Відкрите суспільство

«...кому підпорядковується публічна влада, кому підпорядковується верховна влада в країні - бандитам або громадянам країни? До того часу, поки це питання не вирішене, ніякі інші питання не можуть бути вирішені.»

Андрій Іларіонов

«Янукович – людина старого кримінального складу, яка має свої ігри «за поняттями». У тому світі не ухвалюють закон в принципі. Така людина може говорити про закон, але кримінальний світ не любить закону... Карні злочинці в таборах говорили політичним: ви прийдете до влади і знову мене посадите, оскільки моя справа – обійти закон, а ви хочете привести суспільство до закону»

Євген Сверстюк, доктор філософії, політв'язень радянського режиму.

четвер, 1 березня 2012 р.

Лютий 2012. Деякі економічні (і трохи політичні) підсумки місяця


«Ми ще не почали розмовляти з людьми», – прем'єр-міністр України. Слова вождя світового пролетаріату про те, що «політика є концентрованою економікою» в контексті подій в нашій країні набувають нового вмісту. Українська влада проводить настільки «авторську» економічну політику, що вона, безумовно, приведе Україну до великих проблем в «політичній політиці».
Виступаючи в лютому перед членами ради Клубу головних редакторів (КГР) країн СНД, балтії і Грузії, прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що ні його уряд, ні вся влада, ні Партія регіонів, яка складає політико-економічне осердя цієї влади, не бояться йти на парламентські вибори. «Ми спокійно підемо на вибори. Нам є, з чим йти до людей. Вони невдоволені, тому що криза затягнулася. Але ми з нею боремося. І ми ще не почали розмовляти з людьми, розповідати їм про те, що робимо», – сказав прем'єр.
А ми, товариш Азаров, на власній шкурі відчуваємо ваші «роботи», розповідати вже не треба. Це дивне одкровення прем'єра майже збіглося із знаменною датою: 25 лютого завершився другий рік з дня інавгурації Президента України Віктора Януковича. Президента, який обіцяв реформи країні. Кінець епіграфа.
Обличчя з втраченою довірою
Тепер, як пропонував Шарапов Жеглову, спираємось на факти, і лише на факти. Україна попала в нижчу категорію в рейтингу вільних економік, що складається Heritage Foundation, зайнявши 163 місце з 179 і показавши гірший результат серед країн Європи. Разом з Білоруссю і такими країнами, як КНДР, Зімбабве, Сьєра Леоне, Іран, Ліберія, Того, Кирибаті, Бурунді і іншими, Україна розташувалася в категорії репресивних економік. http://gtmarket.ru/news/state/2011/01/13/2758 .
Укладачі рейтингу вважають, що основи економічної свободи в Україні крихкі і розподілені по країні нерівномірно. «Слабкий захист прав власності і широко поширена корупція відохочують займатися підприємницькою діяльністю значно підривають перспективи довгострокового економічного розвитку», – написано в доповіді про положення в Україні.
ДМСУ визнала, що Податковий кодекс задавив малий бізнес http://economics.lb.ua/other/2011/04/15/92809_gnau_priznala_chto_nalogoviy_kod.html
У 2011 році кількість створених фізичних осіб-підприємців, приватних підприємств і товариств з обмеженою відповідальністю значно зменшилося порівняно до 2010-го року, а припинених суб'єктів господарювання – значно збільшилося. Про це повідомляється в статистичній довідці, приведеної Державною податковою службою у відповідь на відповідне депутатське звернення нардепа Святослава Олейника. Руйнівним наслідком так званої «податкової реформи» є значне зменшення підприємницької активності; на думку Олейника, тенденція до значного зменшення кількості приватних підприємців надалі лише наростатиме.
По витратах бізнесу на бюрократів Україна лідирує в світі. Українські підприємці платять майже 1% від ПДВ, а це майже 10 мільярдів гривень, щорік на процедури, пов'язані з веденням податкового обліку. Потенційно це той ресурс, який повинен піти в економіку, проте витрачається на всілякі бюрократичні потреби http://www.monarchism.org/?page=public&id=4333
Схваленим нинішньою коаліцією і підписаним Президентом України законом «Про Державний бюджет на 2012 рік» передбачені рекордні суми на утримання державного апарата.
