Відкрите суспільство

«...кому підпорядковується публічна влада, кому підпорядковується верховна влада в країні - бандитам або громадянам країни? До того часу, поки це питання не вирішене, ніякі інші питання не можуть бути вирішені.»

Андрій Іларіонов

«Янукович – людина старого кримінального складу, яка має свої ігри «за поняттями». У тому світі не ухвалюють закон в принципі. Така людина може говорити про закон, але кримінальний світ не любить закону... Карні злочинці в таборах говорили політичним: ви прийдете до влади і знову мене посадите, оскільки моя справа – обійти закон, а ви хочете привести суспільство до закону»

Євген Сверстюк, доктор філософії, політв'язень радянського режиму.

понеділок, 21 листопада 2011 р.

Веб-конференція з Анатолієм Гриценком


21 листопада на сайті Інформаційного агентства RegioNews відбулась веб-конференція з лідером партії «Громадянська позиція», головою Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Анатолієм Гриценком.
Петр: Анатолий Степанович, когда отпустят Тимошенко?
АГ: Якби вирішував Гриценко – то її б відпустили сьогодні. Ми розуміємо, що за грати Юлію Тимошенко посадив не якийсь там суддя Кірєєв – рішення приймалося на рівні Януковича. Коли її відпустять – важко сказати. Знаю одне: вона перебуває за гратами безпідставно і незаконно. Має бути випущена і взяти участь у парламентській виборчій кампанії.
Василь: Шановний Анатолій Степанович! Ви є головою політичної партії "Громадянська позиція". Коли піде нормально робота по розбудові партії на Житомирщині, де проживає багато колишніх військових, серед яких рівень вашої підтримки дуже високий?
АГ: Розбудова партії, в тому чи іншому регіоні залежить від людей – які мають громадянську позицію і готові працювати активно, демонструючи її своїми діями. Коли ті люди на Житомирщині, які, як Ви говорите, підтримують мене і нашу партію, включаться в активну роботу, тоді діяльність «Громадянської позиції» буде ще більш помітною. Тож, долучайтеся – разом прорвемося швидше!
Владимир Калюжный: Признаете ли Вы свою личную ответственность за провал Оранжевой революции? Если «да», то в чем Ваша ответственность выражается?
АГ: Ви помиляєтеся: Помаранчева революція не була провалом, така подія з її духом і масштабом відбувається далеко не в кожній країні і не в кожному сторіччі. Люди, які щиро, за покликом серця восени 2004 року вийшли на Майдани, мають гордитися своєю участю у Помаранчевій революції. І жодним чином не жалкувати про той свій поклик серця, не дивлячись на те, що вожді революції, які стояли на сцені Майдану виявилися потім безпорадними, безвідповідальними і не адекватними вимогам суспільства. Завжди повторюю: відповідальність має прізвище. Зараз Ви спілкуєтеся зі мною, тож скажу за себе: сфера оборони, за яку мені після Помаранчевої революції довірили відповідати, – не була провалом, навпаки, попри вкрай складні і несприятливі умови, на цій ділянці було продемонстровано незаперечні позитивні зміни. Зараз їх більше помітно тим, хто цікавиться армією, на фоні дійсно провалів, які ми спостерігаємо в сфері оборони після 2007 року, коли я залишив пост міністра.
Владимир Калюжный: Анатолий Степанович! Перед вторым туром последних президентских выборов Вы утверждали, что два кандидата ничем не отличаются друг от друга. Признаете ли Вы свою личную ответственность за результат выборов? Если «да», то в чем Ваша ответственность выражается?
АГ: Було б перебільшенням говорити про те, що Гриценко зі своєю позицією мав визначальний вплив на результати виборів 2010 року – на таке я не претендую. Вибір зробили десятки мільйонів громадян. А моя позиція Вам відома, і з того часу вона не змінилася: можливо, мої вимоги і стандарти Ви вважаєте завищеними, але я не хотів тоді, і не хочу зараз на посту глави держави бачити ні Януковича, ні Тимошенко. І неодноразово пояснював, чому. При цьому ще раз наголошую: Юлія Тимошенко перебуває за гратами незаконно, і всі ми разом маємо докласти зусиль, аби її випустили на свободу. Так само, як і Юрія Луценка.
