Відкрите суспільство

«...кому підпорядковується публічна влада, кому підпорядковується верховна влада в країні - бандитам або громадянам країни? До того часу, поки це питання не вирішене, ніякі інші питання не можуть бути вирішені.»

Андрій Іларіонов

«Янукович – людина старого кримінального складу, яка має свої ігри «за поняттями». У тому світі не ухвалюють закон в принципі. Така людина може говорити про закон, але кримінальний світ не любить закону... Карні злочинці в таборах говорили політичним: ви прийдете до влади і знову мене посадите, оскільки моя справа – обійти закон, а ви хочете привести суспільство до закону»

Євген Сверстюк, доктор філософії, політв'язень радянського режиму.

пʼятницю, 2 березня 2012 р.

Вельможні «нехватчики». Як Янукович та Грищенко в Ісландії «жрачку» закупляли



У Радянській армії була така категорія молодих солдатів під назвою «нехватчики». Худі, забиті, в заяложеній формі, дивно брудні і метушливі «бійці» були в багатьох підрозділах. Чи то від хронічного стресу та якогось дефекту психіки, чи ще від чого, «нехватчики» завжди зазнавали відчуття голоду, доїдали недоїдки, допалювали «бички» тощо. Природно, що така поведінка лише посилювала відношення до них, як до «чмирів», а враховуючи те, що «нехватчики» й місяцями не милися, то були вони в армії кастою недоторканних. Командири з усієї сили прагнули спихнути їх абикуди в госпчастину, і тому «нехватчики» ставали свинарями або кимось на цей кшталт. Навіть на госпблок їх прилаштувати вже не можна було через жахливу неохайність.
Віктора Януковича і Костянтина Грищенка якось складно уявити собі у вигляді «нехватчиків». Морди угодовані, костюми, напевно, від якого-небудь «Бріоні». Проте, звички «нехватчиків» явно збереглися. Про цю історію ісландська газета «Фрехтаблад» написала ще 30 вересня 2010 року, але ми про неї довідалися лише зараз. (http://www.visir.is/ExternalData/pdf/fbl/100930.pdf)
Отже, в нотатці, що на першій смузі головної ісландської газети було написано про дивну поведінку української урядової делегації під час дозаправлення в міжнародному аеропорту Кеплавік. Українська делегація на чолі з Януковичем поверталася того дня з США. Поки літак заправлявся для подальшого польоту на Київ, якісь члени української делегації (мабуть, обслуга) встигли завітати за 40 кілометрів до Рейк'явіка і виконати серйозне продуктове замовлення. На борт літака Президента України навантажили 100 кілограм ісландської продукції: риби і м'яса. Багато малосольного оселедця, свіжої і копченої тріски, філе пікші і палтуса. Консервований оселедець у солодкому соусі, креветки, риб'ячий жир з акули. З м'яса: баранячі ноги і яловичі спинки.
Найцікавіше в цій історії те, що на літак також завантажили декілька кілограм вершкового масла з позначкою: “для Костянтина Грищенка”. Кажуть, коли глава українського МЗСа відвідав Ісландію під час підписання договору про вільну торгівлю між Україною і EFTA, йому припало до душі місцеве масло. І тепер він вирішив їм «дозаправитися».
Для ісландців поведінка вищого українського керівництва була м'яко кажучи, забавною. Такі собі «човники» на Президентському літаку. Що гребуть «жрачку» у великих кількостях, нікого при цьому не соромлячись. Ну, натуральні «нехватчики». Сором, коротше кажучи. При цьому, зрозуміло, що весь цей багаж після прибуття в Україну не проходив митного огляду і, відповідно, країна не отримала встановленого митного збору. Що є порушенням закону.
З цієї невеликої історії можна зробити висновок, що Віктор Янукович і Костянтин Грищенко подібним же чином поводяться не лише в Ісландії, але і в усьому світі. Такий собі «комерційний туризм» за державний рахунок на потіху місцевим жителям. Які можуть лише здогадуватися про те, яку ж отруйну гидоту люди вимушені їсти в Україні, якщо її вище керівництво не соромлячись глобально «затоварюється» навіть під час високих державних візитів.
Ганебно в цій історії те, що по нинішніх вельможних «чмирям-нехватчикам» світ міркує про всю Україну. Ганебно і те, що той же Янукович з його чималими «статками» сповна міг би собі дозволити абсолютно законно купувати ісландські та інші делікатеси, а не використовувати для цього час службового відрядження і державний транспорт. Але жлоб – він і є жлоб. У всьому.
До речі, ця історія змушує задуматися і про те, як саме плануються візити наших можновладців? Виходячи з потреб держави або просто тому, що, скажімо в Ісландії якісний оселедець, а в Германії можна дешевше прикупити черепицю для Межигірського замку? А чом би, власне і ні?
І наприкінці, як тут не пригадати класика.
– Віктор Федорович, раджу вам візитувати до Ісландії
– А шо там?
– Там дох.я масла.
«ОРД», переклад Костянтин Строгинов.  02.03.2012 2:27
P.s.       Текст нотатки в оригіналі:
Forseti Úkraínu hamstraði lambakjöt og fiskmeti í bensínstoppi í Keflavík:
Forsetaþotan fyllt af góðgæti
UTANRÍKISVERSLUN Viktor F. Janúkóvitsj, nýkjörinn forseti Úkraínu, gerði stuttan stans á Keflavíkur– flugvelli nýlega er hann var á heimleið frá leiðtoga– fundi Sameinuðu þjóðanna í New York. Séríslenskt góðgæti virðist vel kynnt eystra því forsetinn gerði út menn til að hamstra íslenska matvöru og koma um borð í forsetavélina á meðan eldsneytistankarnir voru fylltir.
Alls keyptu sendisveinar hans um 100 kíló af mat– vöru. Þar bar mikið á saltsíld sem fengin var frá Kjartani í Sægreifanum við Geirsgötu og humri,ferskum og reyktum þorski, ýsu og lúðuflökum frá Fiskiprinsinum í Hlíðarsmára í Kópavogi. Eitthvað af Ora hunangssíld og hákarlalýsi fylgdi með. Forsetinn keypti jafnframt lambalæri og hrygg af nýslátruðu.
Utanríkisráðherra Úkraínu, Kostyantyn Grystsjenko, var hér á landi nýlega ásamt sendinefnd til að undirrita fríverslunarsamning milli EFTA
og Úkraínu. Mun ráðherrann hafa hrifist mjög af íslensku smjöri og voru allnokkur kíló í farteski for– setans sérstaklega merkt Grystsjenko, samkvæmt upplýsingum blaðsins.
http://www.ord-ua.com/2012/03/02/velmozhnyie-nehvatchiki-kak-yanukovich-i-grischenko-v-islandii-zhrachku-zakupali/

Немає коментарів:

Дописати коментар