Відкрите суспільство

«...кому підпорядковується публічна влада, кому підпорядковується верховна влада в країні - бандитам або громадянам країни? До того часу, поки це питання не вирішене, ніякі інші питання не можуть бути вирішені.»

Андрій Іларіонов

«Янукович – людина старого кримінального складу, яка має свої ігри «за поняттями». У тому світі не ухвалюють закон в принципі. Така людина може говорити про закон, але кримінальний світ не любить закону... Карні злочинці в таборах говорили політичним: ви прийдете до влади і знову мене посадите, оскільки моя справа – обійти закон, а ви хочете привести суспільство до закону»

Євген Сверстюк, доктор філософії, політв'язень радянського режиму.

суботу, 18 лютого 2012 р.


Слідчі дії: правоохоронці, що продукували справи проти лідерів опозиції, дістали підвищення
Як з’ясував Тиждень, кілька правоохоронців, які вели справи Юлії Тимошенко та Юрія Луценка, здобули нові, вищі посади. І що цікаво, майже всіх їх перекинули до Івано-Франківська.         
ОЛЕКСАНДР КАЛІФІЦЬКИЙ 
Попередня посада: керівник Головного управління з розслідування особливо важливих справ Генпрокуратури
Нова: прокурор Івано-Франківської області
Олександра Каліфіцького вважають наближеною особою до першого заступника генпрокурора Рената Кузьміна, якого називають «яструбом для опозиції». До 29 вересня очолював Головне управління з розслідування особливо важливих справ Генпрокуратури. Безпосередньо керував провадженням кримінальних справ проти колишніх прем’єра Юлії Тимошенко та керівника МВС Юрія Луценка. За відгуками колег, відзначається особливим цинізмом. 2008 року його прізвище пов’язували з фальшуванням справи проти слідчого ГПУ Віктора Сандиги, який викрив великі розкрадання, вчинені донецькими вугільними генералами з шахти «Макіїввугілля». Сандигу, слідчого із 22-річним стажем, Каліфіцький звинуватив у крадіжці… мобільного телефона заступника директора «Макіїввугілля», який проходив у його справах обвинуваченим. Слідчого звільнили з ГПУ, він ледве не опинився за ґратами. Лише доклавши титанічних зусиль, йому вдалося довести свою невинуватість.
СЕРГІЙ ВОЙЧЕНКО
Попередня посада: слідчий з особливо важливих справ ГПУ
Нова: перший заступник прокурора Івано-Франківської області
Услід за Каліфіцьким високу прокурорську посаду на Прикарпатті обійняв і слідчий з особливо важливих справ ГПУ Сергій Войченко. Саме йому Луценко «завдячує» своїм ув’язненням, адже той очолював слідчу групу, що займалася колишнім головним міліціонером. Войченко відзначився «диктантами» для свідків та перекручуванням їхніх показань, що з’ясувалося під час суду. Дивно, але в розділі «Призначення» на офіційному сайті Генпрокуратури не було жодного повідомлення щодо цього кадрового рішення.
На початку лютого в робочому кабінеті в Івано-Франківську на вулиці Грюнвальдській Войченку як відповідачу вручили копію позову Юрія Луценка до Федерального суду США: екс-глава МВС висуває звинувачення проти очільника Генпрокуратури Віктора Пшонки та кількох його підлеглих.
ВЛАДИСЛАВ ГРИЩЕНКО
Попередня посада: начальник управління криміналістики ГПУ
Нова: заступник прокурора Івано-Франківської області
Грищенка називають правою рукою Каліфіцького. Відтоді, як вони познайомились у Києві, Грищенко прямував за своїм керівником усюди. Коли Каліфіцький пішов на підвищення – очолив Головне слідче управління Генпрокуратури, Грищенка призначили начальником управління криміналістики ГПУ. Саме тандем Грищенко – Каліфіцький активно працював над продукуванням справ проти Тимошенко й Луценка. Щойно Каліфіцький отримав призначення в Івано-Франківськ, там-таки 20 жовтня 2011 року вигулькнув його заступником і Грищенко.
ОЛЕКСАНДР НЕЧВОГЛОД
Попередня посада: слідчий ГСУ Генпрокуратури
Нова: заступник прокурора Чернігівської області
Цей слідчий зробив стрімку кар’єру на політичних справах. Коли до нього потрапили матеріали щодо побиття у Верховній Раді нардепа Олеся Донія (27 квітня 2010-го під час ратифікації Харківських угод), він спустив усе на гальмах. Не реагував на клопотання його представників і врешті-решт так і не порушив справи проти тих, хто ледве не проламав нардепові череп. Мабуть, оцінивши вміння Нечвоглода правильно реагувати на ситуацію, його перевели з прокуратури Києва до Головного слідчого управління Генпрокуратури, де відразу доручили газову справу проти Тимошенко. Саме він був героєм постів Тимошенко в мережі Twitter: екс-прем’єр нагородила його компліментом за «лагідне прізвище». Одразу після того, як Тимошенко отримала вирок, Нечвоглода призначили (23 грудня2011 року) заступником прокурора Чернігівської області.
МИКОЛА ГРАБИК
Попередня посада: слідчий Служби безпеки України
Нова: керівник слідчого відділу СБУ Харківської області
Узяв активну участь у розслідуваннях, пов’язаних із процесами проти колишнього топ-менеджера НАК «Нафтогаз України» Ігоря Діденка, екс-головного митника Анатолія Макаренка, а потім безпосередньо керував слідчими діями в газовій справі проти Тимошенко. Після справи Діденка дістав звання майора юстиції. До Дня Незалежності старанному слідчому президент вручив орден «За мужність» III ступеня. А відразу після винесення вироку екс-прем’єрові Грабика взагалі було призначено на керівну посаду до Харкова – він очолив слідчий відділ СБУ області.
ПРОГНОЗ
Тиждень зі значною імовірністю припускає, що незабаром високі посади дістануть іще й інші дійові особи процесів колишніми високопосадовцями – нинішніми опозиціонерами, як-от держобвинувачі у справах Тимошенко (Лілія Фролова, Михайло Шорін, Олександр Микитенко, Андрій Байрачний) та Луценка (Віктор Клименко, Дмитро Лобань та Євген Зінченко).
Читайте також:
Антон Карпінський  16 лютого, 2012 
http://tyzhden.ua/Politics/42493

Немає коментарів:

Дописати коментар