Відкрите суспільство

«...кому підпорядковується публічна влада, кому підпорядковується верховна влада в країні - бандитам або громадянам країни? До того часу, поки це питання не вирішене, ніякі інші питання не можуть бути вирішені.»

Андрій Іларіонов

«Янукович – людина старого кримінального складу, яка має свої ігри «за поняттями». У тому світі не ухвалюють закон в принципі. Така людина може говорити про закон, але кримінальний світ не любить закону... Карні злочинці в таборах говорили політичним: ви прийдете до влади і знову мене посадите, оскільки моя справа – обійти закон, а ви хочете привести суспільство до закону»

Євген Сверстюк, доктор філософії, політв'язень радянського режиму.

пʼятницю, 24 червня 2011 р.

Директора заповідника, по якому хоче покататися на своєму смердючому джипі Вітька Янукович, погрожують зняти з роботи


Про це повідомляє Національний екологічний центр України.
Наводимо нижче повідомлення НЕЦУ, що надійшло до редакції «Обкому»:
«Близько двох сотень джипів, серед яких і машина сина Президента України Віктора Януковича-молодшого, планують протягом тижня плюндрувати кілька поліських заповідників. У Поліському та Рівненському заповідниках, а також у Шацькому національному парку вони хочуть влаштувати автоперегони по бездоріжжю.
Маршрут джипів проходитиме через три унікальні заповідні території України. У двох із них – Поліському та Рівненському заповідниках – встановлений режим абсолютної заповідності, а це означає, що там заборонено проходити навіть пішим людям. В Україні біля 8000 природних територій, що охороняються, і лише два десятки з них – «свята святих» – заповідники. Проведення перегонів саме тут є найбільш неприпустимим, ніж в інших місцях України», – каже заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк.
Судячи з відео та фотографій попередніх трофі-рейдів, важкі машини ламають та викорчовують дерева та кущі, псують дороги, винищують флору та фауну, що є надзвичайно цінними та охороняються українським законодавством та міжнародними конвенціями. Окрім цього, саме зараз триває сезон розмноження тварин, у зв’язку із чим більшість країн навіть запроваджують «місячники тиші». Україна теж має виконувати ці зобов’язання, адже ратифікувала Конвенцію про дикі види флори і фауни та середовище існування у Європі, згідно з якою заборонено розлякувати рідкісні види у сезон їхнього розмноження. Окрім обурення світової спільноти та міжнародного скандалу, що може статися після такого недбалого ставлення до заповідників, пробіг може викликати й цілком слушні юридичні наслідки: за псування об’єктів природно-заповідного фонду передбачена кримінальна відповідальність за статтею 252 Кримінального кодексу.
У самих заповідниках про плани перегонів на джипах або не чули зовсім, або чули тільки погрози – з боку організаторів.
 «Ми дізналися про перегони на джипах через інтернет. Зв’язалися з організаторами, а ті нам сказали: якщо ви будете виступати проти, директора та заступника директора заповідника знімуть з посад. Намагалися знайти якийсь компроміс, наприклад, щоб працівник заповідника хоча би показав найбільш цінні території, куди не треба заїжджати, але там перестали знімати трубку», – розказав працівник одного з заповідників.
Тим не менш, організатори трофі-рейду в усіх джерелах хваляться, що маршрут пройде саме заповідними територіями.
Національному екологічному центру України вдалося зв’язатися із організаторами заходу і попросити змінити маршрут пробігу в обхід заповідних територій, але окрім брутальної лайки у слухавку вдалося почути тільки те, що маршрут змінювати ніхто не збирається.
Національний екологічний центр України розіслав листи в усі обласні та районні адміністрації, територіями яких проходитиме маршрут пробігу, а також організаторам та спонсорам пробігу з вимогою заборонити проїзд заповідними територіями та змінити маршрут в обхід об’єктів природно-заповідного фонду.
Просимо вас також долучитися до захисту унікальних природних зон та надіслати організаторам та спонсорам листа з вимогою змінити маршрут трофі-рейду».
"ОБКОМ"                                             24 червня 2011 11:50

Немає коментарів:

Дописати коментар