Але є ще чимало досягнень за 2011 «реформаторський» рік: Україна лідирує в світі по динаміці падіння виробництва автомобілів. При Союзі в Україні випускали не лише автомобілі, але і космічні кораблі. Тепер, по динаміці падіння автовиробництва український автопром показав гірший результат в світі. Українці лідирують в списку самих хворих націй світу, лідери по еміграції, країна друга в Європі і п'ята в світі по темпах розвитку епідемії СНІДУ, і – ось це було несподіванкою! - країна лідирує серед країн Європи, в яких найменше читають.
Рейтинг по податковій системі України в міжнародному рейтингу так званої «Доповіді по необтяженості здійснення бізнесу в країні»: з 183 країн Україна займає 181 місце по сплаті податків. Проблема не в самій побудові податкової системи, не в сильному податковому навантаженні, а в колосальному рівні адміністрування і корупції при сплаті податків.
Дуже важливою і потрібною в програмі Президента була реформа державного управління. І тут криються основні проблеми, пов'язані з тим, що цілого ряду інших реформ пробуксував. Реформа державного управління в його класичному розумінні була зведена до реформи адміністративної, і фактично звелася до нуля. А про інвестиції і говорити не хочеться: основна проблема, яка турбує інвесторів, – це надхмарний рівень корупції, адміністративні бар'єри для ведення бізнесу і непередбачуване законодавче поле. Досить пригадати ті обмеження, які вводилися торік стосовно сільськогосподарській продукції, і цілий ряд інших обмежувальних заходів, які впроваджувалися «реформаторами» в інших секторах економіки.
Ще цілий ряд невирішених, швидше, нерозв'язних, проблем: пенсійна система продовжує залишатися одною з найгірших в світі і «з'їдає» 18% нашого ВВП. Все це накладається на дуже погану демографічну ситуацію, де з одного боку – старіюче населення, а з іншої – відтік громадян з України, що є критерієм якості життя в країні. Більшість експертів погоджуються з думкою: через 7-10 років на того одного, що працює буде один пенсіонер. А чи буде взагалі коли-небудь проведений аудит Пенсійного фонду?
Є ще колосальна проблема під назвою НАК «Нафтогаз України». Це жахлива дефіцитна бізнес-структура, дефіцит якої порівняний з дефіцитом в принципі всього державного бюджету. Цього року дефіцит НАК «Нафтогаз» може досягти порядку 2% ВВП. Додайте це до 2,5% загальнодержавного дефіциту. «Нафтогаз» пожирає величезні бюджетне гроші, при цьому, без перспективи зниження витратів. Тут доречно пригадати головне питання Римського права: cui prodest?, яке, безумовно, потрібно задати президентові-реформаторові.
http://blogs.korrespondent.net/journalists/blog/vitaliysych/a58415
http://korrespondent.net/ukraine/politics/1322568-polnaya-utrata-doveriya-korrespondent-podvel-itogi-dvuhletnego-pravleniya-yanukovicha – це посилання на матеріал в «Кореспонденті» – «Повна втрата довіри», де підведені підсумки дворічної роботи Віктора Януковича на посту Президента.
Міжнародні інституції: лише батіг. Вже без пряника.
На початку лютого міністр фінансів України Валерій Хорошковський заявив, що нинішні бюджетні зобов'язання країни хоча і важкі, але можливі і без кредиту Міжнародного валютного фонду. «Це може бути зроблено за рахунок внутрішніх ресурсів, за рахунок наших можливостей займати на фінансових ринках», – повідомив він.
За його словами, можливість займати на зовнішньому ринку є завжди.
Всі експерти в один голос твердять, що продовження співпраці з МВФ важливе, як сигнал міжнародним інвесторам, який показує, що ситуація в Україні знаходиться під контролем. При цьому вони доки унеможливлюють альтернативного фінансування. Наприклад, гроші Китаю намагалися залучити під фінансування в ЄС. Але китайці сказали, що вони не фінансують безпосередньо, а хотіли б це здійснювати через МВФ і висунули цілий ряд умов, у тому числі можливість збільшення власної квоти в МВФ. Японія не працює на двосторонній основі. То ж відноситься і до Бразилії. Залучати фінансування можна було б з Росії, проте, якщо це і стане можливим,то лише після президентських виборів в цій країні.
Європейський Союз припинив допомогу Україні по деяких програмах. Так заявив глава представництва Євросоюзу в Києві Жозе Мануель Пінту Тейшейра.
