Відкрите суспільство

«...кому підпорядковується публічна влада, кому підпорядковується верховна влада в країні - бандитам або громадянам країни? До того часу, поки це питання не вирішене, ніякі інші питання не можуть бути вирішені.»

Андрій Іларіонов

«Янукович – людина старого кримінального складу, яка має свої ігри «за поняттями». У тому світі не ухвалюють закон в принципі. Така людина може говорити про закон, але кримінальний світ не любить закону... Карні злочинці в таборах говорили політичним: ви прийдете до влади і знову мене посадите, оскільки моя справа – обійти закон, а ви хочете привести суспільство до закону»

Євген Сверстюк, доктор філософії, політв'язень радянського режиму.

вівторок, 6 березня 2012 р.

Банківський генерал від корупції і афер


Мода на «весільних генералів» при комерційних установах з'явилася давно. Високопоставлені міліціонери і СБУшникі, начальники департаментів, замміністри і навіть міністри у відставці перебралися в багато обставлені кабінети банків, корпорацій і олігархічних офісів. Не відстав від колег і екс-зампред СБУ Микола Герасименко: фігурант величезної кількості скандалів – від міжнародних до еротичних – доглянув собі місце в «Укрінбанку». Для цього він допоміг «віджати» банк у його колишніх власників. І перебуває при нинішньому главі правління в незамінних радниках.
Мабуть, небагато знайдеться «служивих в чинах», про які в Інтернеті написано стільки забавних історій. Генерал-лейтенант Микола Герасименко, по прізвиську «Герасим» і «Упир» (за хвору блідість і червонуваті очі), в цьому плані може вважатися рекордсменом. Опис його подвигів у викладі різних авторів зайняв би декілька десятків газетних смуг. Це дуже великий об'єм для однієї публікації. Тому обмежимося окремими фрагментами.
Біографічна довідка (узято з сайту «Україна кримінальна»): Герасименко Микола Михайлович, народився 27 січня 1957 року в селі Дружба Ямпільського району Сумської області. У органах держбезпеки з 1984 року. У липні 2005 року усунений з посади першого заступника начальника Слідчого управління СБУ. За допомогою наближеного до Президента України редактора газети «Україна молода» Михайла Дорошенко в квітні 2007 року призначений з підвищенням – начальником Слідчого управління СБУ, в червні 2007-го зайняв крісло заступника Голови СБУ – начальника Слідчого управління. Хитрий, скритний. Надзвичайно виверткий, користолюбний.
На відміну від товаришів по службі, Герасименко ніколи не мав особистих політичних переваг. Він з однаковим завзяттям порушував кримінальні справи по з'їзду в Сєвєродонецьку (проти Партії регіонів) і по фактах масових безладів 9 березня проти УНСівців. Причому обидві справи рвався розслідувати особисто, всіляко демонструючи начальству свою старанність.
Під час другого із згаданих слідств Герасименко дуже смішно і незграбно намагався схилити до співпраці і одночасно співжиття на конспіративній квартирі відомого адвоката Тетяну Монтян. Про що Монтян з властивим їй відчуттям гумору повідала на сторінці свого Інтернет-блогу.
Для тих, хто полінувався зайти за посиланням, процитую декілька рядків з цього есе.
 «…психостатева гра з Колею (Герасименко, – автор) закономірно призвела до того, що він повіз мене на якусь хату… самі розумієте, для чого – обговорити хід слідства по справі “9-го березня” зайнятись шаленим коханням та неземними пестощами :)
Трахати Колю я, звісно, і на думці не мала – все-таки почтєнная матрона, мати (тоді) трьох синів, дружина відомого судді етсетера, а головне – терпіти не можу людей, які вважають жінок ідіотками, здатними купитись на понтові заморочки.
