Відкрите суспільство

«...кому підпорядковується публічна влада, кому підпорядковується верховна влада в країні - бандитам або громадянам країни? До того часу, поки це питання не вирішене, ніякі інші питання не можуть бути вирішені.»

Андрій Іларіонов

«Янукович – людина старого кримінального складу, яка має свої ігри «за поняттями». У тому світі не ухвалюють закон в принципі. Така людина може говорити про закон, але кримінальний світ не любить закону... Карні злочинці в таборах говорили політичним: ви прийдете до влади і знову мене посадите, оскільки моя справа – обійти закон, а ви хочете привести суспільство до закону»

Євген Сверстюк, доктор філософії, політв'язень радянського режиму.

понеділок, 12 березня 2012 р.

СБУ зацікавилася іноземними мовами


Пересічний громадянин України настільки звикся з цинічністю державної машини і правоохоронних органів, що не завжди може усвідомити весь масштаб абсурду, що його оточує.
Він звик приймати поздоровлення з нагоди Всесвітнього дня соціальної справедливості, стоячи в заторі на Набережній, поки його президент поїде відпочивати додому. Його вже не дивують міліціонери, що відкрито признаються у використанні піратського Windows і Microsoft, що сержант купив на Петрівці. Його в принципі вчать не дивуватися.
І якось так вийшло, що цей пересічний мешканець нестримно почав втрачати свої рефлекси. А коли він змирився, все те, що ще вчора здавалося дикістю, стало здаватися нормою.
На початку лютого поточного року викладачі спеціалізованого мовного центру “Менеджер” отримали запрошення прийти до СБУ “для дачі пояснень”. Документи прийшли не поштою, їх приносили люди, які рекомендувалися слідчими служби безпеки.
На пред'явлених “запрошеннях” не було ні печатки, ні пояснень причин виклику. Під двома сухими абзацами – лише підпис начальника Головного управління по боротьбі з корупцією і організованою злочинністю СБУ О. Головаш.
Підставою для виклику на дачу пояснень в “запрошенні” вказана 25-я стаття закону “Про службу безпеки України”. У цій статті досить детально перераховані всі права, які має Служба безпеки. Але ні в одному з пунктів цієї норми закону не вказано, що слідчі СБУ або начальники управління мають право викликати кого-небудь “для надання свідчень”. Більш того, термін “пояснення” згадується в законі лише один раз – в іншій статті і зовсім в іншому контексті.
До запрошених на бесіду віднеслися як до вірнопідданих селян. Їх не запитували, чи зручно прийти в указаний час. І не пояснювали причину такого делікатного ”запрошення”.
На питання “навіщо, і з якого приводу” викладачам відповідали: “Так треба, розповімо на місці”. Коли один з викладачів після консультації з юристом передзвонив по вказаному в запрошенні номеру і повідомив, що відмовляється приходити, йому погрозили викликом повісткою. У цей же період керівництво школи отримало запит на детальну  інформацію про викладачів школи і програми навчання.
Цілі цих заходів так і залишаються незрозумілими. Одні співробітники мовного центру завіряють, що викладачів іноземних мов запрошували в СБУ в рамках перевірки підприємства в КРУ. І, за їх словами, перевірка вже закінчена.
Інші співробітники – з числа тих, хто вже побував на Малопідвальній – стверджують, що питання співробітника СБУ стосувалися конкретного періоду роботи мовної школи, а саме – жовтня-грудня 2009-2010 років.
Як удалося з'ясувати “Українській правді”, в цей період школа “Менеджер” проводила тримісячний курс іноземних мов для держслужбовців різного рангу в рамках програми Євросозюзу TWINNING-TAIX. 
За словами викладачів, співробітників СБУ цікавила програма вивчання цього курсу, а також держчиновники, що відвідували курси в той період. Одного із запрошених співробітників школи просили впізнати фотографії різних людей. Іншого – викласти короткий курс тем, які проходили держчиновники, що виучують іноземні мови.
“Українська правда” вже мала досвід спілкування зі співробітниками та прес-службою СБУ, тому, перш ніж звернутися за офіційним коментарем, вирішила сама перевірити факт існування якихось службистів, що викликають громадян на співбесіди.
Нагадаємо, в жовтні минулого року одна із співробітниць редакції розмовляла з представником служби безпеки, який цікавився деталями її закордонного відрядження. Проте пізніше, навіть після вказівки мобільного телефону цього співробітника прес-секретар СБУ Марина Остапенко виявилася не в змозі знайти вказаного службиста.