 «Можу сказати, що півтора-два роки тому Україна показувала дуже добрий результат відносно використання допомоги, яку їй надавав ЄС, і допомоги, яка надавалася через інструменти Європейської політики сусідства» сказав посол в інтерв'ю програмі «Вікно до Європи», яка транслювалася на «5 каналі». http://podrobnosti.ua/power/2012/02/10/819887.html
За його словами, за останні півтора роки виникли проблеми, зв'язані з використанням цієї допомоги. «Зараз менше зрозуміло, як відбувається координація всієї діяльності, зв'язаної з використанням допомоги ЄС, збільшенням кількості адміністративних перешкод і іншими складнощами».
Здобуття Україною чергового транша МВФ залежатиме, у тому числі, від розвитку демократії в цій країні, вважає заступник державного секретаря США Філіпп Гордон. http://censor.net.ua/news/197064/ssha_ukraina_ne_poluchit_kredit_mvf_bez_soblyudeniya_demokratii
«Готовність міжнародного співтовариства в його різних формах підтримувати Україну залежить від прогресу не лише в економіці, але і в демократії», – сказав він в інтерв'ю телеканалу ТВі. « якщо країна явно порушує свої демократичні зобов'язання, міжнародним організаціям стає важче підтримувати її, особливо в сьогоднішньому кліматі, де відчувається серйозний брак фінансування і є багато країн, які потребують підтримки», – сказав він.
Не бажаючи змінюватися, Україна ризикує втратити підтримку МВФ. Всесвітній банк повідомив, що вже незабаром його гроші (передбачені програмою щорічного інвестиційного кредитування IFC) можуть стати для України чи не єдиним джерелом міжнародного кредитування. У Вашингтоні втомилися від невиконаних обіцянок українських властей, і МВФ вже серйозно подумує про розрив кредитної угоди з Україною. Стратегія партнерства з Україною на 2012-2016 роки, затверджена радою виконавчих директорів ВБ, дає досить сувору оцінку стану української економіки і, зокрема, банківській системі, та вказує на ризик розірвання угоди, що діє, про кредит stand-by з МВФ, посилення ризиків для реструктуризації заборгованості: на 2012 рік доводяться значні суми виплат по обслуговуванню боргу, у тому числі перед МВФ. Тобто ВБ ставить Україні досить тяжкі умови для здобуття фінансування: потрібні реформи.
Народна чиновницька пісня: «Хочеться грошей».  Музика Кабміна, слова В.Хорошковського
 «Ми повинні шукати додаткові джерела доходів», – сказав Валерій Хорошковський, ще сидячи в кріслі міністра фінансів. http://www.kommersant.ua/doc/1866860
Ну, чия ще голова могла придумати настільки нову ідею! Як сказав один мій знайомий, «дарма що Валерчик зросту з сидячого собаку, а як мислить!» Мислить широко. По-державному. А ось і сценарій стосовно нових джерел доходу.
22 лютого 2012 Міністерство фінансів України без оголошення війни народові запропонувало «оригінальний» план наповнення бюджету: підвищити мінімальні оптово-відпускні і роздрібні ціни на горілку і лікеро-горілчані вироби (ЛВІ) на 26,4%. http://news.nikcity.com/politics/30948
Ви знаєте, як «горілка» по-французьки? Еau-de-vie, тобто вода життя. Значить, якийсь  «сидячий собака» прогризе у нас, платників податків, нову діру в гаманці і не дозволить народові, як йому хочеться, їсти «воду життя»?! Ну, це емоції. Перейдемо до цифр.
Згідно з розробленим Мінфіном проектом постанови Кабінету міністрів, пропонується підняти мінімальну роздрібну для оптову ціну з 88,5 грн. до 111,9 грн. за літр 100% спирту, а роздрібну – з 130,5 грн. до 165 грн. за літр 100% спирту. Якщо документ приймуть, мінімальна ціна півлітрової пляшки горілки в роздробі зросте на 6,9 грн. – до 33 грн. Мінфін при цьому розраховує, що ці дії збільшать питому вагу легального сектора виробництва і звороту лікеро-горілчаної продукції і доходи бюджету.
До речі, цей проект постанови був розроблений кулуарним чином, (відчувається школа СБУ), наприклад, він не був заздалегідь обнародуваний для обговорення з учасниками ринку, а також не погоджений з профільними міністерствами – аграрної політики і економічного розвитку і торгівлі.