Але Коля не зрозумів, що у мене головна ерогенна зона – це мозок (який він внаслідок повної своєї бездарності в юриспруденції збудити нездатен апріорі), та всерйоз повірив, що я “нєпрочь” :)))
Головним моїм мотивом поїхати “на хату” була звичайна жіноча цікавість – а що ж з себе уявляють хати, в яких гебня трахає “потрібних” жінок? По дорозі я проробляла варіанти, яким саме чином розчарую Колю стосовно потрахаццо, і ось…
Ми зайшли в хату, Коля ввімкнув світло, і… у мене почалася істерика – хата була АБСОЛЮТНО ПУСТОЮ! Голі стіни, і ВСЕ!!! Навіть підвіконня були вузенькими… ;)
Відсміявшись, я поцікавилася у Колі, хто ж це його так ненавидить в конторі, аби підсунути таку свиню ключі від такої квартири ;) Заскреготавши зубами, Коля погодився, що да, таки є такі люди :)))
Сподіваюсь, його мстя була жорстокою:)))…».
Те, що Герасименко, м'яко кажучи, не любили в «конторі», не дивно. Він щемів перспективних співробітників, закривав збуджені ними кримінальні справи (думається, не просто так) або навпаки змушував підлеглих розслідувати  злочини типа Сєвєродонецького з'їзду. Деякі жадібні витівки Герасименко коштували його співробітникам вимушеної втечі з України або тюремного ув'язнення.
Зокрема, під «чуйним» керівництвом Герасименко китайцям був проданий конфіскований як речовий доказ у кримінальній справі №222 гафній, який з 1992 року зберігався в СБУ. Микола Михайлович доручив двом колишнім слідчим СБУ продати гафній підставній фірмі «Світязь і К» за ціною 40 гривень за 1 кг. Після численних перепродажів його ціна збільшується до 900 грн. за 1 кг. А через деякий час гафній «вирушає» до Китаю за ціною $216 за все той же кілограм.
По даній операції згодом було збуджено кримінальну справу. Але Герасименко зумів знищити всі докази, що свідчать про його безпосередню причетність до афери. Слідчим, які працювали у нього на підхопленні, повезло менше: один був вимушений терміново бігти до Росії, інший виявився в СІЗО.
Постраждали і підлеглі Герасименко, яких він змусив втричі занизити вагу контрабандного вантажу, що складався з турецького ширвжитку і затриманого 3 вересня 2004 року в аеропорту «Гостомель». Навіщо занизив, запитаєте ви? Ну, щоб викрасти і продати 7 тис. з 10 тис. тонн конфіската, так само як він зробив з гафнієм.
Цю історію детально описав колишній УБОПівець Тарас Залесський, головний редактор «УК», в своїй авторській статті «ОПГ від СБУ: щури конторські» в 2008 році.  
«Відомо, що співробітники ГУ «К» СБУ, що затримали контрабанду, на місці склали необхідні документи, вказавши, що вага багажу складає 10 400 кг в кількості 386 місць. Який був завантажений в дві важкі фури з причепами.
А ось в матеріалах, складених слідчим Юром і експертом Павленко, вага вантажу вже не перевищувала 3 000 кг! І з легкістю розмістився б на одному «КАМАЗі».
ОЗУ Миколи Герасименко зразка 2002–2005 років мала стійкий склад з чітким розподілом ролей і планами, що далеко йдуть. Тими ж щурячими ходами ОПГ Герасименко обкрутила аферу при розслідуванні кримінальної справи №222 за фактом контрабанди товарів 12 серпня 2004 р. через порт м. Ялта. У особливо великих розмірах.».
Згодом фігуранти у даній гучній справі самі попали під слідство і звільнення. А їх патрон вийшов сухим з води, знову штурхнувши свої гріхи на підлеглих.
Взагалі, генерал-лейтенант Герасименко попав на допити лише внаслідок надмірної послужливості. Коли Віктор Балога став главою Секретаріату Віктора Ющенка, Герасименко потягнув і заховав в своєму гаражі матеріали справи про контрабанду елітних іномарок на закарпатській митниці, де якимсь боком проходив брат високопоставленого чиновника Іван Балога. Розстарався до такої міри, що за фактом зникнення старої справи з архіву було збуджено справу, в гаражі у заступника голови, з чуток, навіть провели обшук, де і знайшли погризені мишами папери. Над Балогой і Герасименко довго сміявся весь бомонд, що першому явно не сподобалося, і другий виявився за штатом СБУ.
