Відкрите суспільство

«...кому підпорядковується публічна влада, кому підпорядковується верховна влада в країні - бандитам або громадянам країни? До того часу, поки це питання не вирішене, ніякі інші питання не можуть бути вирішені.»

Андрій Іларіонов

«Янукович – людина старого кримінального складу, яка має свої ігри «за поняттями». У тому світі не ухвалюють закон в принципі. Така людина може говорити про закон, але кримінальний світ не любить закону... Карні злочинці в таборах говорили політичним: ви прийдете до влади і знову мене посадите, оскільки моя справа – обійти закон, а ви хочете привести суспільство до закону»

Євген Сверстюк, доктор філософії, політв'язень радянського режиму.

четвер, 10 листопада 2011 р.

Російські історики закликають Україну не віддавати контроль над архівами Москві


Російські історики закликають Україну не приєднуватися до угоди «архівної» угоди СНД, яка передбачає розсекречення національних архівів за погодженням з Москвою. Про це Тижню повідомили у Центрі досліджень визвольного руху.
У жовтні на саміті СНД у Санкт-Петербурзі підписано угоду про зобов'язання країн-учасників узгоджувати політику розсекречення колишніх радянських архівів. Досі кожна країна СНД сама могла визначати, скільки правди про радянську владу мають знати її громадяни.
Згідно з новою угодою, країни втрачають можливість самостійно розсекречувати радянські архіви. Це можна робити лише за згодою країн-учасниць угоди. Її автори вважають, що такий підхід «забезпечить національну безпеку кожної з держав-учасниць СНД» та допоможе «формувати єдині підходи до перегляду секретних відомостей, засекречених у період існування СРСР». Наразі більше інформації про документ немає. Зокрема текст угоди неоприлюднений, офіційні коментарі відсутні. Проте відомо, що крім Росії, угоду підписали Білорусь, Вірменія, Таджикистан і Узбекистан, але вона відкрита для приєднання інших країн СНД.
Російський історик, дослідник радянських органів безпеки Нікіта Пєтров розгледів у такій угоді «бажання Москви нав’язати іншим країнам СНД свої підходи до радянських архівів».
«Єдиний підхід у даному випадку – це російський підхід. Не дай Боже, у республіках розсекретять якісь документи без згоди Москви», – пояснив історик, зауваживши, що йдеться, зокрема, про свідчення масових репресій у СРСР.
На думку науковця, «єдиний підхід» до радянських архівів став особливо принциповим для Москви після того, як Україна розпочала кампанію з увіковічення пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 рр.
«Якщо Україна підпише цей документ, їй доведеться закрити доступ навіть до вже оприлюднених документів, зокрема, й про Голодомор», – попереджає Пєтров.
За словами голови вченої ради Центру досліджень визвольного руху Володимира В´ятровича, хоча підпису української сторони під угодою наразі немає, однак зміни у підході до розсекречення архівних документів вже відчутні.
«За останні два роки архівом СБУ не оприлюднено жодної інформації про те, чи розсекречено якісь нові документи, чи введено їх в існуючу електронну базу даних. Водночас, в архіві СБУ фактично розформовано науковий відділ – звільняють людей, які систематично вивчали розсекречені документи», – розповів В’ятрович.
Він також повідомив, що дедалі частіше дослідникам відмовляють у доступі до архівних документів колишнього СРСР.
У свою чергу Нікіта Пєтров закликає українських істориків і правозахисників не допустити приєднання офіційного Києва до «архівної» угоди в рамках СНД.
«Справа істориків, як мені видається, підняти галас навколо цієї теми і створити таку атмосферу, що уряд України не підпише подібну угоду», – радить російський історик.
Дослідники не виключають, що завдяки цій угоді архіви силових відомств всіх пострадянських країн, за винятком Прибалтики, поступово закриються для наукової роботи.
У зв’язку з цим Центр досліджень визвольного руху скерував запит прем'єр-Міністру України Миколі Азарову з прохання оприлюднити зміст угоди і підтвердити наміри або факт її підписання.
Нагадаємо, у вересні минулого року СБУ затримала директора музею Руслана Забілого, конфіскувавши у нього комп’ютер та зовнішні диски. Згодом з’явилася офіційна інформація СБУ про порушення кримінальної справи за фактом готування до розголошення відомостей, що становлять державну таємницю.
В Музеї було проведено обшук, в рамках якого конфісковані комп’ютери істориків та відеозаписи спогадів повстанців і дисидентів.
Влітку нинішнього року працівники СБУ почали допитувати працівників музею як свідків у кримінальній справі за фактом замаху на розголошення відомостей, що можуть становити державну таємницю.
Тиждень          10 листопада, 2011 12:35
http://tyzhden.ua/News/34998
 

Немає коментарів:

Дописати коментар