Таке різке підвищення мінімальної ціни є необґрунтованим, вважають експерти. Єдиним чинником, який може вплинути на збільшення розміру мінімальної ціни на горілку, є збільшення акцизного податку, яке станеться з квітня 2012 року, проте його розмір – 8,9%, тобто набагато менше запропонованої Мінфіном цифри в 26,4%. Невже «колективний розум» Мінфіну не збагне, що такі ініціативи приведуть до заміщення легальної продукції нелегальною, об'єм якої останніми роками і так виріс до 40%. Сьогодні півлітра самогону можна придбати за 15 грн., при собівартості його виробництва в 10 грн. за літр.
А що говорять самі учасники ринку? Виробники алкогольної продукції прогнозують негативні наслідки такого рішення. Експерт асоціації «Укргорілка» Аліна Шолохман, вважає, що плановане збільшення на 26,4% мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на горілку і ЛВВ може привести до падіння їх виробництва в 2012 році на 15-20%.
http://gorilka.ua/proizvoditeli-alkogolya-neodnoznachno-ocenivayut-namerenie-pravitelstva-povysit-minimalnye-ceny-na-vodku-i-spirt.html
За прогнозами А.Шолохман, підвищення мінімальної ціни при низькій купівельній здатності приведе до того, що обсяги виробництва скоротяться, це також приведе до збільшення частки тіньового ринку алкоголю, яка на сьогоднішній день вже складає 40%. З пані Шолохман згоден гендиректор ТОВ «Кримська горілчана компанія» Джонатан Вейл, який упевнений, що істотне підвищення мінімальної роздрібної ціни на горілку абсолютно необґрунтовано і недоцільно.
Асоціація “Виноградарі та винарі України” (АВВУ) (www.awwu.org.ua) в опублікованому прес-релізі також висловилася проти ініціативи Кабміну підвищити мінімальні ціни на ЛВВ та на спирт.
 «На думку експертів АВВУ, така ініціатива на сьогоднішній день абсолютно не обґрунтована і не відповідає рівню витрат на виробництво алкогольної продукції. Оскільки обертання спирту в Україні сьогодні абсолютно непрозоре, а ціни на спирт практично щомісячно підвищуються галопуючими темпами, чергове збільшення мінімальних цін на ЛВВ і підвищення цін на спирт лише посилить негативні тенденції у алкогольній галузі України та спровокує ще більшу тінізацію ринку», – відмічено в прес-релізі.
Всі експерти також відзначають, що при підготовці проекту про підвищення мінімальних цін на алкоголь Міністерством фінансів не було здійснено яких-небудь розрахунків, які б підтверджували, що ціна 33 грн. за 0,5 л – це мінімальна ціна.
І ще одне питання: чому в проекті постанови збільшення мінімальної роздрібної ціни зачіпає алкогольну продукцію виключно вітчизняного виробництва?
Дійсно, «проффесионально» спрацювали. Нагадаю, що у нас в країні, для «ВІП-ПРОФФЕСИОНАЛІВ» іспиту на профпридатність немає.
Ось, наприкінці, цікава версія про кар'єру Валерія Івановича, в цілому. Поцікавтеся.
http://blogs.korrespondent.net/celebrities/blog/oleshchuk3/a58321
Оніщенко vs Кабмін. По очках перемога за РФ.
Як не дивно, цей смішний спектакль – «сирний конфлікт» не припиняється, і сирні баталії між Україною і Росією активно обговорювалися в лютому. Сама ситуація по сиру виникла досить давно, відразу після Різдва, але на початку лютого російська сторона взялася до конкретних бойових дій. Глава Роспотребнадзора Геннадій Оніщенко підписав відповідні документи на заборону постачань сиру з України. Сама заборона поширюється на сім компаній з 15, що здійснюють експорт сирної продукції до Росії: ЧП «Прометей» (Чернігівська область), АТ «Пирятинський сирзавод» (Полтавська область) і ТОВ «Гадячсир» (Полтавська область), Баштанський і Лозовський сирзаводи, “Бель Шостка Україна” і Хмельницька маслосирбаза.
Відразу після підписання заборони, міністр аграрної політики України Микола Присяжнюк ламанувся до Москви з'ясовувати стосунки з Онищенко. Наслідком зустрічі, згідно з опублікованим прес-релізом, стало ухвалення рішення про «спільні погоджені дії з гармонізації нормативно-правових актів до вимог російського законодавства».
