Відкрите суспільство

«...кому підпорядковується публічна влада, кому підпорядковується верховна влада в країні - бандитам або громадянам країни? До того часу, поки це питання не вирішене, ніякі інші питання не можуть бути вирішені.»

Андрій Іларіонов

«Янукович – людина старого кримінального складу, яка має свої ігри «за поняттями». У тому світі не ухвалюють закон в принципі. Така людина може говорити про закон, але кримінальний світ не любить закону... Карні злочинці в таборах говорили політичним: ви прийдете до влади і знову мене посадите, оскільки моя справа – обійти закон, а ви хочете привести суспільство до закону»

Євген Сверстюк, доктор філософії, політв'язень радянського режиму.

понеділок, 27 червня 2011 р.

Пенсійний кидок


Пенсійна реформа, про яку так багато говорили «більшовики», нарешті перемогла. Перемогла здоровий глузд, розрахунки хоч якось прожити на пенсію, а для декого – і надію до цієї пенсії дожити.
Новина для пенсіонерів – пенсію не підвищать.

Новина для передпенсіонерів сильної статі – до пенсії можна і не дожити.

Новина для передпенсіонерів слабкої статі – коли ви вийдете на пенсію, онуки будуть вже школярами. Няньчити НЕ доведеться.

Новина для тих, хто поки про пенсію не думає – грошима, відкладеними вами на пенсію, будуть розпоряджатися приватні пенсійні фонди і вам вони не дістануться.

