Відкрите суспільство

«...кому підпорядковується публічна влада, кому підпорядковується верховна влада в країні - бандитам або громадянам країни? До того часу, поки це питання не вирішене, ніякі інші питання не можуть бути вирішені.»

Андрій Іларіонов

«Янукович – людина старого кримінального складу, яка має свої ігри «за поняттями». У тому світі не ухвалюють закон в принципі. Така людина може говорити про закон, але кримінальний світ не любить закону... Карні злочинці в таборах говорили політичним: ви прийдете до влади і знову мене посадите, оскільки моя справа – обійти закон, а ви хочете привести суспільство до закону»

Євген Сверстюк, доктор філософії, політв'язень радянського режиму.

неділю, 26 лютого 2012 р.

Партія Регіонів готується до революції
Кінець тижня позначився двома новинами. Перша – Янукович помилує Тимошенко, якщо вона попросить, друга – Партія Регіонів усвідомила, що в країні революційна ситуація.
Перша новина здивувала не дуже. Те, що Янукович мріє, щоб Тимошенко впала йому в ніжки – давно не є секретом. Як і те, що Тимошенко його пасаж не оцінить, а відправить гаранта до еротичного відрядження, оскільки просити їй вибачення, по суті, нема за що. Адже в разі поводження ПР з Тимошенко чітко просліджуються методи Геббельса: ми вас зґвалтували, а тепер – вилизуйте за це ноги. Янукович вірить в те, що Тимошенко піде на таке приниження? Хоча, якщо він судить по собі і згадує свою молодість та свою біографію, то в те, що людина може принизитися ради чогось заповітного, він вірить. Але втіха в тому, що не всі в країні знівечені червоточиною і гнилизною, а людина з гідністю на приниження не піде.
Хоча, з іншого боку, тепер на питання представників ЄС Янукович зможе сміливо відповідати, що, мов, «Я запропонував їй варіант, як отримати свободу, вона – не скористалася. Значить, сидітиме, поки не впаде мені в ніжки».
При цьому він не прийняв до уваги той факт, що весь світ визнав справу Тимошенко – політичним замовленням, а його – тираном, що намагається, за принципом середньовіччя, узурпувати владу. А тому, скільки б він не хотів робити хорошу міну при поганій грі, Захід в його слова більше не вірить. І сидіти гарантові або осібно – в особняку Межигір’я, без грошей, дотацій і поїздок до Давосу, або здати все Росії в Митний союз, отримати тимчасові преференції, а потім, знову ж таки, сидіти безвиїзно і чекати манни з піднебесся. І в першому і в другому випадку – Янукович і його оточення стануть безвиїзними, не потрібними і другосортними. Хоча, звичайно, з цієї ситуації є вихід – звільнити політв'язнів і допустити їх до виборів. Але на це Янукович піде лише тоді, коли його вже зовсім припруть до стінки. Хоча, судячи по тому, що відбувається в країні і світі, до цієї стінки йому залишилося півкроку.
Друга новина дійсно стала несподіванкою. По-перше, тому, що до Партії Регіонів нарешті дійшло, що в Україні революційна ситуація прямо по Леніну: верхи не можуть упоратися з обстановкою, а низи більше не хочуть її терпіти. А по-друге – про це заговорили балакливі голови ПР, а також дідусь Дапашліви.
Але що цікаво: може й усвідомили, але, як погані школярі, уроку не засвоїли, а тому, за принципом Каддафі, почали випромінювати агресивні посилання і – відкриті погрози. Перша – загроза від Дапашліви, який заявив, якщо афганці і чорнобильці лякатимуть гарматами – будуть відповідати за всією суворістю закону. Цікаво, чи Дапашліви планує сам відповідати по суворості закону за зубожіння і обкрадання народу? Здається, афганці і чорнобильці вже вибрали, який закон застосувати до знаменитого не грузина
Друга – заява Єфремова про те, що якісь сили готують революцію. Тобто, якщо називати речі своїми іменами, Єфремов визнав, що дехто вже готовий скидати цю владу. Щоправда, не зрозуміло, хто ці «коє» і «хто», але той факт, що нелегітимну владу, яка в кризу збагатила олігархів і довела народ до злиднів, вже можуть посунути – регіонали озвучують. Значить, здогадуються, що довели до останнього народ та до білого розжарення Захід і Росію.
І як вони збираються на цю загрозу реагувати? Наприклад, влада Кувейту під час Арабської весни відреагувала на передреволюційну ситуацію дуже оригінально – роздала людям величезну кількість грошей, поліпшила соціальні умови в сто разів, запропонувала на декілька років безкоштовну їжу кожному, зробила безкоштовним Інтернет і ТБ, а також деякий зв'язок. Тою ж дорогою пішов і король Абдулла ібн Абдель Азіз, віддавши власних 11 мільярдів доларів на дотації до фонду житлового кредитування і мільярди доларів на допомогу громадянам в оплаті рахунків за комунальні послуги, ремонт житла та освіту.
Що ж в передреволюційній ситуації пропонує Партія Регіонів? Вона озброює силовиків, нацьковує на людей міліцію, прокуратуру і суди, а також залякує громадян всілякими ОМОНами, Грифонами, та іншими «онами», готовими стріляти в людей. Урізує соціальні програми і не гарантує захисту від шахраїв у владі (скільки людей постраждало від житлових афер з продажем житла, за якими стоять, до речі, депутати та їх посіпаки). Підвищує вартість комунальних послуг (абсолютно не гарантуючи їх якість), не виплачує зарплат на мільярд гривень, але при цьому вводить пеню за несплату ЖКХ для населення і дарує борги підприємствам, що належать олігархам. Відкрито вимиває гроші з бюджету для своїх, піднімає витрати на утримання ВР та Януковича.
Відчуваєте різницю між двома прикладами? А ось у Партії Регіонів цього не усвідомлюють. А тому упевнені, що зможуть утримати владу силовим методом, як Лукашенко. Але іспанська приказка, яку народна мудрість вклала у вуста Наполеона, свідчить, що на багнетах можна прийти до влади, але на них неможливо всидіти.
От і світова практика довела: як тільки влада починає застосовувати зброю проти народу, вона втрачає навіть уявну легітимність що в очах громадян цієї країни, що в очах світової громадськості. А, тому, рано чи пізно потрапляє або під Гаагський трибунал, або закінчує, як Каддафі.
Так, може, панові Єфремову зайнятися не пошуком тих, хто хоче цю владу повалити, а заручитися імунітетом трохи краще депутатського посвідчення, тобто – щирою любов’ю громадян? Хоча, судячи з усього, такий план в ПР ніхто не розглядає. Це ж потрібно не красти, гроші не відмивати, соціальні стосунки зробити справедливими, визволити для праці малий бізнес та обкласти податками олігархів, шляхом урізання їх преференцій. Та хто ж на це піде?
А тому, до процесу пошуку винних в організації всіляких переворотів, хочеться нагадати панові Єфремову народну мудрість, що банальна, але дуже красномовна: «дарма на дзеркало нарікати, якщо пика крива».
Ліна ТИХА            26.02.2012 1:16
http://www.ord-ua.com/2012/02/26/partiya-regionov-gotovitsya-k-revolyutsii/

Немає коментарів:

Дописати коментар