Але вже через декілька днів Гена Онищенко заявив, що він вирішив припинити виконання домовленостей з приводу вирішення української «сирної проблеми», які були досягнуті на переговорах з Присяжнюком.
Чому? А у зв'язку із заявами з «сирної проблеми», які зробили Микола Азаров і глава українського МЗС Костянтин Грищенко. (Добре б сюди додати експертів з СБУ, МІНЖКГ і головлікаря якого-небудь пологового будинку). Ну не може наш Янович не вставити свої п'ять копійок! І чого добився? Ось поглянете, як відбувався процес з'ясування стосунків.
Оніщенко: «Я ознайомився з цими коментарями. Позицію зовнішньополітичного органу України, викладену майже на вуличному фольклорі, можна пояснити втомою кінця тижня, або хвилюванням від заняття, не властивого настільки високій посадовій особі» . Рахунок – 1:0 на користь Москви.
Азаров: «Наші сири прекрасної якості. Там жодного пальмового масла немає, але такі викрутаси є. В результаті створюються непотрібні бар'єри, але рано чи пізно ми домовимося і ці бар'єри знімемо». Це він сказав, виступаючи з лекцією в Латвійському університеті в Ризі. (Недорікуватий динозавр брежнєвської епохи читає лекцію.? У Ризі. Ачуметь!!!). Рахунок 2 : 0 на користь Москви.
Н.Азаров також заявив, що останній конфлікт з РФ відносно постачання українських сирів «є звичайною практикою взаємин крупних торгівельних партнерів, коли компанії лобіюють в урядах різні обмежувальні заходи, намагаються захистити свій ринок». Поки не відігрався.
Оніщенко: «Виникає питання – чи була компетенція у міністра сільського господарства України для ведення переговорів і ухвалення рішень? Ми готові почекати вироблення єдиного погляду на цю позицію усередині виконавчої влади України. Ми навіть готові до того, що подальші переговори по постачаннях сиру вестиме міністерство культури України» . Рахунок 3:0 на користь Москви.
Гріщенко: «Здивували, м'яко кажучи. Від того, що сиру буде менше в російських магазинах, навряд чи виграє російський споживач». От наївний, йдеться про війни «значних торгівельних партнерів» (де завжди є чийсь зиск), а він чомусь переживає за російського (?!) споживача. Рахунок 4:0.
Оніщенко: «Українська сторона не прагне вирішити «сирну проблему». Ми спостерігаємо демонстрацію активності, коли лідери окремих політичних партій України з цієї складної проблеми дають коментарі на рівні автослюсаря, що підтверджується їх словарним запасом». Рахунок 5:0
Володимир Литвин: «А давайте проведемо міжнародну експертизу якості українського сиру!» Рахунок 5 : 1. Спасибі, спікер. Щоправда, він не уточнив: хто оплачуватиме роботу міжнародних експертів.
Насправді, всі діалоги урядовців по цьому конфлікту схожі на сварку дворняг, які брешуть з-за паркану, тобто кордону, одне на одного. А ось хто реально постраждав? Постраждала українська сторона: пропадає сировина, не виробляється продукція, простоюють суміжники, не виплачується зарплата…
Пацієнт «Гривна» потребує девальвації.
Специ Кабміну і НБУ упевнені в міцному фінансовому майбутньому національної валюти. І Азаров, і Арбузов, і Хорошковський (вже як віце-прем'єр) в один голос заявили, що курсу гривни нічого не загрожує.
