Відкрите суспільство

«...кому підпорядковується публічна влада, кому підпорядковується верховна влада в країні - бандитам або громадянам країни? До того часу, поки це питання не вирішене, ніякі інші питання не можуть бути вирішені.»

Андрій Іларіонов

«Янукович – людина старого кримінального складу, яка має свої ігри «за поняттями». У тому світі не ухвалюють закон в принципі. Така людина може говорити про закон, але кримінальний світ не любить закону... Карні злочинці в таборах говорили політичним: ви прийдете до влади і знову мене посадите, оскільки моя справа – обійти закон, а ви хочете привести суспільство до закону»

Євген Сверстюк, доктор філософії, політв'язень радянського режиму.

середу, 1 червня 2011 р.

Парламент Грузії одноголосно прийняв "Хартію свободи"


31.05.2011
Парламент Грузії у вівторок прийняв "Хартію свободи", яка зокрема вводить обмеження для колишніх співробітників спецслужб Радянського Союзу, колишніх вищих посадових осіб компартії та комсомолу, наказує не допускати використання в громадських місцях фашистської і комуністичної символіки, і встановлює контроль за фінансовими потоками з-за кордону.
Хартія була прийнята одноголосно. "За" проголосував 81 депутат.
Автором Хартії є голова опозиційної фракції "Сильна Грузія" Гія Тортладзе, який об'єднав в цьому документі раніше розроблені ним законопроекти "Про люстрацію" і "Акт патріота".
Ряд положень Хартії набирає чинності вже зараз, до 1 січня 2012 року, а частина, що залишилася – з 1 січня 2012 року.
Метою Хартії свободи є викорінення, у відповідність з міжнародними принципами і нормами, посягань на основи безпеки країни, тероризму і злочинів проти держави. Хартія покликана сприяти ефективному функціонуванню законодавчих норм для гарантування національної безпеки і демократичного розвитку країни, і, відповідно, організувати превентивні заходи для протидії комуністичній і фашистській ідеології, сказано в преамбулі документа.
Частина Хартії, що стосується люстрації, передбачає встановлення посадових обмежень для колишніх співробітників спецслужб Радянського Союзу, а також колишніх вищих посадових осіб компартії та комсомолу. Ці люди не зможуть працювати в представницьких чи виконавчих органах, Раді безпеки, кабінеті міністрів, займати посади голів департаментів, в адміністрації президента, апараті парламенту, урядової канцелярії, регулюючих комісіях.
Для цієї категорії також будуть задіяні обмеження для роботи в міністерствах оборони і внутрішніх справ, оперативних підрозділах у званні віце-полковника і вище. Вони також не можуть обіймати посади суддів, керівників вищих навчальних закладів, проректорів, деканів та завідувачів кафедрою. Також для них буде неможливо полягати в керівництві Громадського телебачення або бути членом регулюючої ради.
Особи, які підпадають під люстрацію, повинні піти у відставку протягом місяця після набуття законом чинності, а інакше, спеціальна комісія зробить публічною інформацію про них.
Особи, які співпрацювали з радянськими спецслужбами, зможуть брати участь у виборах лише після того, як інформація про це стане публічною для виборців.
Друга частина Хартії, "Акт патріота" - це пакет антитерористичних заходів, які передбачають охорону стратегічних будівель та споруд, моніторинг так званих "умовних кордонів", а також моніторинг вантажів, що ввозяться до Грузії, і великих фінансових перерахувань.
Передбачається включення до єдиної бази МВС всіх стратегічних і важливих об'єктів, таких як аеропорти, порти, центральні та вузлові станції, станції метрополітену, мости, місця скупчення людей.
Законопроект крім цього зобов'язує уряд Грузії, міністерства фінансів та економіки, Національний банк, міграційну та цивільні служби, міністерство оборони, фізичних та юридичних осіб у рамках своєї компетенції передавати міністерству внутрішніх справ інформацію, що стосується терактів і іншого роду злочинів.
Міністерства фінансів та економіки, Нацбанк Грузії, комерційні банки з метою превенції злочинів, встановлення терористичних організацій та джерел їх фінансування, зобов'язані в разі великих фінансових транзакцій з-за кордону інформувати правоохоронні органи.
Комісія, яка буде розглядати реєстри осіб, які потрапляють під люстрацію, повинна бути створена президентом, і по одній людині до неї представлять фракції парламенту Грузії. Відповідно до законопроекту, комісію створює президент і до неї по одному члену зможуть представити фракції Парламенту Грузії.
Протягом шести місяців після вступу закону в силу, комісія отримає в своє розпорядження від відповідних органів матеріали про секретних агентів радянських спецслужб.
Також до повноважень комісії увійде функція розгляду і прийняття рішень щодо викорінення комуністичної чи фашистської символіки, культових будівель, пам'ятників, монументів, назв вулиць, що пропагують комуністичну чи фашистську ідеологію.

Немає коментарів:

Дописати коментар