Так само, наприклад, до цих пір залишається невідомим, хто “розмовляв” з журналістом газети “Коммерсант'-Україна” Артемом Ськоропадським про деталі його спілкування з опозицією в червні 2010 року.
Памятуя все эти эпизоды, “Украинская правда” решила самостоятельно уточнить причины повышенного интереса следователей СБУ к работе языковой школы. Для этого мы позвонили по мобильному телефону, указанному в “приглашении”. Состоялся следующий разговор:
Пам'ятаючи всі ці епізоди, “Українська правда” вирішила самостійно уточнити причини підвищеного інтересу слідчих СБУ до роботи мовної школи. Для цього ми подзвонили по мобільному телефону, вказаному в “запрошенні”. Відбулася наступна розмова:
- Добридень! Мені прийшло запрошення в СБУ. Я туди попав?
- Так.
- Скажіть, у якій справі? Це школа ”Менеджер”.
- З приводу “Менеджера”? Так. А ви хто?
- Я викладач <>.
- Добре.
- Скажіть, будь ласка, у якій справі мене викликають?
- З приводу співпраці з ”Менеджером”.
- Але в запрошенні написано “для дачі пояснень”. Це у якійсь справі?
 - Так.
- А у якій справі?
- Ну, я вам зараз сказати не можу. Приходьте, я вам все розповім.
- Як мені до вас звертатися?
- Прийдете на Малопідвальну, там покажіть запрошення, і ми вам все розповімо.
- Але в запрошенні вказана стаття 25 закону “Про службу безпеки”, проте там немає такого права в СБУ – викликати для дачи пояснень.
- Ну, як хочете, це право ваше. Я запросив, а ви – приходите або не приходите – як хочете.
- Тобто, це не обов'язково?
- Як хочете! Ні, обов'язково. Але ви як хочете. Але вас потім викличуть по інших органах.
- А які ще органи? Поясніть ситуацію, щоб я розумів, що мені робити.
 - Я вам сказав: приходите, я вам все поясню.
- Зрозумійте правильно, перший раз викликають в СБУ, і якось не дуже це зручно.
- Я вам сказав – це ваша особиста справа. Хочете приходите, хочете – ні. Вас потім викличуть в інші органи.
- А тут підпис Головаш. Це ви? Або хто?
- Ні. Це мій начальник.
- А як мені вас знайти на Малопідвальній?
- Прийдете, подзвоните по цьому номеру, я вийду і вас заберу.
“Українська правда” звернулася до СБУ з інформаційним запитом і вимогою вказати конкретні нормативні акти, згідно з якими Служба безпеці у приказному порядку викликає викладачів мовного центру на дачу пояснень.
Ми попросили роз'яснити, чи зобов'язаний громадянин України прибути в СБУ на таке запрошення, що означають слова співробітника СБУ “вас викличуть інші органи”, і що саме стало причиною зацікавленості СБУ діяльністю мовного центру.
Відповідь редакції прийшла з поштової скриньки Головного управління по боротьбі з корупцією і організованою злочинністю СБУ.
Автори листа повністю проігнорували прохання “Української правди” пояснити правомочність подібних запрошень до СБУ, обов'язків громадян в разі одержання таких листів і обґрунтованості погроз співробітника Служби безпеці з приводу якихось “інших” органів.
Згідно з листом, співробітників мовного центру запрошували в рамках перевірки дотримання законів посадовими особами Школи вищого корпусу державної служби Головного управління державної служби України і TOB “Спеціалізований мовний центр” Менеджер “при виконанні державних контрактів 20092010 років.
“За результатами перевірки задокументовані факти здійснення посадовими особами вказаних юридичних осіб правопорушень у сфері службової діяльності. Отримані матеріали направлені в прокуратуру для ухвалення рішення згідно з чинним законодавством”, говориться в документі.
У СБУ стверджують, що подібні співбесіди проводилися у відповідності с п. 8 ст. 25 закону “Про Службу безпеки України” і п. 1 ч. 1 ст. 8 закону “Про оперативно-розшукову діяльність”.
У вищезгаданих нормах йде мова про публічні та не публічні оперативні заходи, та опитування осіб по їх згоді. Ні про які погрози, які може дозволити собі співробітник СБУ під час запрошення, не йдеться.
При цьому залишається незрозумілою думка юристів СБУ: чи має право людина, яку запрошують на співбесіду, знати причину його виклику. І якщо не має, то як вона може приймати рішення згодна вона спілкуватися із співробітниками спецслужб чи ні.
Мустафа Найєм, УП        12.03.2012 15:55
http://www.ord-ua.com/2012/03/12/sbu-zacikavilasya-inozemnimi-movami/

Немає коментарів:

Дописати коментар