Відкрите суспільство

«...кому підпорядковується публічна влада, кому підпорядковується верховна влада в країні - бандитам або громадянам країни? До того часу, поки це питання не вирішене, ніякі інші питання не можуть бути вирішені.»

Андрій Іларіонов

«Янукович – людина старого кримінального складу, яка має свої ігри «за поняттями». У тому світі не ухвалюють закон в принципі. Така людина може говорити про закон, але кримінальний світ не любить закону... Карні злочинці в таборах говорили політичним: ви прийдете до влади і знову мене посадите, оскільки моя справа – обійти закон, а ви хочете привести суспільство до закону»

Євген Сверстюк, доктор філософії, політв'язень радянського режиму.

середу, 14 березня 2012 р.

Раїса Богатирьова: від «мадам-трамадол» до «мадам-крокодил»


Друге пришестя Раїси Богатирьової на пост міністра охорони здоров'я оцінювали по різному. За однією з версій, це був витончений хід Януковича по остаточному знищенню Богатирьової як політика. Не секрет, що вітчизняна медицина знаходиться в страхітливому стані і той, що ризикнув очолити медичне відомство, приречений на швидку відставку, як і численні попередники Богатирьової. По іншій – це був кінець опали Богатирьової, після того, як вона зрадила Януковича ради преференцій Президента Ющенка. Проте, існує і інший погляд на це призначення. Партії Регіонів потрібні серйозні фінансові надходження перед наступними парламентськими виборами. І «регіонали» скребуть по засіках скрізь, де лише можна. Саме у зв'язку з цим і була витягнута з нафталіну пані Богатирьова. Саме як фахівець з «швидких» грошей, які вона майстерно вміє отримувати з масової наркотизації населення. Проте, якщо раніше Богатирьову називали «мадам-трамадол», то зараз у неї з'явиться нова кличка – «мадам-крокодил».
Раїса Богатирьова і декілька депутатів, які мали бізнес у сфері фармацевтики, попали в скандал, коли кілька років тому (у 2008 році) вони заявили, що трамадол – це просто відмінне знеболююче, а не наркотичний засіб. Такі заяви були спровоковані тим, що трамадол таки визнали наркотиком і заборонили продавати в аптеках. Пізніше політика звинуватили в тому, що вона причетна до незаконного поширення трамадола на території України.
Чому політик так яро став на захист цього препарату? Та тут все просто. Річ у тому, що один з синів Богатирьової, Олександр, є власником фармацевтичного підприємства «Біолік». Саме це підприємство в мільйонній кількості виробляло трамадол, зрозуміло, що його заборона була не вигідна для сім'ї Богатирьової.
І ось тут пора перейти до власне «крокодила». Кілька років тому фірму «Біолік», почесним президентом якої декілька років була Богатирьова, придбав російський холдинг «Фармстандарт». Цей холдинг заробив свої вельми чималі гроші на виробництві декілька кодеїнвміщуючих препаратів, що є основою для кустарного виробництва «героїну для бідних», – дезоморфіна, або «крокодила».
Ось що писала про холдинг і «крокодила» російська преса:
«Знайомтеся: дезоморфін, він же «крокодил». За три роки вжиток дезоморфіна виріс в три рази і зростає по експоненті. «У листопаді у нас було 6% дезоморфінових наркоманів, – говорить Євгеній Ройзман,голова «Міста без наркотиків», – в квітні – 22%». «Торік ми накрили 7 тис. кубел, – говорить заступник голови ФСКН генерал Карташов, – 60–70% з них – дезоморфінові».
У «крокодила» три особливості. Перша – жахлива летальність. «Крокодиловий» наркоман живе не більше двох років і буквально гниє живцем. Хімічні речовини, що застосовуються при виготовленні «крокодила», роз'їдають тіло зсередини і зовні, і судини, і шкіру, а типовий вигляд споживача «крокодила» – страшні виразки, що покривають все тіло, діри в жовтих гниючих залишках зубів та діри в щелепі там, де зуби випали. Це – ожилі зомбі. Окремої статистики смертей від «крокодила» немає. Формально люди вмирають не від передозування, а від трофічних виразок, або інфаркту, або просто забувають дихати.
Друге. «Крокодил» – наркотик колективний. Кубло – особливо в маленькому, депресивному містечку – стає соціальним центром, замість церкви, мечеті або клубу, і тут же затягує в свою орбіту всю навколишню молодь. «Заходимо на кубло, – говорить Ройзман, – там 7—10 чоловік, всім по 20—25 років, всі судимі, всі гниють. Варяться з аптек, в аптеках для них пропонують вже готовий «набір наркомана»: «коделак», йод, шприц в пакетик кладуть, – найстрашніше, що на кублах завжди діти. І божевільна злочинність в окрузі. У них по 50 стільникових вилучають».
