Відкрите суспільство

«...кому підпорядковується публічна влада, кому підпорядковується верховна влада в країні - бандитам або громадянам країни? До того часу, поки це питання не вирішене, ніякі інші питання не можуть бути вирішені.»

Андрій Іларіонов

«Янукович – людина старого кримінального складу, яка має свої ігри «за поняттями». У тому світі не ухвалюють закон в принципі. Така людина може говорити про закон, але кримінальний світ не любить закону... Карні злочинці в таборах говорили політичним: ви прийдете до влади і знову мене посадите, оскільки моя справа – обійти закон, а ви хочете привести суспільство до закону»

Євген Сверстюк, доктор філософії, політв'язень радянського режиму.

четвер, 8 березня 2012 р.

Українки світу об'єдналися за звільнення Юлії Тимошенко


Приблизно у середині нинішнього лютого три відомі жінки України – поетеса Ліна Костенко, народна артистка Ніна Матвієнко і політик Олександра Кужель звернулися з листом по двадцятьох адресах світу. Серед тих, хто їх отримав – найбільш відомі і впливові жінки планети, – канцлер Німеччини Ангела Меркель, державний секретар США Хіларі Клінтон, прем'єр-міністр Австралії Джулія Гиллард, Президент Литви Даля Грибаускайте, віце-президент Єврокомісії і Верховний представник ЄС по питаннях зовнішньоъ політики і безпеки баронеса Кетрін Ештон, Президент Аргентини Христина Фернандес, Президент Бразилії Ділма Руссефф, Президент Фінляндії Тарья Халонен, перша леді США Мішель Обама, Президент Ліберії, лауреат Нобелівської премії світу 2011 Елен Джонсон-Сирліф, генеральний секретар Національної ліги за демократію (Бірма), лауреат Нобелівської премії світу 1991 року Аун Сан Су Чжі та інші. Окремо лист направлений Раді жінок – світових лідерів.
У відкритому листі-посланні українські жінки звертають увагу на долю в'язня режиму В. Януковича екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко. «Лідер політичної опозиції, екс-прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко безпідставно засуджена і грубо кинута у в'язницю за раніше прийняті нею політичні рішення, оцінку яким повинні давати не суд, а виборці – народ України. Юлія Тимошенко є найбільш успішною жінкою-політиком на всьому пострадянському просторі, на президентських виборах 2010 років, які вона з незначним відривом програла дыючому президентові, її підтримали майже 12 мільйонів українців».
Автори звернення відзначали, що річ навіть не в тому, що в Україні стало більше на одного політв'язня. «Щодня за ґрати кидають безневинних людей, яких ми не знаємо, – щодня заламують руки комусь лише за те, що він хоче жити в людяній державі і мати право бути людиною. Масштаби цієї біди значно більше: беззаконня, здійснене над Ю. Тимошенко, Юрієм Луценком, іншими політв'язнями – зробило уразливою і беззахисною життя кожної людини в Україні», – констатують Л.Костенко, Н.Матвієнко і А. Кужель.

Напередодні міжнародного жіночого свята 8 березня стало відомо, що звернення трьох відомих українок підтримали ще більше 60 відомих жінок світу українського походження. Серед них – професор Віра Бондарчук і письменник Марина Грушецька з Чикаго; Дарина Діка, антрополог, професор анатомії (Нью-Йорк); Оксана Пахльовська, доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедрою україністики Римського університету «Ла Сапьенца», лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка (Рим); професор Мар'яна Рубчак з Вальпараісо (США); Галина Траверса, доктор юридичних наук та Арина Шифман, письменник, з Чикаго; киянки – Ганна Ельськая, доктор біологічних наук, професор, дійсний член Національної академії наук України, директор Інституту молекулярної біології і генетики НАН України; Наталія Яковенко, професор, доктор історичних наук і багато інших відомих жінок-фахівців в різних областях культури, науки, журналістики, різних поколінь і різних географічних широт.
У їх листі говориться: "Висловлюэмо підтримку і солідарність Ліне Костенко, Ніні Матвієнко та Олександрі Кужель і рішуче приєднуємося до їх заклику.
Часто говориться про те, що Україна – географічний центр Європи. Але в «центрі Європи» організовано ганебне і зухвале судилище над жінкою-опозиціонеркою, яка проявила мужність, виступивши проти нинішнього політичного режиму. Це судилище – продуманий у вищих ешелонах влади цинічний спектакль міжнародного масштабу, направлений на припинення руху України до Європи, на приниження та дискредитацію країни за допомогою некомпетентної та підкупної судової системи, з використанням безкарного знущання влади над своїми опонентами, приниження жінки – колишнього прем'єр-міністра – в її людському, фізичному, етичному вимірах"
У листі наголошується, що за ґратами тривалий час знаходяться люди з важкими захворюваннями, і вони не отримують відповідної медичної допомоги. "А це прирівнюється до тортур – по нормах цивілізованого світу. Ми захищаємо не лише конкретну людину, а основні принципи демократії, тобто реальну можливість вибирати альтернативну владу, мати цивільні свободи і право на рівність перед законом. Ми захищаємо право опозиції на свободу висловів і дій та на повну і вільну участь у виборах. Ми захищаємо право України бути частиною вільного демократичного світу", – підкреслюють жінки.
 «Просимо всіх людей доброї волі в Україні та за її межами відстояти разом з нами демократичну перспективу Української держави", – заявили відомі жінки України і світу. Вони закликають керівників країн, світову спільноту засудити авторитарну політику режиму В. Януковича.
Олександр Горобець, журналіст, Київ       08 березня 2012, 12:59
http://www.echo.msk.ru/blog/jura777/866518-echo/

Немає коментарів:

Дописати коментар