Залишившись поза справами, Герасименко почав шукати собі нового господаря. І незабаром знайшов. Свого часу він допомагав вирішувати «комерційні питання» Володимиру Клименкові – керівникові банку «БІГ Енергія», відомому своїми талантами кидати партнерів. За допомогою «Герасима» Клименко зумів витіснити Сергія Мещеряка з посади голови правління старішого акціонерного банку країни – «Укрінбанку», і сам зайняв це крісло. А Герасименко привласнив почесне звання радника голови правління.
У статті «Хто і як заробляє на проблемних банках» детально описано, як діє тандем взагалі і Микола Герасименко зокрема.   
«Після зміни власників і правління «Укрінбанку» команда, що знов прийшла, на чолі з Клименко–Герасименко почала активно займатися схемами «кидків» клієнтів. Зі слів співробітників Національного Банку, вони регулярно спотворюють звітність банку, підроблюють документи.
Так, 27 серпня 2010 року «Укрінбанк» продав удвічі дешевше за його ринкову вартість офісний центр ТОВ «Біла Акація», що знаходиться у той час в заставі в банку. Заздалегідь, шляхом обману і підробок, оволодівши всіма необхідними документами. 
Те ж було виконано і з торгівельним центром в Тернопільської області. В даний момент за такою ж схемою пари друзів-партнерів намагаються оволодіти крупним підприємством «Вініфуд».
Рейдерські дії «Укрінбанку» курирує Микола Герасименко, що, як співробітник СБУ (яким насправді був, але для солідності прикидається, ніби перебуває в запасі, – автор), через підставних осіб оволодів пакетом акцій банку. Крім того, Герасименко неодноразово брав участь в бізнес-переговорах з клієнтами «Укрінбанку», представляючись «російським акціонером» (!).У зв'язку з тим, що бізнес-діяльність співробітника СБУ, що діє, класифікується кримінальним кодексом як корупція, всім клієнтам «Укрінбанку», що мали справу з «російським партнером» Герасименко, слід проінформувати про цей факт СБУ.
Необхідно також відзначити, що для проведення рейдерських схем і захвату майна вказана група поставила ліквідатором банку «Синтез» свою людину – Чечиля. Чечиль регулярно звітує Клименко і Герасименко про всю діяльність і фактично працює під їх керівництвом. Акціонери банку «Синтез» порушили кримінальні справи проти Чечиля, який в стилі вищезазначеної групи намагався розікрасти майно, що дуло в банку «Синтез».».
Така ось історія про генерала, не стільки весільного, скільки корупційного. Судячи по кількості негативу, що накопичився в Інтернеті, термін продуктивної роботи Герасименко на Клименко на банківській ниві добігає кінця. Від обох іде ясно відчутний дух слідчого ізолятора. У тому, що «піднебіння в клітинку, друзі в смужку», для цієї пари – лише питання часу, майже не залишається сумнівів.
Можливо, тому Клименко і Герасименко терміново наглядають собі мажоритарні округи. Пройти до парламенту і одержати статус депутатської недоторканості для них зараз головне завдання.
Вже відомо, що Клименко підгодовує керівництво Тернопільської області. У місцевій пресі пишуть, що голова правління «Укрінбанку» намилився йти по Південному виборчому округу (Збаражський район). Герасименко ж, швидше за все, поїде до себе на батьківщину, в Сумську область. У надії, що звістки про його витівки туди не долітали і люди наївно довірять землякові свої голоси
Сергій Ніколаєнко             06.03.2012 13:14
http://www.ord-ua.com/2012/03/06/bankovskij-general-ot-korruptsii-i-afer/?lpage=1

Немає коментарів:

Дописати коментар