Новина для всіх – пенсійна реформа погіршить якість життя кожного.
Це дайджест прийнятого в першому читанні законопроекту № 7455 «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи»
Текст обіймає 73 стандартних сторінки і абсолютно нечитабельний для звичайної людини. Ось, наприклад, дослівна цитата:
 «4. Страхові внески до Накопичувального пенсійного фонду для осіб, які беруть добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, нараховуються на суму, передбачену договором про добровільну участь».
Не знаю, кого як, а мене подібні формулювання від нинішнього уряду Януковича і його головного економіста Тігіпко сильно деморалізують.
Втім, не в тому біда. Специфіка роботи вимагає взяти себе в руки і уважно вивчити.
Опозиція закон теж прочитала і вже оприлюднила список найбільш вражаючих нововведень, які недвозначно прогнозують, що працювати ми будемо більше, а отримувати менше, а в багатьох випадках – ще й набагато пізніше, ніж ми розраховували. Якщо доживемо, звичайно!
Перерахую їх поіменно, прямо з цитатами зі статті Юлії Тимошенко, що люто виступає проти такої реформи.
1. Істотне (на п'ять років) збільшення пенсійного віку для жінок. Як зазначає у своїй статті Юлія Тимошенко: «невисокий пенсійний вік для жінок завжди вважався важливим соціальним надбанням, оскільки суспільна місія жінки далеко не вичерпується одним тільки стажем її роботи» .
У зв'язку з гнітючою демографічною ситуацією, яка і є, на думку ідеологів проекту, причиною необхідності проведення реформи – крок логічний і перспективний!
2. Збільшення пенсійного віку для деяких категорій чоловіків – наукових співробітників, викладачів, держслужбовців – до 62 років, військовослужбовців – до 60. «Таким чином, ті громадяни, які вже мали отримати пенсію і звільнялися у запас, тепер мають шукати собі місце роботи і додатково пропрацювати для отримання пенсії 10-15 років» .
У 45-50ть років роботу шукати – мила справа!
3. Зменшення пенсії внаслідок зміни формули розрахунку. За новою формулою для обрахунку розміру пенсії буде враховувати середня зарплата не за один рік, а за три: «Тільки через це при розрахунку пенсія кожної людини зменшиться на 120 гривень» .
Одначе 120 гривень з кожного пенсіонера в одні руки – пристойні гроші!
4. Збільшення на 10 років страхового стажу для нарахування мінімальної пенсії за віком. Жінкам тепер доведеться пропрацювати 30 років, чоловікам – 35.
«Тисячі потенційних пенсіонерів, які вже мають достатній стаж для отримання пенсії за віком, тепер повинні будуть працювати ще десять років. Що це таке? За яким вироком громадянам України дали по 10 років додаткових робіт?».
5. Збільшення на 10 років страхового стажу для отримання пенсії по інвалідності. «Відверте знущання над 2,5 мільйонами людей, яким і так живеться значно важче, ніж усім іншим. Якщо зараз пенсію по інвалідності призначають за наявності мінімального стажу від 2 до 5 років, то тепер вік змінюється від 5 до 15 років».
6. Скасування надбавки за стаж наукової роботи для наукових співробітників і викладачів. Пенсії їм будуть нараховувати пізніше на 2 роки і тільки тим, хто пропрацював в науці не менше 20 років. При цьому надбавка за понаднормовий стаж наукової роботи скасовується – щоб не засиджувались.
7. Збільшення на 5 років (до 25) вислуги для отримання пенсії військовослужбовцям. До того ж, офіцери тепер будуть виходити на пенсію як всі – у 60 років.
«Навіть з урахуванням підвищення терміну вислуги років, між реальним віком виходу на пенсію і 60 роками створюється "люфт" приблизно в 10-15 років, коли вони залишаться без забезпечення з боку держави. Знайшовши роботу, з зарплати вони будуть, як і раніше, відраховувати до соціальних фондів до 40%. Але вислугу років і трудовий стаж для отримання пенсії підсумувати не можна! Виходить колишніх офіцерів фактично підштовхують працювати нелегально».
8. Зменшення пенсій працюючих пенсіонерів: перерахунок пенсій у зв'язку з підвищенням прожиткового мінімуму буде проводитися тільки після їх звільнення. Крім того, пропонується обмежити для них нарахування надбавок за стаж – отримувати їх можна буде тільки після звільнення. Працюючих пенсіонерів у нас зараз 2,6 мільйона. З кожного потрошку . . .