Владимир Калюжный: Ваша партия, вроде, входит в «Комітет опору диктатурі». Не кажется ли Вам, что бездеятельность этого Комитета полностью дескридетирует саму идею «опора диктатурі»?! Признаете ли Вы свою личную ответственность за этот фарс?
АГ: Буквально зараз проходить чергове засідання «Комітету опору диктатурі». Оскільки ця конференція була спланована тиждень тому, і анонсована в інтернеті, я не міг не взяти в ній участі. Тому на засіданні КОД від імені ГП виступить Голова виконкому партії, Микола Нещадим. І говоритиме він якраз про те, про що Ви питаєте. Діяльність КОД не є такою ефективною, як вона могла би бути з однієї причини: не всі опозиційні партії, які увійшли до КОД, насправді є опозиційними – дехто грається в опозицію і не збирається чинити «опір диктатурі», при тому активно співпрацює з Банковою (АП) і Грушевського (Кабмін), і навіть того не приховує, про що свідчать результати голосування минулого четверга за законопроект Януковича «Про вибори народних депутатів України». Завтра, 22 листопада, ми скликаємо позачергове засідання ради партії. На цьому засіданні ГП визначиться щодо подальшої участі у КОД.
Владимир Калюжный: Анатолий Степанович! В Украине существует несколько десятков партеек, держателями которых являются демократы: Костенко, Матвиенко, Тарасюк, Стретович, Кармазин, Ющенко (или Наливайченко) Луценко, Катеринчук, Кириленко, Гриценко, Жебривский, Клычко... Осознаете ли Вы все, какой вред наносит этот «плюрализм» демократии в Украине?!
АГ: Бачу, що Ви не дуже любите партії. Від того і термінологія – «держатели», «партеек». Про інше зараз треба говорити: щоб люди вийшли зі своєї «хати з краю», щоб об’єднувалися у будь-яких форматах – громадських чи партійних, формальних чи неформальних. Байдужість і «хатазкрайність» мільйонів громадян дозволяють Януковичу & Со руйнувати країну і позбавляти її європейської перспективи. Такі дії влади ми з Вами разом маємо зупинити.
Владимир Калюжный: Анатолий Степанович! Зачем Вы, Костенко и другие микролидеры баллотировались на пост президента? Ведь всем здравомыслящим людям было ясно, что вы не пройдете. Для собственного пиара?
АГ: На це питання відповідав неодноразово. Щоб не повторюватись, вийдіть на мій сайт http://grytsenko.com.ua/ і перегляньте мої інтерв’ю часів президентської кампанії.
Олександр: Анатолій Степанович! Яким чином сьогодні молодь, студентство і прості люди, у яких є свіжі думки, можуть впливати на стан речей у країні? Чи всім залишається просто чекати нових виборів, і сподіватися що їх результати не сфальсифікують?
АГ: Молодь має твердо ставати на ноги у дорослому житті – оволодівати знаннями, отримувати професію і робоче місце, створювати сім’ю, народжувати дітей і при тому не бути байдужою до подій, що відбуваються в країні і в світі. Якщо молодь не буде байдужою, і подаватиме свій голос, то її голос почує і суспільство, і влада. І не зможе не прислухатися. Ви, мабуть, помітили, що Янукович уже боїться виходити до людей після того, як його освистали і зустріли скандуванням «спасибо жителям Донбасса …» на футбольному стадіоні у Києві. Після того нові стадіони у Львові та Одесі Янукович вшановував своєю присутністю без людей, напередодні проведення футбольних матчів. Скажу більше, під час останньої поїздки Президента до Одеси, служба його протоколу попередньо планувала заходи з масовою присутністю студентів. Так от, ректори одеських університетів відверто сказали: «Студентів на заходах ми забезпечимо, а от якими словами вони зустрінуть Президента, тут жодних гарантій дати не можемо». В результаті участь студентів була згорнута до мінімуму. Це лише один із прикладів, який свідчить про можливість впливу молоді на владу. В даному випадку – впливу дещо не стандартного, але досить ефективного.