А чомусь експерти, що не входять в уряд, стверджують, що НБУ тупо витрачає резерви і гривна йде до обвалу. Багато фахівців вже неодноразово радили керівництву НБУ почати плавну девальвацію гривни. Наприклад, екс-керівник Мінфіну Ігор Уманський заявляв, що про нинішню нестабільність на світових ринках знали давно, проте Нацбанк чомусь не вирішується на м'яку девальвацію гривни як контрзахід проти можливого обвалу національної валюти. «Мені здається, що Нацбанк зараз психологічно не готовий до девальвації гривни. Девальвацію треба було починати ще з початку літа. Те, що ринки будуть просідати, було зрозуміло. Те, що є наші власні ризики – теж було зрозуміло. Чому не почали заздалегідь створювати «подушку безпеки» – мені незрозуміло. Боюся що це психологічні моменти, упертість уряду в те, що «гривна буде стабільною». Нічого хорошого в цій стабільності немає. На жаль, ми це вже проходили. Дотримали до останнього курс 5грн./1$, а потім були вимушені вкачати до 8,5 грн../1$. Краще плавна девальвація гривні, чим її різкий обвал». http://comments.ua/
Ну, ладно, це експерт з опозиції. Але також за необхідність м'якої девальвації гривни неодноразово висловлювався директор Інституту економіки і прогнозування НАНУ Валерій Геєць, який є офіційним радником уряду. «Я б гривну поступово девальвував. Просто інших інструментів швидкого реагування немає. І для того, щоб не допустити обвалу, її потрібно в цих умовах девальвувати. У Росії ця тенденція вже позначилася. Обвал викличе значно більшу негативну реакцію, ніж послідовна девальвація».
http://uriy-gluhov.blogspot.com/2011/05/blog-post_10.html
Звичайно, як свідчить народна мудрість, краще пізно, ніж ніколи. Але в нинішніх умовах Нацбанку навряд чи удасться забезпечити плавність девальвації. Майже напевно обвалу гривни уникнути вже не вдасться. А ось потужність цього обвалу буде тим менше, чим раніше НБУ та уряд зважаться на старт девальвації.
У 2012 році Національний банк України планує скоротити золотовалютні резерви на 8,251 млрд доларів. http://www.bank.gov.ua/control/uk/index
У перебігу цього року золотовалютні резерви НБУ знизяться до 23,109 млрд доларів. 
Без коментарів. Запасаємося конвертованою валютою.
Апетит замість їжі
На відміну від даних офіційної інфляції, реальні ціни в лютому на продукти в супермаркетах виросли в середньому на 9,31%. За офіційними даними, інфляція в 2011 році склала 4,6%, а в січні 2012 року – рекорд низькі 0,2%. В той же час, деякі експерти оцінюють реальну інфляцію за 2011 рік на рівні 17-18%. В результаті порівняння цін виявилось, що продуктова корзина киянина (до неї входять овочі, крупи, макаронні вироби, м'ясо і рибу, чай і каву, напої) за період з січня 2011-го по лютий 2012 року виросла в ціні на 38,59 грн. або ті ж 9,31%.
Що буде з цінами? 
У поточному році уряд України намітив ряд заходів, за допомогою яких спробує зупинити зростання цін на продукти першої необхідності: пекарям видадуть зерно з резервних запасів, а місце, що звільнилося, в державних засіках заповнять купленою свининою. Дефіцит молочних продуктів передбачається перекрити білоруським сухим молоком і вершковим маслом, гречку завезуть з Китаю, а буряковий цукор замінять очеретяним. Але ціни на хліб, овочі, м'ясо і молоко все одно зростуть.
В той же час прем'єр Микола Азаров заявив, що за останній час ціни на ринку хліба і круп в середньому по країні виросли всього на 0,3%. http://www.kp.crimea.ua/newspapers/2011/02/26/produkty-poshli-po-koridoru
У Кабінеті міністрів теж запевняють, що на початок березня на хлібопекарські підприємства поступить перша партія резервного продовольчого зерна. Недавно Мінагропрод затвердив мінімальні і максимальні інтервенційні ціни на об'єкти державного регулювання в поточному маркетинговому році, і вони виявилися вищими, ніж ті, що діють сьогодні на зерновому ринку: за тонну твердої пшениці третього класу виробник просить 2 тис. грн., а в урядовому документі сказано, що продавати її можна в межах від 1746 до 2165 грн. за тонну. Це означає, що в підприємств є всі підстави запитати за тонну сировини дозволений максимум і отримати на 165 грн. більше.
http://uga-port.org.ua/novosti/ukraina/minagroprod-ukrainy-ustanovil-interventsionnye-tseny-na-zerno-sakhar-moloko-i-maslo-
Вартість тонни соняшникової олії знизилася з $1424 до $1395, зате подорожчала кукурудза: з початку року ціна тонни кукурудзяного зерна піднялася з $182 до $ 224 і продовжує зростати. На думку аналітика міжнародної компанії Foyil Securities Андрія Яструба, незабаром це приведе до подорожчання м'яса, у тому числі курятини, у виробництві якої кукурудза складає левову частку кормової бази.