9. Впровадження другого ступеня пенсійного забезпечення – недержавних (приватних) пенсійних фондів. «Це ще один масштабний обман: держава не збирається гарантувати збереженість коштів людей у цих недержавних фондах. Дуже схоже, що, зібравши з народу останні копійки, усі ці фонди можуть повторити сумну долю "трастів", які гучно виникли і тихо зникли разом зі своїми власниками та грошима вкладників на початку 90-х років».
10. Ті, кому на дату введення системи виповнилося не більше 35 років, будуть платити додаткові страхові внески у розмірі 2% з наступним щорічним підвищенням на один процентний пункт до 7%. Платити молоді люди будуть, це в законі прописано чітко, а ось де, коли і скільки потім вони отримають – поки неясно. «Платіть, Шура, платіть . . . »
11. Фіктивне зменшення пенсій держслужбовцям і обмеження надвисоких пенсій. «Законопроектом пропонується обмежити розмір пенсії держслужбовцям на рівні 80% заробітної плати, з якої було сплачено відповідні страхові внески. Це при тому, що для 90% громадян пенсія встановлюється в середньому на рівні 45-50% від їх заробітних плат».
З цих 11 пунктів кожен зможе вибрати по собі – не постраждають тільки народні депутати-судді-прокурори зі своїми багатодесятитисячними пенсіями. Ще зглянулись на держслужбовців – їх просто багатотисячні пенсії скоротять лише на 10%. Мабуть, щоб не пропала мотивація госслужити, виконувати і терпіти змолоду до самої пенсії. Ну, а якщо ви не держслужбовець, не прокурор і не народний депутат – готуйтеся!
Безсумнівно, пенсійна реформа необхідна. Але те, що пропонується нинішньою владою, нічого спільного з реформування не має.
Зупинимося предметно на введенні горезвісного другого рівня пенсійної реформи. Це нововведення полягає в тому, що тепер працюючі громадяни будуть у примусовому порядку(!) наповнювати не тільки державний Пенсійний фонд, а й приватні пенсійні фонди та фондики.
Перший рівень – той, що ми маємо сьогодні. Це солідарна система – кожен працюючий відраховує певний відсоток від своєї заробітної плати до Пенсійного фонду, з якого діти-сироти, інваліди та непрацездатні за віком громадяни отримують пенсію відповідно до розрахункової формули.
Тепер пропонується додати другий рівень – коли відраховувати доведеться не тільки в солідарний фонд, а й в накопичувальний, де гроші, що накопичуються тобою, будуть очікувати саме твого виходу на пенсію і потім виплачуватися особисто тобі.
Гаючи час в очікуванні, гроші поступово знецінюються, тому логічно, що вони повинні працювати – вкладатися в різні проекти – та приносити прибуток.
Якщо гроші вкладені по розуму, сума може навіть принести прибуток. Якщо ні – фонд може розоритися. А оскільки він приватний, то держава ніякої відповідальності не несе!
Людина ж має право вибирати цей фонд на свій смак: в МММ або в «Швидкі гроші» . . . Вам що більше подобається?
Пікантність ситуації полягає в тому, що держава, в особі своїх топ-менеджерів, навіть не заперечує, що справа ця ризикована. Що немає ніякої можливості перемогти корупцію: «Безумовно, дуже складно проводити такі складні реформи, коли немає довіри. Немає довіри, я теж розумію, чому це відбувається, тому що є корупція, тому що люди не готові терпіти, якщо сьогодні крадуть, що називається, щось невелике, що вони мають. Але хочу сказати – це не підстава для того, щоб не проводити реформи. Тому що буде ще гірше. Незважаючи ні на що потрібно це проводити», – вважає віце-прем'єр-міністр України Сергій Тігіпко.
Тобто корупцію перемогти не можна, а народ чомусь повинен її терпіти. І не просто терпіти, а ще й підгодовувати – відраховувати свої гроші в приватні фонди та бути готовими до того, що ці фонди зникнуть з грошима і без жодних правових наслідків, як це відбувалося в нашій країні не раз – з трастами, банками, страховими компаніями, кредитними спілками.
До речі, важливо відзначити, що головний "реформатор" країни, Сергій Тігіпко, який так красномовно намагається переконати нас, що пенсійна реформа – панацея, порятунок, надія і опора, робить це не тільки через службові потреби, а й за велінням серця.
Якщо взяти до уваги блискучі перспективи приватних пенсійних фондів, то у світлі нав'язаної нам реформи, стає вкрай цікавою одна сторінка біографії реформатора, комсомольця, відмінника і просто красеня Сергія Тігіпка.