Тамара: Доброго дня! Анатолію, з Вашої точки зору, що чи хто наразі становить найбільшу загрозу для України та її незалежності?
АГ: Міг би перераховувати внутрішні і зовнішні загрози, які справді є і впливатимуть на наше з Вами життя. Але головна загроза Україні і українцям – це чинна влада на чолі з Януковичем, яку охарактеризував би одним словом: клептократія.
Оля-Вінниця: Пане Гриценко, чи існує наразі в державі поняття "свобода слова" і чи знаєте ви незаангажовані ЗМІ, яким можна довіряти? дякую
АГ: Свобода слова існує. Ще існує. Ще не до кінця її згорнули, хоча цей процес помічаємо і Ви, і я. Безумовно, ще збереглися об’єктивні ЗМІ, так само як і об’єктивні і відповідальні журналісти. На жаль, їх небагато. На жаль, стає менше. Щодо конкретних назв і прізвищ, я б зараз утримався. Можу напевно сказати, що жодна із моїх відповідей на цій конференції не цензорується, подається у повному вигляді. Так само можу сказати, що за участь у цій конференції, я не платив агентству грошей.
LIDER: Куда идет наша армия, на что может рассчитывать простой солдат.
АГ:  Якщо невідкладно не зупинити руйнівні процеси, то армія буде знищена остаточно. І солдату в такій армії не буде чого робити, хіба що марширувати на плацу, фарбувати бордюри і дерева до приїзду високого начальства і згадувати те начальство «незлим тихим словом» у вільний від такої «служби» час.
Олексій Дмитрович Вилко: Анатолій, як вплине прийнятий закон про декриміналізацію на долю України і на долю пані Юлії зокрема? Чи стала ближче Європа завдяки такому закону?
АГ: На долю Юлії Тимошенко прийнятий закон не вплине. Водночас, він дозволить нинішнім високим чиновникам уникнути кримінальної відповідальності за численні порушення, які вони зараз допускають у сфері економіки. Це так вони думають, що дозволить. Але не вийде – у Кримінальному Кодексі є багато інших статей, за якими злочинців буде притягнуто до відповідальності. Ключові слова Глєба Жеглова – «вор должен сидеть в тюрьме» актуальні сьогодні і будуть ще більш актуальними після обрання нового Президента на наступних виборах. А щодо реакції Європи, то європейські політики збурені і мають для того підстави. Якщо раніше вони критикували Януковича, не поділяючи його цінностей, принципів і практичних дій, то тепер додалася ще одна підстава для його критики – обман, неправда, невміння тримати слово. Тому що Янукович особисто обіцяв і європейцям, і американцям, що він випустить Тимошенко саме шляхом декриміналізації статті КК, за якою її засуджено. І після цих обіцянок Янукович не дотримав слова. Тож до нього європейці втратили довіру не лише, як до політика, але вже й як до людини.
Нестеренко Ф.: СУЩЕСТВУЕТ ЛИ В УКРАИНЕ ОППОЗИЦИЯ ЕСЛИ НЕТ ТО ЕСТИ ЛИ ШАНСЫ ЕЕ СОЗДАТЬ
АГ: Найбільша опозиція до влади формується у суспільстві – на цю опозицію покладаю найбільші надії.
Fearless: Анатолий, какой вы видите Украину лет через 10?
АГ: Україна підійшла в своєму розвитку до точки, яку вчені називають точкою біфуркації. Якщо простими словами, то в нинішньому невизначеному стані країна залишитися не зможе. Або Україна піде догори і розвиватиметься по висхідній, або може зникнути з карти Європи у своїх нинішніх кордонах, розколотися на дві або й більше частин. Ми з Вами маємо докласти неабияких зусиль, аби відбувся перший сценарій.
Павло Петрович: Анатолію Степановичу, чи вірите Ви самі в те, що українці взагалі здатні взятися за зброю та піднятися проти режиму, як у північно-африканських країнах, наприклад? Чи вірити Ви в те, що наші депутати-міністри-їхні діти-мажори дійсно прагнуть до Європи, щоб бути законослухняними громадянами та жити чесною працею?