Героїн «вставляє» на 8 годин, а «крокодил» – на годину-півтори. Сергій Канев, кореспондент «Нової газети», в якого син помер від кодеїнвміщуючого тропікаміда, свідчить: син бігав в аптеку кожні три години. У героїнових є пауза, щоб мізки включилися, в «крокодилових» – ні. Лише ширнувся – знову потрібно бігти догонятись.
І, нарешті, третє: «крокодил» – наркотик дешевий. Це наркотик для бідних, який варять за допомогою йоду, бензину, сірників і кислоти з дешевих кодеїнвміщуючих препаратів: коделак, терпінкод, тетралгин, пенталгін, седал-М та ін.
Терпінкод виробляє ВАТ «Фармстандант». Коделак виробляє ВАТ «Фармстандарт». Пенталгін виробляють декілька виробників, у тому числі ВАТ «Фармстандарт». Тетралгин виробляють ОАО «Фармстандарт» і «Нотекс». Седалгін-нео виробляє Balkanpharma, седал-М виробляє Milve Pharmaceuticals.
Топ кодеїнвміщуючих препаратів, вжиток яких зростає на 5–7% щорік, – це терпінкод, коделак і пенталгін. Всі три виробляє ВАТ «Фармстандарт».
Попереду всіх брендів – «Фармстандарт»; сировина для виробництва «крокодила» з року в рік демонструє високі темпи зростання. Компанія не втомлюється цим публічно хвалитися. У 2007-му вона з гордістю назвала 6 брендів «Фармстандарта», що увійшли до топ-20 вітчизняних найбільш вживаних препаратів. Три з цих шести називалися терпінкод, коделак і пенталгін.
У 2008 році компанія звітувала в зростанні виторгу за безрецептурні засоби на 2 млрд. гр. «Найбільший вклад в приріст був внесений наступними препаратами: арбідол, терпінкод, пенталгін і коделак», – свідчить її прес-реліз.
[“Відомості”, 08.04.2011, “Кодеїн – по рецепту”: Всього в Росії продається, за даними центру маркетингових досліджень «Фармексперт», 22 види ліків з кодеїном – знеболюючих і протикашельних: наприклад, декілька видів пенталгіну, нурофен, седалгин і ін.
У 2010 р. продано 92,49 млн. пакунків кодеїнвміщуючих препаратів на $306,3 млн., підрахував «Фармексперт». На препарати з кодеїном довелося, за даними аналітиків центру, менше 2% російського ринку ліків. Але за минулий рік продажі таких препаратів виросли на 20,86% в грошах і на 25% в пакунках. «Упевнений, що в основному зростання цих продажів пов'язане з тим, що виріс попит на ці пігулки серед наркоманів, особливо в депресивних регіонах, де низький соціально-економічний рівень розвитку, де низька заробітна плата, де високе безробіття», – стверджує Іванов (цитата по «Інтерфаксу»).
На початку року попит на кодеїнвміщуючі препарати ще підскочив, говорить гендиректор «Фармексперта» Микола Демідов. Він передбачає, що стрибок пов'язаний з забороною на безрецептурну відпустку таких ліків, що готується.
Лідер продажів – препарати під маркою «Пенталгін» компанії «Фармстандарт», у 2010 р. продано 34,56 млн. пакунків (приріст до 2009 р. – 20,97%) на суму $93,35 млн. (+12,92%). У пакунках це більше чверті ринку кодеїнвміщуючих препаратів, в грошах – ледве більш за третину. На продаж «Фармстандарта» рецептурне видавання кодеїнвміщуючих препаратів істотно не вплине: нещодавно компанія вивела на ринок пенталгін без вмісту кодеїну, говорить заступник гендиректора по фінансах компанії Олена Архангельська. – Врізання К.ру]
Як ви гадаєте, враховуючи статистику Ройзмана та ФСКН, чи може хоч один, навіть самий оптовий торговець героїном порівнятися за прибутком з тим зиском, який компанія «Фармстандарт» отримує з «крокодилового» сегменту фармринку?
Арбідол купує бюджет і рекламує Путін, пенталгін хоч би агресивно рекламують по телевізору. Питання: чому ж зростають продажі препаратів проти кашлю – терпінкода і коделака? Невже ми так розкашлялись?
«Органи охорони здоров'я зорганізували в країні легальну наркоагресію», – говорить о. Анатолій (Берестів), один з найвідоміших служителів церкви, що давно і довго бореться з наркоманією.
У Красноярську восени 2009 років спробували дозволити продаж кодеїнвміщуючих препаратів лише по рецептах. «Фармстандарт» тут же подав скаргу у ФАС, і спробі заборонити легальну торгівлю сировиною для наркотиків було покладено край в ім'я свободи торгівлі.»
За нашою інформацією сімейство Богатирьових продало «Фармстандарту» «Біолек» з одного боку з тим, щоб російський посол Зурабов пролобіював призначення Богатирьової на пост міністра охорони здоров'я, з іншою, продаючи «Біолек», сімейство знало, що фірма буде перепрофільована саме на виробництво складових для «крокодила» і була обумовлена чітка «доля» в цьому бізнесі, що і була обіцяна Януковичу як «внесок» на прийдешні вибори.
(далі буде)
Ігор Ненашев, спеціально для «ОРД»           14.03.2012 0:37
http://www.ord-ua.com/2012/03/14/raisa-bogatyireva-ot-madam-tramadol-k-madam-krokodil/?lpage=1

Немає коментарів:

Дописати коментар