 «У 2001 році народні депутати Омельченко та Єрмак у депутатському запиті стверджували, що в період з 1993 по 2001 рр. "Тігіпко особисто (в окремих випадках його дружина Наталія Тігіпко) разом з юридичними особами створив мережу взаємопов'язаних комерційних структур, страхових компаній і вніс значні кошти готівкою як свою частку їх статутного капіталу”. Серед створених структур були названі ТОВ "Альфа-Приват, ЛТД", ТОВ "Бета-К, ЛТД", ТОВ "БНМ-Приват, ЛТД", ЗАТ компанія з іноземними інвестиціями Українсько-Кіпрське "Приват Інтертрейдинг" (внесок С. Тігіпка – $ 5320), ТОВ "Сентоза ЛТД", ТОВ " СОЛМ ЛТД", ТОВ "Віст ЛТД", ЗАТ "Страхова компанія "Міжнародна страхова компанія" (внесок С. Тігіпка – 505 925 грн. , Н. Тігіпко – 28 107 грн.), ТОВ "Перша міжнародна фінансова корпорація" (внесок Н. Тігіпка – 27 844 грн. і 599 719 грн. ), ТОВ "Нафтогаз сервіс", ТОВ "Інвестиційна компанія "Бізнес-інвест" (внесок С. Тігіпка – 44 000 грн. ), ЗАТ страхова компанія "ПриватПоліс" (внесок С. Тігіпка – 497 146 грн. , Н. Тігіпко – 27 315 ​​грн. ), ЗАТ "Холдингова Компанія" Теко-ДНІПРОМЕТІЗ "(внесок С. Тігіпка – 111 000 грн. ), ЗАТ Страхова компанія" Міжнародна страхова група ". Керівники "Антимафії" висловлювали здивування кількістю внесених С. Тігіпко готівкових коштів і стверджували, що в 1995-1996 роках за допомогою кореспондентських рахунків ПриватБанку нібито "були відмиті за кордоном грошові кошти, здобуті злочинним шляхом, на суму більше $ 150 млн". За даними Омельченка і Єрмака, 7 травня 1996 року тодішній міністр внутрішніх справ України Кравченко направив Президенту Л. Кучмі доповідну цидулу "Про негативні тенденції в роботі комерційних банків". Виклавши наведені вище факти, міністр, за інформацією народних депутатів, запропонував голові держави "призначити урядову комісію з вивчення і відпрацювання питання відтоку з України грошових коштів через кореспондентські рахунки АКБ" Приватбанк ". За даними Омельченка і Єрмака, Леонід Кучма дав доручення "вжити заходів" по доповідній Кравченко. Проте конкретних дій, як зазначають законодавці, за цим не надійшло. Тігіпко ж в інтерв'ю газеті "День" влітку 2000 року сказав: "Святих на політичному Олімпі (і в бізнесі) немає". (Сайт Homo Politikus)
Тобто, у справі створення фінансових структур та організації їх прибутковості, панові Тігіпко мало рівних! Та й цитата більш ніж красномовна.
Втім, пан Тігіпко взагалі говорить красиво і доладно: «Мене ніхто не змусить вкрасти у пенсіонера. Я плювати, вибачте, хотів: нехай інші тягнуть мільярди, але я собі такого не дозволю. Цього нижче моєї гідності ». («Столичні новини», 26 березня 2003 р. ) .
Минуло вісім років, і мільярди, які можуть «тягнути» у пенсіонерів, треба думати, перестали принижувати гідність Сергій Леонідовича.
Втім, не тільки Тігіпко добре розуміє про перспективи порівняно чесного (узаконеного!) відбирання грошей у населення приватними пенсійними фондами.
За це рішення проголосували 245 з 381 народного депутата, зареєстрованого у сесійній залі. За документ проголосували 187 депутатів фракції Партії регіонів, 13 – НУ-НС, 15 – групи "Реформи заради майбутнього", 20 – Народної партії та 10 позафракційних.
Депутати фракції БЮТ-"Батьківщина" і Комуністичної партії не брали участь в голосуванні. Бо "Ця так звана пенсійна реформа впроваджується для того, щоб збагатити владу, а не людей", – вважає народний депутат від партії Батьківщина Наталія Королевська. Влада в черговий раз хоче обікрасти бідних, щоб збагатити багатих. Саме тому Партія регіонів та її кишенькові депутати навіть не розглядають проект БЮТ-"Батьківщини", який пропонує зробити рівно навпаки.
Окремо хочеться поіменно назвати депутатів-харків'ян, які підтримали "перспективну" ідею поліпшити матеріальне становище багатьох за рахунок бідних і самих бідних.

Від Партії регіонів:
Фельдман Олександр Борисович

Ковальова Юлія Вікторівна

Святаш Дмитро Володимирович

Богословська Інна Германівна

Гусаров Сергій Миколайович

Потапов Василь Іванович

Ісаєв Леонід Олексійович

Від депутатської групи «Реформи заради майбутнього» (!):
Камчатний Валерій Григорович

Гейман Олег Айзікович

Запам'ятайте ці прізвища, дуже скоро ці люди прийдуть до вас вмовляти в черговий раз повірити їм на слово, що вони зроблять ваше життя краще і в черговий раз дати їм депутатський мандат. Ви їм вірите? Я – ні, і не повірю ніколи!
Повертаючись до пенсійної реформи, залишається додати, що в нинішньому вигляді і в даній політичній ситуації вона нічого нам не гарантує. Зате дозволить авторам узаконити своє право розпоряджатися нашими пенсійними коштами, нашими долями, нашою старістю…
Якщо, звичайно, МИ ЇМ ПОПУСТИМО!
Юрій ДЄТОЧКІН

Немає коментарів:

Дописати коментар