АГ: Це не питання віри, вірити можна в Бога. Це питання оцінки ситуації сьогодні,а також прогнозу на завтра і післязавтра. Сьогодні суспільство не готове діяти так, як Ви говорите. Що буде завтра-післязавтра, ми з Вами побачимо. Принаймні, влада кожного дня провокує людей, аби вони взяли вила … Щодо високих посадовців ї їхніх дітей-мажорів, то, звичайно ж, ніякої щирості там немає стосовно європейських цінностей. Є інше – і тут я, можливо, відкрию для Вас секрет. Чого найбільше боїться нинішня влада і її вожді? Двох речей. Перше – акцій протесту, які можуть знести цю владу, друге – бояться втратити шенгенські та американські візи, а разом з ними – і накопичені незаконним шляхом та приховані на Заході багатства.
Serqeu T.: На сайте партии «Великая Украина» ее лидер Игорь Беркут в одном из интервью заявил: «Украинцы не способны на вооруженный протест, так как они не агрессивны. Если перед украинцами встанет выбор: либо вооруженный протест, либо еще 20 лет ходить на «избирательные карусели», абсолютное большинство выберут бесконечное участие в выборном балагане». Создается впечатление, что в правящей команде, да и в оппозиции, глядя на ее продажность, думают так же. Разделяете ли Вы эту точку зрения, если нет, то почему?
АГ: По суті, я вже відповів на схоже питання. Додам лише одне: навіть у день, коли на Майдані зібралися понад 100 тисяч людей, ще зранку ніхто в штабі Ющенка не вірив (не міг гарантувати), що це відбудеться. Тож сюрпризи можливі.
Андрей: Когда и где Вы планируете представить свой план действий на предстоящую избирательную компанию? Конкретно:
1. Собираетесь ли Вы вводить ГП как парламентскую партию? Если да, то какие действия по обеспечению проходного барьера? (собираетесь ли включать в список известных нам – электорату людей).
2. Какие партии будут публично объявлены Вами как будущие партнёры по коалиции фракций в парламенте. (понимаю – рано задавать такой вопрос, но хотя бы из тех, которые на Ваш взгляд могли бы пройти в парламент).
3. Какие партии из тех, которые будут выдвигать (или поддерживать) мажоритарщиков вы собираетесь поддерживать?
Если на какой-то из вопросов не сможете ответить сразу – где и когда можно увидеть Вашу позицию (ответы)?
АГ:  Ще немає відповідей на всі Ваші питання, а якби і були, то навряд чи зараз уже час розкривати детально передвиборчі плани. Обіцяю одне: як тільки буде визначеність і оприлюднення інформації матиме позитивний ефект для суспільства, таку інформацію Ви отримаєте від мене одразу – читайте стрічку новин на сайті http://grytsenko.com.ua/.
Донецьк: Голова міської організації партії "Громадянська позиція" зустрічався з ліквідаторами аварії на ЧАЕС (які голодують біля Пенсійного Фонду в м. Донецьк). Була здійснена посильна допомога, але залишається питання: "Ваше ставлення до цієї акції?", і "Яка підтримка здійснюється на вищих щаблях влади?". Шахтарі звертаються до Вас особисто: "Як власне Ви можете допомогти?", "Кто дав право Кабміну на чолі з Азаровим впливати на судову владу?", "Чому гарант Конституції не реагує на те, що Кабмін порушує норми Конституції?"
АГ: Я підтримую будь-які активні дії громадян, які знають свої законні права і вміють або вчаться їх захищати. В даному випадку йдеться про активну протидію прийняттю командою Януковича сумнозвісного законопроекту, яким Кабміну хочуть передати у ручний режим виплату понад 10 мільйонам громадян пільг і соціальної допомоги. Тим самим позбавити громадян права навіть звернутися до суду задля захисту своїх прав. Ідеться про 36 категорій громадян: шахтарів, учителів, медиків, чорнобильців, афганців, учасників бойових дій, ветеранів і інвалідів усіх категорій і багатьох-багатьох інших. Це абсолютно законно і правильно, що громадяни рішуче піднялися захищати своє право у Донецьку, Харкові, Луганську, Одесі, Львові, Хмельницькому, Києві – по всій країні. Уряд боїться виходити до людей – нема чого сказати. Але так довго не буде, відповідати доведеться. Активістам акції протесту у Донецьку бажаю витримки і дякую Вам за мужність. Впевнений, з кожним днем, з кожним тижнем, таких як Ви ставатиме все більше.
