Відкрите суспільство

«...кому підпорядковується публічна влада, кому підпорядковується верховна влада в країні - бандитам або громадянам країни? До того часу, поки це питання не вирішене, ніякі інші питання не можуть бути вирішені.»

Андрій Іларіонов

«Янукович – людина старого кримінального складу, яка має свої ігри «за поняттями». У тому світі не ухвалюють закон в принципі. Така людина може говорити про закон, але кримінальний світ не любить закону... Карні злочинці в таборах говорили політичним: ви прийдете до влади і знову мене посадите, оскільки моя справа – обійти закон, а ви хочете привести суспільство до закону»

Євген Сверстюк, доктор філософії, політв'язень радянського режиму.

неділю, 26 червня 2011 р.

Уряд годує українців казками


У ток-шоу "Велика політика з Євгенієм Кисельовим" Віце-прем'єр, міністр соціальної політики та праці Сергій Тігіпко дуже бідкався ходом пенсійної реформи. Мовляв, "уряд не сидить, склавши руки, дбає про наповнення грішми Пенсійного Фонду, та все ж ситуація залишається складною, кількість пенсіонерів зростає". Так, у першому кварталі доходи Пенсійного Фонду збільшилися на 22,95% порівняно з тим же періодом 2010 року. Це значить, менше пішло грошей на дотування з Держбюджету. Словом, єдиний вихід – негайне ухвалення нового пенсійного законодавства…

І це станеться, на переконання Тігіпка, вже в липні цього року. "Якщо проведемо пенсійну реформу в цьому році", – аж підстрибував Сергій Леонідович перед присутніми в студії, – "то будемо попереду всієї Європи. А через три-п'ять років Україна отримає стабільні 8-10% економічного зростання на рік". – Не більше й не менше. Він вирахував, зважив, передбачив. І уряд Миколи Азарова такої ж думки...
До речі, проблеми наповнення коштами Пенсійного Фонду (а вони таки є) давно можна було вирішити, якби влада справді хотіла цього. Бо справжня проблема – це величезний розрив між мінімальними та максимальними пенсіями. "Реформаторська" влада залишає незаслужені доплати чиновникам, пільги депутатам Верховної Ради та урядовцям, видає бюрократам так звані "премії" і "матеріальну допомогу". Зокрема, і "народним слугам", які і так купаються у солідних зарплатах. Ось вам, шановні, джерела наповнення Пенсійного Фонду!
У ЗМІ промайнула інформація, що колишньому голові Нацбанку Стельмаху держава виплачує щомісячно більше сотні тисяч гривень пенсії. Такі ж, а може, й більші суми отримують судді Конституційного Суду у відставці, а ще є судді-пенсіонери з Верховного Суду. Не злічити членів привілейованої касти. Чому не привести такі пенсії до розумних норм? А скільки в Україні пенсіонерів, які щомісяця отримують по 10-20 тисяч гривень? Це теж не нормально. У якій крані Європи пенсію призначають за двома десятками законів? – Лише у нашій. Ось чому цю ганебну практику необхідно ламати. І не розповідати суспільству казки про те, як буде добре за 3-5 років. Робіть це "добре" вже зараз, не відкладаючи на завтра. Бо "завтра" може бути пізно.
Згідно зі статистичними даними, багаті громадяни в Україні становлять 0,5-0,7% від загальної кількості укранців. Це 300 із гаком тисяч осіб. Їх річні прибутки – від кількох мільйонів до кількох мільярдів. А ось тих, хто не живе, а виживає, – більше у рази. Всього в нас за межею бідності – приблизно 14-15 мільйонів українців. З них 11,5 мільйонів – пенсіонерів, 2 мільйони – безробітних. Ця критична маса населення не може завжди чекати на поліпшення їхнього життя колись. Вона не хоче, щоб Партія регіонів, яка воцарилася в країні, годувала її казками.
А тим часом Президент України Віктор Янукович підписав закон, ухвалений парламентом 12 травня, про списання заборгованості з підприємств ПЕК. Йдеться про 24 мільярди гривень. "Пожалів" олігархів. Бо ж підприємства паливо-енергетичного комплексу перебувають у приватній власності супербагатіїв. А заборгували вони і держбюджетові, і Пенсійному Фонду.
Верховна Рада таємно ухвалила кошторис на своє утримання. Є інформація, що його обсяг становить аж 980 мільйонів гривень, що на 70 мільйонів більше, ніж було торік. Тобто, один депутат обходиться українським платникам податків щонайменше у 700 тисяч гривень на рік. Нечуване марнотратство у часи економічної кризи! І цей режим ще буде розказувати про якесь "скорочення видатків на утримання органів влади"?
Ось вам, шановний пане Тігіпко, й джерела надходження коштів до Пенсійного Фонду. Величезну прірву, що утворилася між багатими і бідними в нашій крані за останні роки, одними емоційними розповідями не подолаєш.
Олександр Хоменчук                                         24 червня 2011

Немає коментарів:

Дописати коментар