 «У Україні поступово почне дорожчати мука та відповідно хліб. Причиною подорожчання є неврожай у світових експортерів Росії і Австралії внаслідок поганої погоди. З цього виходить, що ціни на м'ясо і молоко підніматимуться вгору, адже зерно використовують в комбікормах. Різниця ціни буде присутня у вартості кінцевого продукту. А це ще одна причина для того, щоб передивлятися Податковий кодекс. На даний момент він ставить в невигідне положення тих, хто утримує велику рогату худобу в підсобних господарствах. Селяни почали позбавлятися від корів. Після закінчення декількох місяців брак м'яса і молока змусить «стрибнути» ціни на 30%», – сказав А. Яструб http://www.bagnet.org/news/customer/112079
Трохи про наші «корзини»
 «Нинішня споживча корзина стає все більше схожою на набір блокадного Ленінграда, згідно з яким в день на кожного жителя країни потрібно не більше декількох сотень грамів хліба, овочів і круп», – заявив в кінці лютого на прес-конференції Павло Розенко, провідний експерт Центру Разумкова, колишній перший заступник міністра соціальної політики. Порівняння дійсно доречне. Споживча корзина в Україні не оновлювалася вже десять років. У продуктовий набір входить 400 грамів муки, 4 кілограми макаронних виробів, 2,5 кілограма рису, 2 кілограми гречки. Для непрацездатного населення – 300 грамів муки, 38 кілограмів хліба, 4 кілограми макаронів, 27 кілограмів капусти. Дані приведені з розрахунку на рік. Якщо перерахувати, скільки продуктів в день повинен з'їсти чоловік, виходить мізер. http://focus.ua/society/221158/
 «Явно, найближчим часом ця корзина оновлена не буде. Тому що це означає її збільшення, а значить, збільшення соціальних стандартів», – сказав він
При цьому експерт підкреслив: якщо в найближчі два-три місяці уряд не перегляне набір споживчої корзини, соціальні стандарти на 2013 рік будуть сформовані на базі існуючих показників. Керівник аналітичного департаменту консалтингового агентства “ААА”, представник Мінсоцполітики Марія Колесник також висловила сумнів в тому, що найближчим часом буде передивлятися набір споживчої корзини. http://mignews.com.ua/ru/articles/97502.html
Це пов'язано з майбутніми парламентськими виборами, і влада не захоче «псувати» статистичні показники. Але М.Колесник зауважила, що в поточному році має бути переглянутий і споживчий набір, який передивляється кожні п'ять років.
Головне в цій темі не переплутати поняття «Споживчий набір» і «споживча корзина» – це, виявляється, дві великі різниці. Корзиною в нашій країні міряють бідність, а набором – стан. Саме «споживчий набір» поповниться цього року багатьма сучасними і корисними речами – там будуть памперси, парасольки, годинник, блендери, тонометри, флешки, ноутбуки, червона ікра. По ньому обчислюють інфляцію.
А по споживчій корзині визначають мінімальну зарплату і пенсію, нараховують соціальні виплати, врешті-решт – планують, як країна житиме далі. У нашій корзині сьогодні: хліба, дійсно, як в блокадному Ленінграді, 270 грамів в день (білого і чорного разом), стратегічного національного продукту сала – 5 грамів в день. Приблизно така ж картина по інших товарах: одне пальто на 8 років, і нова білизна – раз в п'ятирічку.
Сашко Вовк
P.S. Зовсім забув! З 1 березня для жителів столиці підвищуються тарифи на воду. Згідно з постановою Національної комісії з державного регулювання у сфері комунальних послуг від 10 лютого 2012 року, в Києві з 1 березня підвищуються тарифи на централізоване водопостачання і водовідведення, яке здійснює «Киевводоканал». Таким чином, з 1 березня за один кубометр води городяни заплатять 1,49 гривень (нині він коштує 1,41 гривень) без ПДВ і 1,16 гривень за водовідведення кубометра води (сьогодні потрібно платити 1,09 гривень) без ПДВ. Офіційна інформація розміщена на сайті «Киевводоканала». Знову промовчимо, кріпаки?
С.В.        01.03.2012 10:15
http://www.ord-ua.com/2012/03/01/fevral-2012-nekotoryie-ekonomicheskie-i-chut-chut-politicheskie-itogi-mesyatsa-/

Немає коментарів:

Дописати коментар