Эвелина: Анатолий Степанович! Давно не видела вас на шоу Шустера. Это связано с тем, что не приглашают, или Шустер стал более осторожным? Ответьте пожалуйста.
АГ:  Справді, в студії Савіка Шустера останнього разу я був на початку липня. Чому не ходжу зараз – не запрошують. Чому не запрошують – можу лише здогадуватися. Савіка знаю давно. Думаю, аби усе від нього лише залежало, то брав би участь у його програмі. Зараз Савік працює на державному телеканалі ...
Ігор: Як Ви ставитеся до Кличка і чи ведете з ним переговори щодо спільної участі у майбутніх парламентських виборах?
АГ: До Віталія Кличка ставлюся з повагою. Переговори проводяться.
Степан, Київ: Які зобов’язання на майбутнє ви взяли на себе перед спонсорами, які фінансували виборчі кампанії – вашу президентську і місцеві вибори Громадянської Позиції?
Чи не обмежить це проведення вами самостійної політики в разі, якщо вас оберуть президентом?
АГ: Станом на сьогодні, 21 листопада 2011 року, ні я, Анатолій Гриценко, ні партія «Громадянська позиція», яку я очолюю, не маємо жодних зобов’язань перед людьми, які на різних етапах підтримували фінансово діяльність партії або участь ГП чи мене особисто у виборчих кампаніях. Підкреслюю – жодних зобов’язань: майнового, фінансового, кадрового чи будь-якого іншого характеру. Водночас хочу подякувати тим підприємцям, членам нашої партії, чи людям безпартійним, які поділяють наші принципи і підтримують нашу діяльність своїми ресурсами.
Петро Васильович: пане Гриценко, два роки тому, коли вас запитали – чи пішли б ви у розвідку з Яценюком, ви відповіли – ні. З тих пір Яценюк змінився, його партія Фронт Змін набрала електоральної сили. Чи пішли б ви з Яценюком у розвідку сьогодні?
АГ: Сьогодні не пішов би тим більш. В розвідку за лінію фронту можна іти з людьми, які мають характер, твердий хребет, мають принципи, і дії яких за екстремальних обставин можна прогнозувати. В моєму розумінні, Яценюк до таких не належить.
Мар'яна: Як часто ви спілкуєтеся з Ющенком?
АГ: Ми не спілкуємося взагалі.
Якубович: То Ганна Герман таки правду казала про вас, що ви часто буваєте на Банковій? З ким там розмовляєте і що вирішуєте? Торгуєтеся за місце в Раді, як і всі так звані опозиціонери?
АГ: Герман сказала неправду. Жодного разу за останні два роки я не був на Банковій. За свої слова відповідаю.
Владислав Боисполь: Анатолий Степаннович, какое Ваше отношение к ВО "Свобода"? Что Вы разделяете, а что не приемлете?
АГ: Партія «Свобода» в опозиції до нинішньої влади і на цій основі ми співпрацюємо. Думаю, що у новому Парламенті «Свобода» напевно не ввійде до більшості під прапором Януковича. І не голосуватиме за зміни до Конституції, якими народ захочуть позбавити права обирати Президента на загальнонаціональних виборах. Про розбіжності між ГП і «Свободою» зараз не буду говорити, не на часі – набагато важливіше спільними зусиллями усіх опозиційних партій якомога швидше зупинити бульдозер Януковича, який знищує країну. Це сьогодні головне.
Володя: Чому пан Козюра, який представляв вашу політичну силі в м. Луцьку, відмовився на останніх виборах йти під прапорами вашої партії?
АГ: Козюра не є членом партії «Громадянська позиція».
Джерело публікації: RegioNews
http://grytsenko.com.ua/press/view-veb-konferentsija-z-anatolijem-hrytsenkom.html

Немає коментарів:

Дописати коментар