнути дуже легко – потрібно просто припинити розбазарювання грошей "Нафтогазом".


Непоступливість Росії в питаннях зниження цін на газ може послужити Україні дуже добру службу.
Неминуче зростання цін на газ для населення, напевно, таки змусить людей звернути увагу на те, які гроші щорік розкрадаються/розтрачуються в системі державного "Нафтогазу".
Компанії, за якою, – прямо або побічно – стоять найближчі соратники президента Януковича.
Дамо спокій горезвісній буровій вежі Бойка, за яку бюджет переплатив невідомій фірмі-метелику більше 1,5 млрд.  гривень (за ці гроші рік можна утримувати 1 мільйон медпрацівників, середня зарплата яких – 1700 гр.), і поглянемо на внутрішні витрати нафтогазового монополіста.
Тяжке положення "Нафтогазу" цього року коштувало бюджету 1,5% ВВП – близько 15 млрд. гр. Що майже в півтора рази більше суми, яку збирається заощадити соціальний віце-прем'єр Сергій Тигипко на урізуванні виплат чорнобильцям і афганцям.
Куди ж йдуть ці величезні гроші (окрім закупівлі такої необхідної для міністра ПЕК Бойка і його оточення бурової вежі)? Значна частина – на забезпечення основної діяльності НАКа у вигляді витрат на буріння.
Лише виділяються ці гроші через незрозумілі фірми-прокладки, такі як ТОВ "Володар", яке неділю тому отримала від "Нафтогазу" майже 1 млрд.  гр. на геологорозвідку. Її, виходячи з розміру статутного фонду компанії в 18,5 тисяч гривень, мабуть проводитимуть ломами та лопатами.
А в цей час керівництво держкомпанії, що бідує буде їсти червону ікру зі стерляддю, і запивати невдачі у переговорах з Газпромом французьким коньяком.
Як з'ясував тендерний портал "Наші Гроші", годування 10-ти (!) топ-менеджерів "Нафтогазу" в 2012 році обійдеться бюджету в 1,5 млн. гривень або 12 тисяч гривень на одну персону в місяць.
Витрачаючи стільки на обіди, чиновники держкомпанії просто не можуть собі дозволити їздити на аби чому – і тому витрачають на обслуговування свого автопарку з 27 автомобілів Mercedes-benz майже 5 мільйонів щорік, або майже 20-25 тисяч доларів на одну машину в рік.
Лише ось невдача, – виходячи з років випуску "Нафтогазівських" мерседесів виходить, що техобслуговування цих машин, серед яких екземпляри 1999-2004 років випуску, за рік коштує стільки ж, скільки самі машини – що просто нереально дорого, навіть якщо уявити собі, що НАК щорік проводить повний капремонт свого автопарку з перефарбовуванням авто в інші кольори.
І це – лише поверхневі приклади ефективного управління державними компаніями за Віктора Януковича, головною передвиборною тезою якого була боротьба з корупцією.
Темпи зростання горезвісного хабарництва чиновників за два роки присутності у влади ПР, насправді, оцінити не так вже і складно.
Якщо припустити, що велика частина хабарів в нашій країні, по-старому, заноситься в готівковій формі і в доларах, то основним їх джерелом є готівковий валютний ринок.
За відправну точку давайте візьмемо 2009 рік – період, в який купівля валюти перетворилася на національний вид спорту через острах перед обвалом курсу гривни, а так само у зв’язку з величезними об’ємами «обналічки» грошей, які йшли на оплату роботи передвиборних штабів.
Не вдаючись до абсолютних цифр, зверну вашу увагу на наступний факт: після обрання Віктора Федоровича президентом в 2010 році населення купило валюти майже на 40% більше, ніж у 2009-му році.
У 2011 році – об’єми покупки готівкової валюти збільшилися ще на 40%, при тому, що середні темпи зростання економіки (а значить і реальних доходів населення) склали близько 5%.
Отже приблизна оцінка щорічного приросту хабарів – близько 30% на рік. Що в абсолютних цифрах дає нам близько 10 млрд.  доларів на рік!
Це і вдячність за перерозподіл сфер впливу в бізнесі і контроль над бюджетними ресурсами, і відкати за вигідні підряди під Євро-2012, і дрібниці у вигляді вдячності за підряди по ремонту машин, що знаходяться на балансі держпідприємств.
10 мільярдів доларів або 80 мільярдів гривень на рік в кишені чиновників – це удвічі більше, ніж сума витрат держбюджету на всі категорії пільговиків в країні.
Такий основний результат реформ, проведених Віктором Януковичем, і головна відповідь на питання "де шукати гроші для нормального життя людей в цій країні?".
Олександр Дубінський 3 лютого, 00:44
http://ru.tsn.ua/analitika/vzyatka-v-10-milliardov.html

Немає коментарів:

Дописати коментар