Відкрите суспільство

«...кому підпорядковується публічна влада, кому підпорядковується верховна влада в країні - бандитам або громадянам країни? До того часу, поки це питання не вирішене, ніякі інші питання не можуть бути вирішені.»

Андрій Іларіонов

«Янукович – людина старого кримінального складу, яка має свої ігри «за поняттями». У тому світі не ухвалюють закон в принципі. Така людина може говорити про закон, але кримінальний світ не любить закону... Карні злочинці в таборах говорили політичним: ви прийдете до влади і знову мене посадите, оскільки моя справа – обійти закон, а ви хочете привести суспільство до закону»

Євген Сверстюк, доктор філософії, політв'язень радянського режиму.

пʼятницю, 17 червня 2011 р.

В Україні почастішали випадки перешкоджання силовими структурами діяльності журналістів.


Про це заявляє голова парламентської Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування випадків цензури у засобах масової інформації та тиску на свободу слова в Україні Ірина Геращенко. Парламентська більшість звіт комісії не затвердила і припинила її роботу.
З липня минулого року і до цього часу сталося дев’ять випадків перешкоджання журналістській діяльності з боку силових структур. За словами голови комісії депутата-нашоукраїнця Ірини Геращенко, у більшості випадків правоохоронці та суди відмовляють журналістам у порушенні кримінальних справ.
«Ми отримали близько ста скарг, – повідомила вона, – про тиск на журналістів, особливо в регіонах, про економічний тиск на комунальні медіа, про невмотивований напад на журналістів і перешкоджання діяльності журналістів з боку силових структур».
Також члени комісії повідомили, що одержали дуже багато скарг на непрозорість діяльності Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. За словами депутата-«нашоукраїнця» Миколи Катеринчука, ненормальною є ситуація, коли від Нацради неможливо отримати відповідь на запитання, хто став власником частот, які забрали в радіо «Мелодія»: «Що це таке відбувається, що у нас немає структури, яка може розібратися, хто отримав 53 частоти?» – зауважив він.
Парламентська більшість не підтримала звіт комісії, а представники фракцій більшості, які входять до її складу, підписали звіт із застереженням, що в оцінці ситуації зі свободою слова переважає емоційно-політична складова. Утім, як зазначила Ірина Геращенко, і самі журналісти не приділили звітові належної уваги.
«Навіть сьогодні, коли в залі ми обговорювали цю тему, ми обговорювали вбивство Гонгадзе, зникнення Климєнт’єва, розглядали непрозору діяльність Нацради з питань телебачення і радіомовлення – там не було жодного журналіста і жодної телекамери. І я не знаю, чому це так: чи тому, що журналістам сьогодні самим не цікава ця тема, чи вже отримане завдання не говорити про цю тему?» – прокоментувала ситуацію Ірина Геращенко.
У прес-службі журналістського руху «Стоп цензурі» зробили припущення, що про звіт комісії мас-медіа не поінформували належним чином. А представник організації «Репортери без кордонів» Оксана Романюк була здивована відсутністю уваги з боку парламентських журналістів до звіту комісії.
«Можливо, дійсно, була інформація, але редакторів наших провідних ЗМІ вона не зацікавила. Можливо, вони вирішили, що ця інформація не є для їхніх читачів потрібною. Адже ви знаєте, що не сам журналіст обирає собі тему – це вирішується на плануванні», – припускає вона.

Немає коментарів:

Дописати коментар